Mit lehet tenni, ha valaki rádöbben, hogy nem fogja tudni törleszteni a lakáshitelét? Tanácsok, kiutak, megoldások

Sokan találják magukat törlesztésre képtelen anyagi helyzetben: ilyenkor mi történik?

GettyImages-1149306445
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rendkívül ritka, hogy valaki önerőből tudjon magának ingatlant vásárolni. Hogy hozzájusson a szükséges összeghez, a legtöbb ember hitelfelvételhez folyamodik.

Kezdetben mindenki optimista, ám munkahelyvesztés, kevesebb bevétel, betegség vagy más probléma miatt kialakulhat egy rosszabb anyagi helyzet, melyben a törlesztés lehetetlenné válik. Természetes, hogy az ember megdöbben, miután felismerte, hogy a következő törlesztőrészletekre már nem jut pénze, de fontos, hogy pontosan mit von maga után, ha valaki nem tud fizetni, és milyen lehetőségei vannak, arról Veres Patrikot, a Grantis pénzügyi szakértőjét kérdeztük.

Miután valaki nem tud fizetni

Az emberek az első felismeréstől megrémülnek attól, hogy nem tudnak fizetni. Bár a szakértő szerint a törlesztés elmaradásának lehetnek nagyon súlyos következményei, ami egy hosszabb folyamat végeredménye.

A folyamatnak elmondása szerint az alábbiak fokozatai a szakértő felsorolásában:

- Behajtás - ha nem értesítjük a bankot előre, de elkezdenek elmaradni a törlesztések, hátralékunk keletkezik a banknál. A pénzintézet a törlesztés esedékességétől számítva napokon belül felkeres minket és - ha vannak - az adóstársakat akár több csatornán. Például telefonhívással, sms-üzenettel, levélben tájékoztat a késedelemről. A szakasz általában maximum 90 napig tart.

Követelés - ha a jelzések ellenére sem fizetjük be a törlesztőrészleteket hosszabb ideig, a bank jogi úton szerez érvényt a követelésének, és megkezdi a fizetési meghagyási eljárást, felszólító levelek kiküldését, továbbá követeléskezeléssel foglalkozó céget is bevonhat. Ez a szakasz szintén 90 napig tart általában. Ha a fizetési meghagyással nem értünk egyet, perre kerülhet sor. 

Behajtás, szerződés felmondása - amennyiben a fenti próbálkozások nem vezetnek eredményre, vagy a per ítélete jogerőssé válik, a bank felmondja a hitelszerződést. A szerződés felmondásával a tartozásunk egy összegben válik esedékessé, amire a bank késedelmi kamatot és egyéb díjakat számít fel a szerződés megszűnésétől számított 90 napig. A szerződés felmondása után a bank végrehajtási eljárást indít, vagy egy végrehajtó cégnek adja el a követelését - mondja.

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: igen

A következmények

A szakértő szerint a nemfizetés akár vagyontárgyaik, otthonuk elvesztésével is járhat, de szintén fontos, hogy a behajtással és végrehajtással kapcsolatos költségeket is az adósnak kell állnia.

- Ilyenek például: a megkésett törlesztés miatti késedelmi díjat, pótdíjat, az egyösszegű behajtás során a személyes felkeresést, a követeléskezelő munkadíját, felmondással kapcsolatos közjegyzői és ügyvédi munkák díját, illetékek, tulajdoni lapra felvezetendő bejegyzések költségét, a végrehajtói munkadíjat és egyéb költségeket.

A költségek listája nem teljes, de már ebből is látható, hogy a behajtás és végrehajtás folyamata akár több millió forintra is rúghat, ami szintén a mi költségünk lesz - részletezte Veres Patrik.

Hozzátette, hogy a folyamat legvégén, a végrehajtás során tartozást nem csak a tartozó fél, de az adóstársak vagyontárgyainak értékesítéséből rendezik. Elveszíthetjük tehát a jövedelmünket, otthonunkat, megtakarításainkat és ingóságainkat is.

További következmény, hogy amennyiben a lejárt és meg nem fizetett tartozásunk mértéke meghaladja a késedelembe esés időpontjában érvényes legkisebb összegű havi minimálbér összegét, és ezen minimálbérösszeget meghaladó fizetési késedelem folyamatosan meghaladja a 90 napot, akkor felkerülünk a Központi Hitelinformációs Rendszer (korábban BAR-listaként emlegetett) negatív adóslistájára. Fontos, hogy a két feltételnek (minimálbért meghaladó tartozás 90 napon túl) együttesen kell teljesülni. 

A KHR negatív listáján való szereplés következménye, hogy hosszú ideig, öt vagy akár tíz évig is rajta lehetünk a negatív listán, és ez alatt az idő alatt nem lesz olyan bank, amelyiktől hitelt tudunk felvenni - mondja Veres Patrik.

Milyen lehetőségek vannak?

Ha felmerülhet a nemfizetés, fontos tudnunk, hogy a banknak sem érdeke egy ilyen helyzet, mivel az esetek legnagyobb részében végül számukra is veszteséges lesz a végeredmény. Éppen ezért számos közös megoldással élhetünk a felmerült probléma rendezésére. A legfontosabb: legyünk mindig proaktívak, ne tűnjünk el, jelezzük előre a banknak a helyzetet, és mindig mutassunk fizetési hajlandóságot. Akkor is fizessük az adósságunkat, ha csak kisebb összeget tudunk rászánni, mint a teljes törlesztő.

Amint tudomásunkra jut, hogy probléma lesz a törlesztéssel, értesítsük a bankot. Minél hamarabb tesszük ezt meg, annál kevesebbe fog nekünk kerülni a törlesztési probléma rendezése. Ha a bank értesül a problémánkról, többfajta megoldást is kínálhat.

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: igen

Banki fizetéskönnyítő megoldások:

  • Futamidő-hosszabbítás: meghosszabbodik a futamidő, így a törlesztőrészlet alacsonyabb lesz, de végül több kamatot fizetünk a banknak, tehát drágább lesz a hitel.
  • Törlesztés szüneteltetése: jellemzően legfeljebb 3-4 hónapig a bank szünetelteti a törlesztést, majd a szüneteltetett törlesztők összegét egyenlően elosztja a hátralevő futamidő alatt (új, magasabb törlesztőrészletet állapít meg), vagy kitolja a futamidőt.
  • Törlesztőrészlet csökkentése és a futamidő hosszabbítása: a törlesztőrészlet átmeneti csökkentésére is van lehetőség, amit aztán a hátralék egyösszegű vagy részletekben történő kifizetésével vagy a futamidő kitolásával rendezhetünk - mondja a pénzügyi szakértő.

További opciók is fennállnak, amennyiben az adós nem tudja fizetni a törlesztőrészleteit. A szakértő ezeket is sorra vette.

Ingatlan eladása: a hitellel terhelt ingatlan eladásával a hitel visszafizetésre kerül.

Hitelfedezeti biztosítás: a hitel felvételekor vagy a futamidő alatt a probléma beállta előtt érdemes hitelfedezeti vagy más néven törlesztési biztosítást kötni a hitel mellé. A biztosító átvállalja a törlesztést vagy akár a teljes hitel visszafizetését, ha a választott biztosítási csomagban fennálló kockázatok valamelyike bekövetkezik.

Adósságrendezés: ha nagyobb összeggel rendelkezünk, érdemes lehet betörleszteni a meglévő hitelünkbe. Ez a tőketartozás csökkenését vonja maga után, így vagy a futamidő rövidülhet, vagy a törlesztőrészlet csökkenhet.

Hitelkiváltás: érdemes megnézni más bankok ajánlatait, hiszen lehetséges, hogy olcsóbb konstrukciót találunk más pénzintézetnél, ami szintén alacsonyabb törlesztőrészletet jelenthet. 

Amit semmiképpen ne tegyünk: ne zárkózzunk el a bankkal való kommunikációtól, nem érdemes egy másik kölcsönt felvenni, hogy abból rendezzük adósságunkat. (Kerüljük el az adósságspirált!) Ne hagyjuk abba a törlesztést. Még akkor is érdemes fizetni, ha nem tudjuk a teljes összeget kifizetni havonta. Ezzel elkerülhetjük, hogy akkora tartozásunk halmozódjon fel, ami miatt felkerülünk a KHR negatív adóslistájára - hívja fel a figyelmet Veres Patrik.

Hová kell fordulni?

- Akár személyesen, levélben, e-mailben vagy telefonon is jelezhetjük, ha szükségünk van átütemezésre. A bankokhoz leggyakrabban egy fizetéskönnyítési kérelmet kell benyújtani, megjelölve a könnyítés kérésének az okát. Mivel egy-egy ilyen helyzet teljesen egyedi, eltérő, hogy milyen további folyamaton kell átesnie az ügyfélnek. Ám jellemző, hogy a bank problémától függően bekéri a munkanélküliségi igazolást, felmondólevelet, bankszámlakivonatot, ha más pénzintézetnél bankolunk, táppénzes státuszt, halotti anyakönyvi kivonatot.  

Hogyan válassz biztosítót?

Korábban is kérdeztünk már a Grantistól, akkor abban segítettek, hogyan érdemes biztosítót választani.

Ezt is szeretjük