A rezsispóroló hűtőhasználat 10 szabálya: mennyire pakold meg a polcokat, és hány fokra csavard fel?

A hűtő tudatosabb használatával is csökkenthető a rezsi.

Spórolás a hűtőszekrénnyel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hűtőszekrény ma már abszolút elengedhetetlen gép minden háztartásban, így még a rezsi csökkentésének jegyében sem jöhet szóba, hogy ezentúl ne működjön ilyen gép a háztartásban.

Aki mégis szeretné olcsóbban használni a készülékét, egy kis odafigyeléssel megteheti. Nem mindegy ugyanis, milyen mértékben vannak megpakolva a polcok, ahogy az sem, hány fokra van állítva a hűtő.

Spórolás a hűtőszekrénnyel

Egy átlagos hűtő, ha megfelelően működik, és jól használják, napi 2 kWh energiát fogyaszt. Ez több is lehet, amennyiben a gépet nem megfelelő tudatossággal használják.

Az MVM tanácsait követve a hűtőszekrény-használattal járó energiafogyasztás kordában tartható: érdemes megszívlelni a következő szabályokat.

1. Már az első naptól sokat tehetsz azért, hogy a hűtő ne nyomja meg drasztikusan a villanyszámlát! Vásárolj A, A+ vagy A++ energiabesorolású hűtőt, ugyanis ezek a legtakarékosabbak! Jó tudni, hogy a „G” fogyasztja a legtöbb áramot.

2. A kihasználtságnak megfelelő űrtartalmú hűtőt és fagyasztót vásárolj, ugyanis a tátongóan üres hűtő is értelmetlenül sok energiát fogyaszt! A polcokat pakold meg egészen, ügyelve a súlykorlátra!

3. A hűtőt ugyanakkor ne terheld feleslegesen! Hűtést nem igénylő élelmiszereket (például bontatlan befőttek, konzervek) ne tárolj a gépben!

4. A hűtőt tanácsos okosan elhelyezni. Ne érje tűző nap, essen tőle minél távolabb a tűzhely, fűtőtest! Ha ezek nem teljesülnek, a hűtő kívülről melegszik, és több energia kell neki a hideg fenntartására. 

5. A faltól, illetve szekrénytől is húzd el kissé, mert ha a szellőzőnyílást nem hagyod szabadon, a hűtő melegedni fog, és még több energiát fogyaszt!

A cikk az ajánló után folytatódik

6. A hűtőszekrény akkor működik leghatékonyabban, ha a belső hőfokot +7°C-ra csavarod. +5°C-nál a gépnek már 15%-kal nő a fogyasztása. A fagyasztóban -18°C szükséges a megfelelő tároláshoz.

7. Ha kimarad némi főtt étel, azt melegen soha ne tedd a hűtőbe! Ha mégis beteszed, alapos kihívás elé állítod a készüléket, és az a meleggel küzdve egyenesen zabálni fogja az áramot. A fagyasztóba pedig mindig csak előzőleg már a hűtőben lehűtött ételt rakj!

8.  A mindennapok során az ember sokszor nyitogatja a hűtőt , pedig ez is nagy hiba az energiafelhasználás szempontjából. Ezt érdemes minimalizálni, ahogyan azt is, hogy a hűtő és fagyasztó ajtaja ne legyen sokáig nyitva. Ilyenkor ugyanis sok meleg és nedves levegő kerül be, ami sem a hűtőnek, sem a benne lévő ételeknek nem haszon.

9. Rendszeresen ellenőrizd, hogy a hűtőszekrényed ajtaja megfelelően záródik-e, és nem szökik-e ki a hideg, vagy be a meleg! Ha a tömítése nem hibátlan, az utóbbi problémák előfordulhatnak, és sok energia veszik kárba.

10. Végül fontos, hogy rendszeresen tisztítsd a hűtőd hátsó oldalán lévő részeket, mert a porréteg miatt a hűtő többet fogyaszt!

Hogyan spórolj a konyhában?

A következő tippek segítenek, hogy spórolhass a konyhában. Főzés közben is sok energiát takaríthatsz meg.

Sok áramot, sok pénzt spórolhatsz a konyhában ezekkel a trükkökkel: 10 ötlet, amit érdemes követni

Ha valaki pénzt szeretne spórolni, a konyhában is megteheti kis tudatossággal.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük