Miért olyan egészséges a zab? Jó tápanyaggal párosítva csodát tesz az emésztéssel

Ha jól kombinálod a zabot, serkenti az emésztést, és a vércukorszintet sem dobja meg.

Zab hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zabpehely méltán kedvelt alapanyaga a reggeliknek. Változatosan elkészíthető, amellett pedig, hogy tele van rosttal, kiváló forrása a kalciumnak, a káliumnak, a magnéziumnak, a foszfornak és a szelénnek, sőt, vasat és mangánt is tartalmaz.

A zab hosszú időre biztosít telítettséget, nem dobja meg hirtelen és jelentősen a vércukorszintet, bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztőszervrendszert, és védi a bélfalat is.

Stabilan tartja a vércukorszintet

A gabonakorpában, így a zabban is megtalálható béta-glükán segít megakadályozni a vércukorszint ingadozását, ami segítséget jelenthet a 2-es típusú cukorbetegségben érintettek számára is.

Nekik javasolt havonta két napot tartani, amikor a háromszori étkezés mindegyike legalább 50 gramm zabot tartalmaz - akár sósan, zöldségekkel, akár gyümölcsökkel párosítva.

Emésztésserkentő zab

A béta-glükán az emésztőszerveket is védi, megköti az epesavat, csökkenti a koleszterinszintet a kutatások szerint. A gabonaféle a rizshez hasonlóan jó energiaforrás, 100 grammonként 332 kalóriát tartalmaz, de lassan szívódik fel, így hosszabb időre biztosít telítettségérzetet.

Ideális adag egy étkezés alatt 40-50 gramm, ami körülbelül 150-180 kalóriát tartalmaz. A zab azonban nem tartalmaz elegendő zsírt és fehérjét, ami elengedhetetlen a megfelelő anyagcseréhez, ezért jól kell párosítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fehérje és zab

A zabpehely és a zabliszt sós fogásokhoz is felhasználható, fehérjében gazdag alapanyagokkal kombinálva. A szervezet számára igazán hasznos a zab tejjel, túróval, ricottával vagy joghurttal együtt fogyasztva, akár sósan, zöldségekkel együtt is. A zabpehely alapja lehet a vegetáriánus hamburgerfasírtnak, de mártást, salátákat és levest is gazdagíthat.

A zab vastartalmát pedig akkor tudja leginkább hasznosítani a szervezet, ha a zabpelyhet C-vitamin-tartalmú alapanyagokkal egészíted ki: friss naranccsal, almával, kivivel, piros bogyós gyümölcsökkel vagy gyümölcslével kísérve finom és tápanyagban gazdag étel készülhet. Vashiány esetén a zabkásához tehéntej helyett kókusztej javasolt.

(Fotók: Getty Images Hungary)

Vashoz C-vitamin, magnéziumhoz kalcium: 10 étel, amiben egymást erősítik a tápanyagok

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük