Rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, és nagyon finom: 10 ételötlet zellerből
A zeller rendkívül jótékony hatású zöldség, kár lenne csak a levesbe tenni belőle.

zelleres-sult-krumpli-receptje
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zeller tele van a szervezet számára hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért a belőle készült fogásokat érdemes lenne minél gyakrabban betervezni az étrendbe.

Bár a zeller elmaradhatatlan eleme a zöldség- és húsleveseknek, kár lenne pusztán leveszöldségként gondolni rá. Annál is inkább, mert olyan hasznos tápanyagokat tartalmaz, mint a C-, K- és B-vitaminok, a kálium, a kalcium, a magnézium vagy a szelén.

A zeller szerepe az étrendben

A zellerben is meglevő kálium, C- és K-vitamin hozzájárul a szív és az érrendszer védelméhez, a magas vérnyomás és a stroke megelőzéséhez a kutatások szerint. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatással bír, rosttartalma segíti az emésztést, a megfelelő rostbevitel pedig a vastagbélrák és az elhízás megelőzése érdekében is fontos. Ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük