A krumpliról vétek lenne azt állítani, hogy egészségtelen köret, hiszen vitaminokban, főleg C-vitaminban gazdag, de tény, hogy szénhidrát- és keményítőtartalma kiemelkedő, így fogyókúra idején nem árt kerülni vagy redukálni fogyasztását.
Egyetlen közepes burgonya átlagosan 25 gramm szénhidrátot tartalmaz, amiből csak két gramm az élelmi rost, tehát gyakorlatilag nettó szénhidrát az egész zöldség. Glikémiás index tekintetében egy szelet fehér kenyeret is lepipál, drasztikusabban növeli a vércukorszintet.
Rostban gazdag köretek krumpli helyett
Szerencsére sok ízletes rostforrással helyettesíthető a burgonya, legyen szó a püréről, a tócsniról vagy akár a sült krumpliról, mindennek megtalálható az egészségesebb verziója. Fogyasztásuk közben ráadásul jóval kevesebb kalóriát viszel be, miközben milyen a fontos vitaminokat, nyomelemeket és az emésztést támogató rostokat is pótolhatod. Összeválogattuk a kedvenc receptjeinket, amik nemcsak egészségesek, de nagyon finomak is.

A
zöldfűszeres sült retekkel kiválóan pótolható a héjában főtt krumpli, semleges ízének köszönhetően bármilyen feltéttel harmonizálhat. Kiemelkedő rosttartalma mellett kevés kalória van benne, alacsony glikémiás indexe miatt nem dobja meg a vércukorszintet sem.

A
fokhagymás sült répa szintén könnyen elkészíthető étel, amellett, hogy értékes rostokkal látja el a szervezetet,
bizonyították vércukorszint-csökkentő hatását. Zamatos ízének köszönhetően fogyasztása közben megfeledkezhetünk egy kis időre a tepsis krumpliról.

A már előbb említett sárgarépából roppanós
sült zöldség is készíthető, mellé céklát, zellergumót és petrezselyemgyökeret is felhasználhatsz, hogy változatos, fogyást támogató rostban és vitaminokban gazdag köretet kapj.

Ki mondja, hogy a chips csak krumpliból készülhet? A
zöldségchips ezerféle verzióban elkészíthető, akár a különleges ízű, és igen egészséges csicsóka is tökéletes alapanyag hozzá, de ebből a zöldségből
finom pürét is készíthetsz. A csicsókának ötször annyi a rosttartalma, mint a krumplinak, támogatja a jótékony bélbaktériumokat, csökkenti az étvágyat.

A
borsópörkölt önmagában megállja a helyét, de akár köretként is készítheted, amire feltétnek valamilyen natúr csirkehúst tálalj! A borsónak magas az izmok működését támogató fehérjetartalma, és tele van értékes rostokkal is.

A cukkini változatos módon felhasználható zöldség, és könnyen
zöldségfasírtot is készíthetsz belőle, de akár kipróbálhatod a hasonló eljárással készült
fokhagymás répás tócsnit is, ezekkel egyszerűen helyettesítheted a krokettet. A cukkiniben található rostok támogatják a bélflóra egészségét, mely szorosan összefügg a sikeres fogyókúrával.

A krumplis lepények helyett érdemes kipróbálni a
karfiollepényt, ami ugyanolyan ízletes, csak feleannyi kalóriát tartalmaz, és többször annyi rostot, mint amennyi a burgonyában van. Annak ellenére, hogy kalóriaszegény zöldség, teltségérzetet okoz, magas víztartalmának köszönhetően természetes vízhajtóként is szolgál.

A brokkoli nemcsak rostban gazdag, de antioxidánsokban is bővelkedik, szulforafátot tartalmaz, valamint stabilizálja a vércukorszintet, amivel megelőzhetővé válik a farkaséhség és a falásroham. Bármilyen feltét tökéletes kiegészítője lehet a
brokkolipüré is.

A zellergumó kiváló rostforrás, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz. Serkenti az emésztést és az anyagcserét. Ízletes és ötletes megoldás a krumplipürét
zellerpürére cserélni, amit akár
hagymával is ízesíthetsz.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.
Promóció