Magas a vérnyomásod? 10 étel, amiből naponta kellene fogyasztanod - Nemcsak a sótartalom számít

A magasvérnyomás-betegséggel élőknek nemcsak az alacsony sótartalomra kell figyelniük.

Magas vérnyomás elleni ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magasvérnyomás-betegség a leggyakoribb szív- és érrendszeri problémák közé tartozik, melyet a genetika mellett életmódbeli tényezők is befolyásolnak: az elhízás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás mind-mind hatással lehet rá.

A magas vérnyomás megnöveli a stroke, a szívinfarktus, továbbá a szív- és veseelégtelenség kialakulásának kockázatát is, ezért feltétlenül komolyan kell venni. Noha néhány okot nem, vagy csak nehezen lehet orvosolni, az étkezési szokások akár már egy kis körültekintéssel, pár egyszerű szabály betartásával is megváltoztathatók.

Ételek magas vérnyomás ellen

Sokak számára a magasvérnyomás-diéta egyet jelent a sófogyasztás visszaszorításával, pedig az étrendi javaslatok ennél sokkal összetettebbek. A keringési rendszert védő diétában szerepe van többek közt a káliumnak, az omega-3 zsírsavnak vagy éppen a magnéziumnak. Néhány étel nagyon könnyen beilleszthető a mindennapokba.

A zöld leveles növények káliumtartalma a vese munkája által jut el a vérbe, ez a pótlás segíti a vérnyomás stabilizálását. A spenót, a mángold, a petrezselyem vagy a kelkáposzta is jó választás.
Fotó: rezkrr / Getty Images Hungary
A bogyós gyümölcsök, mint a szeder, az áfonya, a galagonya vagy a fekete ribiszke, érvédő hatású flavonoidokban gazdagok, ami a kutatások szerint segít megelőzni, illetve kezelni a magas vérnyomást. Müzlibe, tejberizsbe keverve vagy turmixban is szuperek.
Fotó: Catalina-Gabriela Molnar / Getty Images Hungary
A halak kiváló forrásai a fehérjének, gazdagok D-vitaminban és omega-3 zsírsavban, ezért a belőlük készült ételek csökkentik a trigliceridszintet, a gyulladást és a vérnyomást.
Fotó: bartoshd / Getty Images Hungary
Az olajos magvak fontosak a szervezet számára. Gazdagok magnéziumban, a felszívódásához szükséges kalciumban, de szelénben és omega-3 zsírsavban is. Helyreállítják az ingadozó vérnyomást. Jó választás a dió, a mandula, de akár a tökmag is, természetesen csakis sótlanul.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary
Az apróbb magvak, mint a lenmag vagy a szezámmag, tökéletes forrásai a magnéziumnak, müzlibe és salátákra is ajánlott tenni belőlük. A lenmag olaja éppen a szervezet számára szükséges arányban tartalmazza az omega-zsírsavakat, ami szintén fontossá teszi a diétában.
Fotó: ratmaner / Getty Images Hungary
A minimum 60%-os kakaótartalmú étcsokoládé tele van káliummal és flavonoidokkal. Fogyasztása egy 2015-ös kutatás szerint csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.
Fotó: Jacek Nowak / Getty Images Hungary
A zab és az árpa béta-glükánt tartalmaz, ezért helyreállítja a megemelkedett koleszterinszintet, a szisztolés és diasztolés vérnyomásértékeket is. A másnapos zabkását is érdemes felvenni a reggeliötletek közé.
Fotó: wmaster890 / Getty Images Hungary
A cékla tele van antioxidánsokkal, káliummal, és nitrátot is tartalmaz. Ausztrál kutatók a fogyasztását követően vizsgálták meg a vérnyomásszint alakulását: hat órával később már mérhetően csökkentek az értékek. A sült céklát a fokhagyma allicintartalma még egészségesebbé teszi.
Fotó: istetiana / Getty Images Hungary
Érdemes megbarátkozni a gránátalmával is: bizonyították, hogy a cukrozatlan gránátalmalé a benne levő antioxidáns polifenoloknak köszönhetően segít a vérnyomásproblémák megelőzésében és az értékek helyreállításában.
Fotó: nata_vkusidey / Getty Images Hungary
A kivi rendszeres fogyasztásáról is bizonyították, hogy csökkenti - különösen az enyhén magas vérnyomású csoportba tartozóknál - a szisztolés és diasztolés értéket is. A gyümölcs káliumban és vitaminokban gazdag, C-vitamin-tartalma is jelentős.
Fotó: anna liebiedieva / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük