Mennyi ideig ehető az étel, ha elfelejtetted hűtőbe tenni? Ezután már mérgezést okozhat

Hűtés nélkül gyorsabban romlik az étel: jó tudni, mennyi időt bírnak ki az egyes ennivalók hűtés nélkül.

Meddig ehető a hűtetlen étel?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Voltál már úgy, hogy az ebéd az asztalon volt, de közben megcsörrent a telefon, elszaladtál, hazaérvén pedig azon aggódtál, vajon megromlott-e?

Sokakkal megtörténik, hogy ott felejtik az ételt, és emiatt később gondolkodóba esnek, hiszen mindenki tudja, hogy az ennivalót nem szobahőmérsékleten, hanem hűtve kell tárolni, mert csak így maradhat friss. De vajon mennyi idő telhet el addig, míg az hidegre kerül? Meddig nincs veszélye a kis feledékenységnek?

Meddig ehető a hűtetlen étel?

Először is érdemes tisztázni, miért akkora gond, ha a főtt étel nincs lehűtve, ha egyszer az már nem nyers, és ha étkezés közben is huzamos ideig az asztalon van.

Nos, azért, mert elég egyetlen apró baktérium, és egykettőre kész teleppé változik a fogás, mely elfogyasztva ételmérgezést, hányást, hasmenést okozhat.

Az élelmiszer-biztonság terén is állást foglaló Institute of Agriculture and Natural Resources weboldalán óva int mindenkit attól, hogy egy bizonyos időn túl, maximum két óra után megegye a kint felejtett ételt. Ezután, ha egyetlen baktérium is volt benne vagy rajta, az minden 20 percben kétszereződni fog, és hét óra alatt akár 2 097 152 baktérium is lehet belőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez a mennyiség még akkor is csúnya dolgot művelne az emésztőszervekkel, ha az ember megmelegítené az ennivalót, mivel egyes kórokozók, mint a staphylococcus aureus is, hőellenálló képességet adó toxint termel, így még a melegítés sem jelenthet megoldást.

Különösen a hús, a csirke, a tenger gyümölcsei és a tofu, a tejet tartalmazó ételek, a főtt tészta, a rizs és a főtt zöldségek - különös tekintettel a gombára - lehetnek veszélyesek. Hozzáteszik, hogy a nyers hámozott gyümölcsökkel zöldségekkel is vigyázni kell, mert ezekre is vonatkozik a fenti, kétórás szabály.

Hogyan érdemes bepakolni a hűtőbe?

A hűtő különböző részein más-más mértékben van hideg. Ezt érdemes figyelembe venni, amikor az ember bepakolja az egyes ételeket.

A legtöbb ember rosszul tárolja a tejet: hová kell tenni a hűtőben, hogy tovább friss maradjon?

Ahogyan a tej tárolási helye, sokak számára több más étel megfelelő elhelyezése sem egyértelmű.

Elolvasom
Ezt is szeretjük