A tojásos, a kolbászos vagy a padlizsános a legjobb? 8 lecsó a világ minden tájáról

Ha nyár, akkor lecsó. Ezzel a világ minden táján hasonlóan vannak. Neked melyik változat ízlik a legjobban?

Lecsók a világ minden tájáról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világ minden táján szeretik a lecsót. A paradicsomos-paprikás alaphoz nálunk kolbászt adnak, van, ahol padlizsánnal, tojással dobják fel, megint máshol pedig nem adnak hozzá zöldfűszereken kívül semmi extrát.

A lecsófőzés hálás vitatéma, hiszen mindenki a saját, generációk óta őrzött változatára esküszik. Mi legyen a hagyma, a paprika és a paradicsom aránya? Bő lére legyen eresztve, vagy álljon meg benne a kanál? Szabad-e olajon megfuttatni rajta a hagymát, vagy csak az az étel érdemli meg a "lecsó" nevet, amely füstölt szalonnás alapon készül?

Lecsók a világ minden tájáról

Bárhogy is legyen, az alap - hagyma, paprika és paradicsom - verhetetlen, ezért nem meglepő, hogy sok népnek van meg a saját változata. Az pedig, hogy ezt mivel dobod még fel, kizárólag a te ízléseden múlik.

Az izraeli lecsóba, vagyis a shakshukába sok-sok paradicsom mellé tojás is kerül. Különleges ízéért a római kömény felel.
Az olasz szegény lecsó, a peperonata hús nélkül készül, azonban nem hiányozhat belőle a friss, illatos bazsalikomlevél.
A szerb gyuvecs valójában nem más, mint a lecsó és a rizses hús keveréke. Kiadós, zöldséges és nagyon finom.
Az összes lecsóváltozat közül talán a francia a leghíresebb: a ratatouille sütőben sül, és kihagyhatatlan belőle a padlizsán.
Sütőben is sütheted a lecsót. Virslivel együtt fantasztikusan szaftos és kiadós.
Kis változatosságot csempészhetsz a konyhádba, ha olykor feldobod ritkább hozzávalókkal is a lecsót: cukkinis változatban isteni.
Ha a klasszikus, házias lecsóra vágysz, készítsd zsíron, füstölt kolbásszal és ízlés szerint csípős paprikával!
Télen sem kell nélkülöznöd a finom lecsót, ha még most elteszel belőle néhány üveggel. Egy kevés cukor hozzáadásával tartósítószer nélkül is eláll.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre

Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. június 5. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

(Borító- és ajánlókép: Getty Images.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük