Ugyanannyi a fizetésed, de minden sokkal drágább? Így spórolj mégis

A növekvő árak mellett nem könnyű, de nem is lehetetlen spórolni a szakértő szerint.

Spórolás infláció mellett
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas infláció terhét mindenki megérzi a költségvetésében: a spórolás az elszálló árak mellett szinte lehetetlen.

A boltban, illetve a benzinkutakon mindenki szembesült azzal, hogy a termékek és a szolgáltatások drágábbak lettek, mint korábban voltak. Mindeközben az emberek fizetése az esetek zömében nem emelkedett, vagy legalábbis nem nagyot, így ugyanabból a bevételből kell élniük egy sokkal drágább életet. A Biztosdöntés.hu pénzügyi szakértője, Gergely Péter adott tanácsot, hogyan lehet a mindennapi megélésen túl spórolni is a jelen helyzetben.

Spórolás az infláció mellett

Így változtak az árak

- 2022. áprilisában a fogyasztói árak 1,6 százalékkal emelkedtek meg, és 9,5 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ráadásul a szakértők álláspontja szerint az árstop nélkül 14-15 százalékos is lehetne a drágulás. Az élelmiszereket különösen érinti az árak növekedése, a tavalyi adatokhoz képest 15,6 százalékos volt az emelkedés. Rontja a helyzetet, hogy olyan alapélelmiszerek, mint a kenyér (29,5 százalék), a sajt (28,9 százalék) a tojás (26,7 százalék), a tejtermékek (22,5 százalék), illetve a zöldség- és gyümölcsfélék (17,4 százalék) az átlagosnál jobban drágultak.

A drágulásnak több oka is van. Egyrészt betudható a koronavírus utóhatásának, másrészt 2020-2021-ben a legfontosabb élelmiszer-előállító országokat (például Brazíliát, Oroszországot, az Egyesült Államokat, Argentínát és Ukrajnát) szárazság sújtotta. Harmadrészt a bioüzemanyagok iránti nagyobb kereslet az élelmiszertermeléstől vonja el az erőforrásokat - magyarázza a szakértő a szituációt.

Gergely Péter szerint az ideiglenesen alacsony árak mellett a hatósági árstop másik következménye, hogy a költségek mérséklődésére csak ősszel lehet legkorábban számítani. Mivel pár hónapig még biztosan égető probléma lesz az áremelkedés, fontos, hogy az ember megtanulja jól kezelni a helyzetet.

Létszükségletek és luxuskiadások

A pénzügyi szakértő szerint a hatékony spóroláshoz vezető első lépcsőfok, hogy az ember tudatába kerüljön a pontos bevételeinek és kiadásainak. Lehetetlen lenne elkezdeni spórolni, ha valaki nem ismeri a saját szokásait, és nincs tisztában azzal, hogy mennyi pénzt költ havonta. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Az embernek saját pénzügyei megismeréséhez érdemes vezetnie minden kiadását és bevételét. Ehhez használható egy sima füzet is, de egy applikációval kényelmesebben és gyorsabban jegyezhetők fel a tételek. Ilyen például a Money Lover.

Miután az ember megismerte a saját szokásait, sokkal könnyebb lesz megterveznie a spórolási stratégiáját. Tegyen fel magának néhány kérdést! Mire költi a legtöbb pénzt? Milyen feleslegesnek tűnő kiadásai vannak? Milyen meglepő tételt vett észre? Mire tudna kevesebbet költeni? - javasolja a szakértő.

Ahhoz, hogy a költségvetésből az ember kiválaszthassa a felesleges kiadásokat, mindent, amire pénzt fizet ki, rangsorba kell állítani. A szakértő tanácsait követve mindenről érdemes átgondolni, vajon valóban szükséges, vagy csak kényelmi kiadás-e, és valójában mennyire fontos.

- A kiadásokat érdemes prioritási listába állítani. El kell dönteni, hogy mik tartoznak a létszükségletek közé, és mi számít inkább kényelmi kiadásnak. Ehhez az is figyelembe veendő, hogy rengeteg szolgáltatás és termék csak azért vált alapvetővé az ember számára, mert megengedhette magának őket. Az évek alatt folyamatosan növekedik az emberek fizetése, de sok esetben nem tudnak ennek megfelelően félretenni, és fokozatosan egyre többet költenek. Ha valaki spórolni szeretne, akkor át kell értékelnie minden kiadását, és néhány esetben visszatérni az olcsóbb megoldáshoz. Jó hír, hogy egy kis kreativitással találhatók új, pénztárcakímélő alternatívák - mondja Gergely Péter.

Így lehet hatékonyan spórolni

A pénzügyi szakértő ismertetett néhány olyan módszert, amely könnyedén beilleszthető a hétköznapokba, mégis nagyon hatékonyan segíti a költségek lefaragását.

Mindig írj bevásárlólistát!

- A bevásárlólista régi trükk, ha valaki szeretne kevesebb pénzt otthagyni a boltban. Ha előre megtervezi, és felírja azokat a termékeket, amit meg akar venni, akkor tényleg csak olyan dolgok kerülnek a kosárba, amire szüksége van.

Így nem fog elfeledkezni a legfontosabb tételekről, rövidebb időt fog igénybe venni a vásárlás, ráadásul az egészséges táplálkozást is könnyebb kivitelezni, ha valaki tudatos. Használható hagyományos, papíralapú lista, de akár a telefonba is lehet jegyzetelni.

Érdemes figyelni az akciókat

- A bolti akciókat régóta nézik sokan, de ezt lehet még magasabb szintre vinni. Vannak például olyan akciók, amelyek egy bizonyos bank ügyfeleinek szólnak, amennyiben egy bizonyos boltban minimumösszegen felül vásárolnak. Ilyen van az OTP-nél és az Ersténél is. Sok szolgáltatónál elérhető akár 5-10 százalékos árengedmény is. Csupán mobil segítségével aktiválni kell a kedvezményeket, ami fél perc alatt megtehető, és automatikusan már járnak is, vagy akár visszatérítések a bankkártyás vásárlások során.

Tudatos vízhasználat

- A vízfogyasztást sokféle helyzetben vissza lehet venni. Például fontos, hogy ne folyó csap mellett mosogassunk, és fogmosás közben is zárjuk el a vizet, amikor nem használjuk. A mosást is érdemes előre megtervezni, és csak olyankor elindítani a mosógépet, amikor tényleg tele van. Érdemes megpróbálni az összegyűjtött esővizet is felhasználni, ha öntözésre kerül a sor, és inkább a gyors zuhanyzást választani kádfürdő helyett.

Kölcsönzés

- Sok esetben a kölcsönzés sokkal jobban megéri, mint egy saját eszköz megvásárlása. Természetesen nem lehet mindent kölcsönözni, de azért érdemes végiggondolni ezt a lehetőséget is. Például sok városban elérhető már a biciklikölcsönzés. Kerékpárral közlekedni egészséges, környezetkímélő, ráadásul nagyon olcsó is. A kölcsönzés által nem kell saját biciklire sem költeni, hiszen bérlet már havi néhány száz forintért vásárolható. Biciklizéssel kiváltható az autóhasználat egy része, így a megemelkedett benzinárak sem érintik annyira a költségvetést.

Az ételek otthoni készítése

- Az árak nem csak a boltokban emelkedtek meg, az éttermek is drágábbá váltak. Az otthon elkészített étel mindig sokkal olcsóbb volt, de most különösen fontos a tudatosság. Sajnos az otthon főzés nem garancia az olcsóságra, oda kell figyelni arra is, hogy milyen alapanyagokat választ az ember. Érdemes próbálni az idénynek megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni és nem készíteni mindennap húsos ételt. Nem kell tartani az egyhangúságtól, egy kis kreativitással és jó receptekkel az ételek egészségesek, változatosak és olcsók lesznek!

A szokások újragondolása

- Könnyen előfordulhat, hogy a szokások hosszú távon nagyon sokba kerülnek. Ha például minden reggel a közeli pékségben veszi meg valaki a kávéját, akkor évi 127 ezer forintot költ, ha csak a munkanapokon veszi meg a kedvenc, 500 forintos italát. Gondjuk végig, hogy milyen helyzetekben költünk automatikusan pénzt, és ezeket próbáljuk meg helyettesíteni egy olcsóbb alternatívával. Például egy termoszban elvihető az otthon elkészített kávé, és megiható a közeli parkban sétálva. 

Használt cikkek vásárlása

- Sokan tartanak a használt tárgyak vásárlástól, pedig ezzel a módszerrel rengeteget lehet spórolni. Ruháktól kezdve bútorokon át egészen elektronikai cikkekig bármi vehető használtan. Ezek a termékek a bolti ár töredékébe kerülnek, és általában jó állapotú tárgyakról van szó. Természetesen a használt áruk vásárlása is kiadás, így ilyenkor is csak azt érdemes megvenni, amire valóban szükség van.

Amit tudni kell a hitelkiváltásról

Sokakkal megtörténik, hogy valamilyen váratlan anyagi nehézség miatt nem tudják tovább fizetni az ingatlanvásárlásra felvett hitelüket. Ugyancsak a Biztosdöntés.hu szakértője válaszolt nekünk.

Nem tudsz törleszteni, és hitelkiváltásban gondolkodsz? Erre készülj fel a pénzügyi szakértő szerint

Ha elapad a pénzforrásod, szóba kerülhet megoldásként a hitelkiváltás.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük