A gulyáslevestől a mákos gubáig: a hagyományos magyar konyha 8 ínycsiklandó étele
A hagyományos magyar konyha legfinomabb ételeit gyűjtöttük most össze: olyan fogásokat, amelyeket mindenki szeret.

toltott kaposzta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nehéz meghatározni, hogy mi az eredeti magyar konyha, hiszen évezredek óta tanulunk a körülöttünk élő népektől is. A mai, hagyományosan magyarnak számító ételek közül sok hasonlóval találkozhatunk Ausztriában, Szlovákiában vagy Romániában is, ami nem meglepő: az évszázados közös történelem a konyháinkon is nyomot hagyott.

Nem is az volt a cél, hogy olyan fogásokat találjunk, amelyeket honfoglaló őseink is fogyasztottak - főleg, hogy ők még nem ismerték a ma már a legtöbb magyaros étel alapjául szolgáló fűszerpaprikát, paradicsomot és krumplit. Inkább olyan ételek összegyűjtésére törekedtünk, amelyeket nem csak azért szeretünk, mert finomak, hanem leginkább azért, mert különleges kapcsolat fűz minket hozzájuk. Olyanokat, amelyek hosszabb külföldi tartózkodás során egy falat otthont jelentenek.

Hagyományos magyar ételek

Lehet ez egy gazdag, kiadós gulyás, a gyerekkori vasárnapokat idéző aranysárga húsleves, egy egyszerűen összedobható sárgaborsó-főzelék vagy a lekváros gombóc, amiről azt gondoljuk, utoljára a mama tudta igazán jól elkészíteni. Ezek egyike sem ördöngösség, csak Horváth Ilona szavait kell hozzájuk megfogadni: "nem elég a tudás a sütés-főzéshez, szív is kell hozzá".

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük