Lehet, hogy te is rosszul mosol: többet is fizetsz érte, ha ezekre nem figyelsz

Költséghatékony mosás, energiatakarékos háztartás: mit érdemes tudni?

GettyImages-1383856952
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több az egyszemélyes háztartás világszerte, ami többek közt a jóléttel, a jövedelmek növekedésével és az elöregedéssel hozható összefüggésbe. Egy kutatás szerint ugyanakkor minél kevesebb ember lakik egy háztartásban, annál nagyobb a környezetre rótt teher, amelyhez a háztartási nagyberendezések használata is hozzájárul.

A környezettudatosság jegyében az LG szakértői összegyűjtöttek néhány hasznos tippet az energiatakarékos eszközhasználattal kapcsolatban kifejezetten az egyszemélyes háztartásban élőknek.

Egyszemélyes háztartások

Az egyszemélyes háztartások száma folyamatosan emelkedett az elmúlt évtizedben, Európában 2010 és 2020 között az otthonukban egyedül élők mintegy ötödével lettek többen. Népességarányosan a kontinensen Svédországban a legmagasabb az egyszemélyes háztartások száma, míg Magyarország e tekintetben a középmezőnyben helyezkedik el, hazánkban a teljes lakosság körülbelül harmada él egyedül.

Az életvitel e formájának elterjedése - a népesség öregedése mellett - a jövedelemszint javulásával is összefüggésben áll, azonban egy nemrég közzétett kutatás alapján egyben a környezetre is nagyobb terhet helyez. Ez pedig abból fakad, hogy egy egyszemélyes háztartás energiafogyasztása - ideértve a mindennapokban szükséges elektromos nagyberendezések használatát - egy főre vetítve magasabb, és ezzel összefüggésben nagyobb szén-dioxid-kibocsátással is jár.

Költséghatékony mosás

Ha valaki egyedül él otthonában, a különböző otthoni energiatakarékossági praktikák mellett ma már arra is megvan a lehetősége, hogy háztartási nagygépeinek funkcióit kihasználva a lehető legkevesebb energiát fogyassza. Ehhez elengedhetetlen, hogy minél kedvezőbb energiabesorolású berendezést válasszon magának, de más módon is tehet azért, hogy takarékosabban vezesse a háztartást.

Ma már léteznek olyan mosógépek, amiket nem szükséges teljes töltettel elindítani, hiszen a ruha mennyiségéhez kell beállítani a mosási ciklust, és ezzel jelentős vízmennyiség takarítható meg. Egyes készülékekben pedig mesterséges intelligencia gondoskodik arról, hogy felismerve az adott töltet szövetösszetételét, a dobmozgásokat úgy kombinálja, hogy minél jobban óvja a ruhák, ágyneműk, textíliák anyagát, így azok sokkal tovább használhatók.

Energiatakarékos konyha

Köztudott, hogy a mosogatógép használatával több vizet spórolhat az ember, mint kézi mosogatással. A mosógéppel ellentétben viszont a mai mosogatógépek esetében is igaz, hogy teljesen megpakolva érdemes elindítani őket a leghatékonyabb eredmény eléréséhez. Egy egyszemélyes háztartásban viszonylag időigényes lehet megvárni, míg teljesen megtelik a készülék, ugyanakkor egyes gőzzel működő mosogatógépek, mint például az LG Quadwash készülékek képesek lehetnek hatékonyan eltávolítani az edényekre száradt szennyeződéseket is.

Emellett a mai korszerűbb mosogatógépek rekeszeinek rugalmas alakíthatósága is segíti a különböző méretű edények könnyű elhelyezését, így a főzés és az étkezés mosatlanjait akár egyben is el tudjuk mosni. A kétzónás mosogatással ráadásul külön beállíthatjuk, hogy melyik kosárban milyen erősségű vízsugár érje a koszos edényeket.

Sokáig friss élelmiszerek

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy valamilyen élelmiszer a hűtő polcának hátuljához szorulva elkerülte figyelmét, így végül az a szemetesben landolt. Egy számítás szerint minden EU-s állampolgárra évi 174 kilogramm kidobott élelmiszer jut, pedig egy kis odafigyeléssel rengeteg hűtőben tárolt élelmiszer megmenthető lenne.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy egyszemélyes háztartásban is érdemes csak a szükséges mennyiségű élelmiszert megvásárolni vagy olyan hűtőszekrényt kinézni, ami hosszú időn keresztül képes egyenletes belső hőmérsékletet biztosítani.

Fontos szempont a hűtő fiókjainak megfelelő használata is: az LG készülékeiben például a FRESHConverter rekesz segít néhány napig frissen tartani a húsokat, halakat, így azok fagyasztás nélkül is frissen tarthatók, amíg elkészül belőlük a kiszemelt fogás. A FRESHBalancer fiókban pedig a páratartalmat lehet szabályozni attól függően, hogy gyümölcsöt vagy zöldséget tárol benne az ember, a megfelelő páratartalommal ugyanis ezek az élelmiszerek tovább képesek megőrizni a frissességüket.

Mit nem szabad lefagyasztani?

Sokak számára nem egyértelmű, mit szabad lefagyasztani, és mit nem, így gyakran adódnak kellemetlen meglepetések egyes ételek kiolvasztása után.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük