Természetes gyulladáscsökkentő és immunerősítő: 9 isteni recept káposztából
A káposztafélék tele vannak vitaminokkal, és sok finom fogás készülhet belőlük.

GettyImages-180176732
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ősszel és télen különösen fontos, hogy egészséges, vitamindús zöldségeket építsen be az étrendjébe az ember. A káposzta, ami sokféle színben és formában elérhető, nagyszerű megoldás ilyenkor. Vitaminokban és ásványi anyagokban, C-, A-, K-vitaminban, káliumban és kalciumban gazdag, rendkívül változatosan elkészíthető.

Ráadásul a szervezet egészére nézve számos jótékony hatással bír, többek között rákmegelőző, gyulladáscsökkentő és emésztést segítő tulajdonságai miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. A diétázóknak pedig különösen jó hír, hogy a kalóriatartalma kifejezetten alacsony, 100 gramm fejes káposzta mindössze 25 kalóriát tartalmaz.

Receptötletek az egészséges káposztából 

A káposzta a többi keresztesvirágú zöldséghez hasonlóan csökkenti a krónikus gyulladást a szervezetben, ami különböző kóros állapotok, például az irritábilis bél szindróma, az érelmeszesedés, a rheumatoid arthritis vagy épp a szívbetegségek velejárója lehet. A zöldség antioxidáns hatású vegyületekben, polifenolokban, kénvegyületekben, immunerősítő C-vitaminban gazdag. Az antioxidánsai felveszik a harcot a szabad gyökök ellen, amelyek több krónikus betegség, illetve daganatos elváltozás kialakulásában is szerepet játszanak. A káposzta tele van emészthetetlen rostokkal, így támogatja a belek egészséges működését, különösen hasznos a vastagbélrák elleni védekezésben. Oldható rosttartalmának köszönhetően pedig a hasznos baktériumok számát növeli a bélrendszerben.

Az egészséges zöldség szerencsére sokféleképpen elkészíthető, így mindenki megtalálhatja a kedvére való fogást, amit be tud építeni az étrendjébe.

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük