8 isteni húsmentes fogás a böjti időszakra: finomak és laktatóak

Nem nehéz tartani a böjtöt izgalmas, egészséges fogásokkal. A zöldséges ételeket és a halakat a legváltozatosabban készítheted el. Íme néhány ötlet!

Húsmentes böjti fogások
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megkezdődött a nagyböjt, amikor is a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. A vallásos emberek közül sokan szigorú böjti napokon tartózkodnak a hústól minden formában, mások egész böjti időszakban mellőzik. Továbbá azt is betartják, hogy háromszor szabad étkezni és egyszer jóllakni.

A farsangi nehéz ételek után a könnyebb, zöldséges fogások kerülnek előtérbe.  Ilyenkor is van miből válogatni, ha egészségesen és húsmentesen kívánsz étkezni. A brokkoli, a karfiol remek alapanyag, akárcsak a spenót, a répa vagy az édesburgonya. Ezekhez most is hozzájuthatsz. Ehetsz továbbá babot minden mennyiségben, sőt halat is.

A legfinomabb böjti ételek

A jól összeválogatott böjti ételek segítenek megszabadulni a salakanyagoktól. Már akkor sokat teszel az egészségedért, ha elhagyod a nehéz, zsíros, cukros ételeket. Válogass a legfinomabb kímélő fogások közül! 

Az egyszerű karfiolból jobbnál jobb dolgokat készíthetsz. Ha prézliben sütöd meg, visszahozhatod a régi ízeket. Arra ügyelj csak a készítésénél, hogy a karfiol ne főjön túl puhára, a morzsa pedig ne égjen meg. Tejföllel, szószokkal meglocsolva is tálalhatod a könnyű fogást.
A karfiol mellé rakhatsz brokkolit is. A két szuper zöldség fűszeres tejszínes szószban sütve isteni egytálétel lehet. A sok sajt már csak a ráadás. Alacsony a kalóriatartalma, így diétába is beilleszthető.
Ne becsüld le a spenótot, készíts belőle egyszerűen ínyenc ételeket! A krémes, spenótos tészta remek választás. Összesütve még finomabb, a tejszínes szósznak köszönhetően nem szárad ki.
Zöldség nem csak feltét lehet, akár a tésztába is kerülhet. Próbáld ki a gnocchit céklával! A finom íz mellett izgalmas színt is csempészhetsz vele a hétköznapokba. Parmezánnal még finomabb.
A különféle zöldségfasírtok egyre kedveltebbek, és sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a húsos változatok. Kóstold meg a répás, cukkinis változatot is! Ha sütőben sütöd, nem szívja tele magát olajjal.
Isteni, mégis könnyű vacsora kerekedhet a tél új kedvenc zöldségéből, a vitaminban gazdag kelbimbóból. Sajtszószban sütve, fűszeresen még ízletesebb.
A böjt alatt is főzhetsz ízletes bablevest. Hús nem kerül bele, zöldség viszont annál több, és a fűszerekkel sem kell spórolni. Vannak, akik be sem rántják. Ne csak nagypénteken készítsd el!
Halat bátran ehetsz a böjti időszakban is. Tökéletes sütve és ropogós panírban is. Bundázás előtt érdemes pácolni legalább egy kicsit, hogy még ízletesebb legyen. Fontos, hogy töröld a halat szárazra, mielőtt bepanírozod, különben ledobja a bundáját.
Ezt is szeretjük