8 isteni mártás sült húsok mellé
A különböző mártások csodálatos kiegészítői az amúgy is ellenállhatatlan sült húsoknak. Ismerd meg a legfinomabbakat.
Klasszikus mártás
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 0,5 dl vörösbor
- 1 evőkanál ketchup
- 1 evőkanál mustár
- 1 teáskanál borecet
- 1 teáskanál méz
- 1 evőkanál olaj
- 1 csipet só
Reszeld le a hagymát, és pirítsd meg olajon, de vigyázz, hogy ne barnuljon meg, mert keserű lesz a mártás. Keverd el a többi hozzávalóval, és forrald fel, majd lassú tűzön addig főzd, míg kellőképpen be nem sűrűsödik.
Szilvamártás
Hozzávalók:
- 10-15 db aszalt szilva
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 dl húsleves, kockából is jó
- 5 evőkanál vaj
- 1 citrom leve
- 2 babérlevél
- őrölt bors
- só
Vágd finomra a hagymát, pirítsd meg a vajban, locsold meg a citromlével, majd forrald össze. Tedd bele a szilvát, majd ízesítsd sóval, borssal és babérlevéllel. Öntsd fel a húslevessel, majd 30-40 perc alatt főzd össze az egészet lassú tűzön. Ha megpuhult a szilva, turmixold össze, és a sültre öntve tálald.
Kaprimártás
Hozzávalók:
- 1 marék kapribogyó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl húsleves
- 3-4 evőkanál vaj
- 1 csapott evőkanál liszt
- fél citrom leve
Olvaszd meg a vajat, és pirítsd benne üvegesre a nagyon apróra vágott vagy lereszelt hagymát. Szórd bele a kapribogyót, és add hozzá az apróra vágott petrezselymet. Hintsd meg liszttel, csorgass rá citromlevet, majd engedd fel a húslével. Forrald fel, ezután pedig állandó kevergetés mellett lassú tűzön főzd össze. Ha van kedved, botmixerrel összeturmixolhatod, vagy a húsra öntve máris fogyaszthatod.
Bormártás
Hozzávalók:
- 1 kis fej hagyma
- 1 dl fehérbor
- 1 dl vörösbor
- 1 dl húsleves
- 2 evőkanál vaj
- 3 evőkanál sűrített paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt fehérbors
- só
Reszeld le a hagymát, és pirítsd meg a vajban, majd öntsd hozzá a húslevest és a borokat. Add hozzá a paradicsompürét és az átnyomott-passzírozott fokhagymákat, majd forrald össze, és főzd, míg eléri a mártás-állagot.
Almamártás
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 2,5 dl fehérbor
- 1 dl húsleves
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál méz
- citromlé
- fahéj
Pucold meg az almákat, és vágd kis kockákra, majd öntsd rájuk a citromlevet, hogy ne barnuljanak meg. Csorgasd rá a mézet, keverd el a borral és a húslével, hintsd meg egy kis fahéjjal, és fedő alatt, lassú tűzön, saját levében párold puhára az almakockákat. Botmixerrel pépesítsd a gyümölcsöt, majd főzd össze a tejszínnel.
Ecetes uborkamártás
Hozzávalók:
- 6-7 szem ecetes uborka
- 3 evőkanál liszt
- 4 evőkanál vaj
- 1 pohár tejföl
- cukor
- só
A vajból és a lisztből készíts világos rántást, adj hozzá egy kevés vizet, és főzd össze. Vágd kis kockákra az uborkákat, és rakd a rántásba. Ízesítsd kedved szerint sóval, cukorral és uborkalével, gazdagítsd tejföllel, majd néhány perc alatt főzd össze. Disznósültekhez kiváló.
Tejszínes kapormártás
Hozzávalók:
- 1 csomag kapor
- 2 evőkanál liszt
- 3 evőkanál vaj
- 2 dl húslé
- 2 dl tejszín
- fél citrom leve
- őrölt bors
- cukor
- só
Hevítsd fel a vajat, és keverd hozzá a lisztet. Az így kapott világos rántáshoz add hozzá az apróra vágott kaprot, majd engedd fel a húslével, melyet ízesíts sóval, borssal és cukorral. Forrald néhány percig, majd fokozd a hatást a tejszín és a citromlé hozzáadásával.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Gorgonzolamártás
Hozzávalók:
- 10 dkg gorgonzola
- 2 dl tejföl
- 1 kávéskanál citromlé
- csipetnyi őrölt bors
- kevés tej
Morzsold a gorgonzolát a tejfölbe, majd ízesítsd citromlével és borssal, illetve lazítsd annyi tejjel, hogy kellemesen folyós legyen.
OLVASD EL EZT IS!
- csirkemell
- húsételek
4 omlós töltött hús
- húsételek
- sült
Hirtelen sült húsok receptjei
- csirke
- pulyka