Soha ne tedd így a tojást a hűtőbe: veszélyes baktériumok szaporodhatnak el benne
Egyetlen rossz mozdulat is elég lehet ahhoz, hogy a tojás baktériumtenyészetté váljon – de néhány egyszerű szabály betartásával teljesen elkerülhető a fertőzésveszély.

A tojás az egyik legtöbbet használt alapanyag a háztartásokban, mégis kevesen tudják, hogy a helytelen tárolás vagy kezelés komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. A Queensland Health nevű ausztrál közegészségügyi hivatal és a Nébih figyelmeztetése szerint például a tojáshéj lemosása – bár elsőre higiénikusnak tűnik – épp az ellenkező hatást válthatja ki: elősegítheti a baktériumok bejutását a tojás belsejébe.
A tojás helyes tárolása
A tojáshéj természetes védőréteggel van bevonva, ami megakadályozza a baktériumok, például a szalmonella bejutását. Ennek a védőrétegnek a lemosása vagy ledörzsölése olyan, mintha eltávolítanánk egy pajzsot – így a kórokozók számára szabaddá válik az út a belső tartalom felé. Emiatt nem ajánlott a tojást megmosni sem felhasználás, sem hűtőbe helyezés előtt. Ha szennyezettnek tűnik, használat előtt száraz papírtörlővel lehet óvatosan letörölni a héját.

Szintén sokan nem tudják, hogy a tojást mindig hűtőszekrényben, 4–5 °C között érdemes tárolni, méghozzá az eredeti dobozában, a hegyes végével lefelé. Így csökken a légkamra mozgása, és kisebb eséllyel szivárog be a levegőben terjedő szennyeződés. Fontos az is, hogy a tojást ne a hűtőajtóba helyezd, mert ott gyakran változik a hőmérséklet a nyitogatás miatt. A stabil, belső polcok sokkal alkalmasabbak erre.
Tévhit, hogy a repedt tojásokat még meg lehet menteni. Ha a héj megsérül, a baktériumok könnyedén bejuthatnak, így ezeket a darabokat célszerű azonnal kidobni, még akkor is, ha kívülről nem látszik romlás. A nyers tojásokat pedig soha ne érintsük meg kézmosás nélkül más ételek után vagy közben, mivel a szennyeződés könnyen átterjedhet.

Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.

Promóció
Végül: a tojás felhasználása után alaposan moss kezet, és minden eszközt – például tálakat, habverőket, munkafelületet – különösen gondosan tisztíts meg. A szalmonella például észrevétlenül, íz vagy szag nélkül is jelen lehet, és akár súlyos ételmérgezést is okozhat, főként idősek, gyerekek vagy legyengült immunrendszerű emberek esetében.
A biztonság tehát nem bonyolult, csak tudni kell, mire kell figyelni.
Isteni fehérjeforrás és nagyban segíti a zsírvesztést: 10 szuper diétás étel tojásból
Magas fehérjetartalma mellett értékes tápanyagai miatt is érdemes gyakran fogyasztani tojást.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)