Soha ne tedd így a tojást a hűtőbe: veszélyes baktériumok szaporodhatnak el benne

Egyetlen rossz mozdulat is elég lehet ahhoz, hogy a tojás baktériumtenyészetté váljon – de néhány egyszerű szabály betartásával teljesen elkerülhető a fertőzésveszély.

Tojás helyes tárolása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tojás az egyik legtöbbet használt alapanyag a háztartásokban, mégis kevesen tudják, hogy a helytelen tárolás vagy kezelés komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. A Queensland Health nevű ausztrál közegészségügyi hivatal és a Nébih figyelmeztetése szerint például a tojáshéj lemosása – bár elsőre higiénikusnak tűnik  épp az ellenkező hatást válthatja ki: elősegítheti a baktériumok bejutását a tojás belsejébe. 

A tojás helyes tárolása

A tojáshéj természetes védőréteggel van bevonva, ami megakadályozza a baktériumok, például a szalmonella bejutását. Ennek a védőrétegnek a lemosása vagy ledörzsölése olyan, mintha eltávolítanánk egy pajzsot  így a kórokozók számára szabaddá válik az út a belső tartalom felé. Emiatt nem ajánlott a tojást megmosni sem felhasználás, sem hűtőbe helyezés előtt. Ha szennyezettnek tűnik, használat előtt száraz papírtörlővel lehet óvatosan letörölni a héját.

Tojás helyes tárolása 1
Fotó: Alexandra Grablewski / Getty Images Hungary

Szintén sokan nem tudják, hogy a tojást mindig hűtőszekrényben, 4–5 °C között érdemes tárolni, méghozzá az eredeti dobozában, a hegyes végével lefelé. Így csökken a légkamra mozgása, és kisebb eséllyel szivárog be a levegőben terjedő szennyeződés. Fontos az is, hogy a tojást ne a hűtőajtóba helyezd, mert ott gyakran változik a hőmérséklet a nyitogatás miatt. A stabil, belső polcok sokkal alkalmasabbak erre.

Tévhit, hogy a repedt tojásokat még meg lehet menteni. Ha a héj megsérül, a baktériumok könnyedén bejuthatnak, így ezeket a darabokat célszerű azonnal kidobni, még akkor is, ha kívülről nem látszik romlás. A nyers tojásokat pedig soha ne érintsük meg kézmosás nélkül más ételek után vagy közben, mivel a szennyeződés könnyen átterjedhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

Végül: a tojás felhasználása után alaposan moss kezet, és minden eszközt  például tálakat, habverőket, munkafelületet  különösen gondosan tisztíts meg. A szalmonella például észrevétlenül, íz vagy szag nélkül is jelen lehet, és akár súlyos ételmérgezést is okozhat, főként idősek, gyerekek vagy legyengült immunrendszerű emberek esetében.

A biztonság tehát nem bonyolult, csak tudni kell, mire kell figyelni.

Isteni fehérjeforrás és nagyban segíti a zsírvesztést: 10 szuper diétás étel tojásból

Magas fehérjetartalma mellett értékes tápanyagai miatt is érdemes gyakran fogyasztani tojást.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük