Rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, immunerősítő: 10 étel, ami tele van D-vitaminnal

A legjobb D-vitamin-források az őszi-téli szezonban immunerősítőnek is kiválóak.

gomba
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A D-vitamin a szervezet optimális működéséhez nélkülözhetetlen. Számos kutatás mutatott már rá jótékony hatására, legfőbb forrásaként a napfényt tartják számon.

A D-vitamin pótlása védi a csontok és az izmok egészségét, erősíti az immunrendszert, de több kutatás rámutatott már, hogy hatékony a mozgásszervi fájdalom csillapításában, míg más tanulmány a gyulladások csökkentésében is hasznosnak találta, sőt, a rák megelőzésében is fontos tápanyagról van szó.

D-vitamin-pótlás

A D-vitamin pótlásához elsődleges fontosságú a napfény, de ennek hiányában kapszulás formában is bevihető a szükséges mennyiség. A napi javasolt beviteli érték 1500-2000 Nemzetközi Egység, de a tanulmányok azt bizonyítják, hogy túladagolás napi 50 ezer nemzetközi egység fölött vagy hiperkalcémia esetén fordul csak elő.

Az étrendből származó D-vitaminnál ettől biztosan nem kell tartani, ráadásul az étel a zsírban oldódó vitamin felszívódásához is optimális feltételeket biztosít.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük