A 8 legfinomabb étel édesburgonyából: leves, főétel és köret is van közte

Színesítsd az étrendedet rostban gazdag édesburgonyával! Számtalan finomság alapja lehet, töltve, sütve, hússal is fantasztikus.

Édesburgonyás ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az édesburgonyának, nevével ellentétben, semmi köze nincs a krumplihoz. Az íze leginkább a sütőtökre emlékeztet. Érdemes rendszeresen beiktatni az étrendedbe a batátát, mert tele van rosttal, értékes ásványi anyagokkal, vitaminnal és antioxidáns-tartalma is jelentős. A húsának színe lehet narancssárga, fehér, sőt akár lila is. Cukorbetegek is fogyaszthatják, hisz az édesburgonya segít a vércukorszint szinten tartásában is.

A batáta népszerűsége az elmúlt években meredeken ívelt felfelé. Számtalan módon fogyasztható: párolva, grillezve, főzve, sütve, pürésítve, önmagában és húsok mellé vagy épp rakottasnak elkészítve. Sőt nassok alapanyaga is lehet, a muffint és a gofrit egyaránt különlegessé teheted vele. Ha lehet, inkább sütve használd fel, mert főzéskor a tápanyagok egy része kioldódik a vízbe.

A legfinomabb édesburgonyás ételek

Érdemes a batátát különféle fűszerekkel is megbolondítani, a szerecsendió, a rozmaring, a bazsalikom és a gyömbér különösen megy hozzá. Próbálj ki minél többféle édesburgonyás receptet, innen kedvedre válogathatsz! 

Az édesburgonyából isteni, selymes, laktató és melengető krémlevest készíthetsz. Tartalmasabbá teheted répával vagy éppen karfiollal. A fűszerek közül a gyömbér sokat dob rajta.
Akárcsak a sima krumpli, az édesburgonya is tökéletes arra, hogy ínyenc rakottast készíts belőle. Kelbimbóval, baconnel és sajttal összesütve tökéletes és laktató fogást tehetsz az asztalra.
Ha különleges vacsorát vagy izgalmas köretet készítenél, az önmagával töltött édesburgonya kapóra jöhet. Az angolok kedvencét feta sajttal, fűszerekkel még izgalmasabbá teheted.
A röszti önmagában, mártogatóssal is isteni, de szaftos vagy sült húsok mellé is kínálhatod. Villámgyorsan elkészül, kívül finom ropogós. Süsd tepsiben, sokkal kevesebb olaj kell hozzá.
A lágy édesburgonya-püré a hagyományos krumplipüré kiváló alternatívája lehet. A tejszíntől selymes, a gyömbértől pedig még izgalmasabb. A roppanós dió is jól megy hozzá.
A tepsiben sült, fűszeres édesburgonya igazi ínyencség, amihez a sós feta remekül illik. Tehetsz még mellé hagymát is. Öntettel önálló fogás lehet. Nagy előnye még, hogy nem tocsog az olajban.
Az édesburgonya muffinnak is tökéletes alapja lehet, főleg spenóttal és fetával együtt. A sós nass szinte elronthatatlan, és hasonló sikere lesz, mint a pogácsának. A joghurttól pedig puha a tésztája.
A maradék édesburgonya-püré felhasználásának egyik legjobb módja, ha gofrit készítesz belőle. Zöldségekkel, joghurtos öntettel remek reggeli vagy vacsora is lehet.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük