Hogyan válassz biztosítót, hogy ne érjen később csalódás? A pénzügyi tanácsadó válaszolt

A megfelelő biztosítót csak a megfelelő kérdések feltevésével lehet megtalálni.

Biztosító
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Saját ingatlana mindenki számára nagy érték, és nemcsak azért, mert kötődik hozzá, hanem azért is, mert vagyoni tulajdont is jelent számára. Fontos, hogy az ember minden káresetre előre felkészüljön, és biztosítsa lakását, házát.

Nemcsak az új szerződés kötését érdemes megfontolni, de a meglévőket is fontos újragondolni. Erre Bánfai Zsolt, a Grantis vezető pénzügyi tanácsadója figyelmeztet, aki szerint az elmúlt években a járványhelyzet, az új lakások áremelkedése és az olyan állami támogatások, mint például az otthonfelújítási támogatás is a lakásfelújítás, újjáépítés felé terelték az ingatlantulajdonosokat. Egy-egy nagyobb átalakítás vagy bővítés növeli az ingatlan értékét, ám ez nem jelenik meg automatikusan a lakásbiztosítási szerződésben, így lehetséges, hogy a biztosító a vártnál sokkal kevesebbet fizet majd.

Miért fontos biztosítást kötni?

A Grantis szakértője szerint a biztosítók adatai alapján az ingatlanok több mint 70 százalékára kötöttek lakásbiztosítást. Nem ritka, hogy több millió forint is spórolható biztosítással. Egy jelentős káresemény - ha már közelít a tél: hónyomás alatt rongálódó tető vagy egy rossz karácsonyi égősor miatti tűzeset - után nem neked kell kifizetned a helyreállítás teljes összegét, hanem a biztosító állja azt helyetted a megállapított kárérték és a szerződésedben foglalt összeghatárok alapján. Te a védelemért cserébe egy csekély díjat fizetsz rendszeresen. 

Így válassz biztosítót

Ha szeretnél biztosítót választani, még akkor is lehetnek benned kérdések, miszerint dönts, és miről tájékozódj előre, hogy utólag ne érjen kellemetlen meglepetés. Sajnos a rossz döntés is benne van a pakliban, de ha a biztosító kevesebbet fizet, mint amennyit jogosnak tartanál, még akkor sincs késő megfontolt lépéseket tenni.

- Egy megbízható biztosító kiválasztása ma már pofonegyszerű, és nincs szükség arra, hogy egyenként vizsgáld meg az elérhető ajánlatokat: a legtöbben online kalkulátor vagy pénzügyi tanácsadó segítségével kötnek lakásbiztosítást, hiszen így gyorsan, biztonságosan és akár teljesen online is szerződhetnek percek alatt. Neked elég csak megadni az ingatlan pontos adatait, hogy megkapd a biztosítóktól a reális biztosítási értéket. Ha ilyen módon keresel, az már jó szűrő ahhoz, hogy a legmegbízhatóbb szolgáltatók ajánlatai közül válassz - mondja a Grantis vezető pénzügyi szakértője.

A Grantis szakértője szerint van néhány szempont, amit érdemes átgondolnod a biztosítóválasztáshoz: 

  • Mekkora a biztosítás díja? Természetesen az egyik legfontosabb, hogy mekkora a biztosítás díja. Ugyanakkora biztosítási értékre az egyik biztosító magasabb, a másik alacsonyabb díjat kér el.
  • Milyen szolgáltatás van a csomagban? A tipikus káreseményeken túl szükséged lehet egyedi fedezetekre is (például speciális üveg védelme).
  • Milyen egyéb támogatásra számíthatsz kár bekövetkeztekor? A biztosító vállalhatja, hogy rövid határidőn belül, néhány nap alatt elbírálja a káresetet, és kártalanít, ami hatalmas segítség lehet egy nehéz helyzetben. Szintén előny, ha elérhető online ügyintézés, hiszen így bárhonnan intézheted a dokumentálást, és értesülhetsz a kárrendezés folyamatáról.

Végül azt is fontos tisztán látnod, stabil, jól ismert biztosítót választottál-e. Bár itthon is nagyon szigorú követelmények vonatkoznak a biztosítókra, és kötelező a viszontbiztosítás (ha a biztosító fizetésképtelenné válik, egy másik biztosító pótolja a hiányzó fedezetet), érdemes megvizsgálnod a választott biztosító hátterét, pénzügyi helyzetét, hogy biztosra mehess - mondja Bánfai Zsolt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Legyen naprakész a biztosításod

A Grantis szakértője szerint nem elég egyszer megkötnöd a biztosítást, hiszen egy-egy felújítás megnöveli az ingatlanod értékét, arról nem is beszélve, hogy felújítások nélkül is egyre drágábbak a lakások ma Magyarországon. Így nagyon könnyen előfordulhat, hogy a kezdetben megállapított biztosítási összeg már nem nyújtana elégséges fedezetet egy kár esetén.

- Ez az úgynevezett alulbiztosítottság, amikor kár esetén alacsonyabb kártérítést kapunk, mint amennyibe a kár elhárítása vagy az épület újjáépítése kerülne. Nem kell sok ahhoz, hogy alulbiztosítottá váljon az ingatlanod: már a nyílászárók cseréje, egy tetőfelújítás, hozzáépítés is olyan értéknövekedést jelenthet, amivel kapcsolatban érdemes felkeresni a biztosítót, hogy állapítsanak meg új biztosítási értéket és biztosítási díjat.

Az új tévé és bútor is számít. Ha nemcsak az épületet biztosítottad, hanem az ingóságaidat is, szintén időről időre át kell gondolnod, hogy megfelelő értékű-e a biztosításod. Az újonnan felszerelt napelemek, napkollektorok például nem tartoznak az épülethez, de jelentős értékük van. De lakáson belül biztosíthatod például az okoseszközeidet, kerékpárokat és autót is. Ha nemrég cserélted az eszközeidet, vagy újakkal bővült a háztartásod, hozzá tudod igazítani a lakásbiztosítás értékét - mondja a független pénzügyi tanácsadó.

Mikor vizsgálhatod felül a biztosításodat?

Sokan nem tudják, de a biztosítás felülvizsgálatára is van lehetőség. Ilyenkor elégedetlenség esetén lépések tehetők, és akár fel is mondható a szerződés.

- A megkötött biztosításodat a kötés évfordulójakor mondhatod fel vagy módosíthatod. A biztosító minden évben automatikusan indexálja a szerződéseket, azaz emelik a biztosításod díját, de ezzel együtt az értékét is. A indexálásról szóló értesítést legalább 60 nappal az évforduló előtt küldi a biztosító. Az emelkedett díjat és értéket nem kell elfogadnod, de talán a fentiek alapján már te is látod, hogy érdemes lehet időről időre megvizsgálni, hogyan változott az ingatlanod értéke, és ehhez képest mit kínál a biztosítási szerződésed.

Sőt olyan helyzet is előállhat, hogy az értéknövekedés nagyobb, mint amivel a biztosító indexálná a szerződésedet. Ebben az esetben is kérheted természetesen a nagyobb biztosítási összeg és díj megállapítását - mondja a szakértő.

Mit tehetsz, ha nem értesz egyet a biztosító döntésével?

Előfordulhat, hogy valamilyen káreset történt, de úgy gondolod, hogy a biztosító nem annyi pénz fizetését ítéli meg, mint amennyit vártál. A szakértő szerint, ha jogszerűen járna neked magasabb térítési összeg, mint amit a biztosító kínál, ám a biztosító elutasítja a kárigényedet, először a kárügy felülvizsgálását kérheted. Amennyiben ez nem vezet megoldásra, panaszt tehetsz a biztosítónál, ami 30 napon belül köteles válaszolni.

Eredménytelenség esetén fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményezhetsz a Magyar Nemzeti Banknál és a Pénzügyi Békéltető Testületnél, és polgári peres keresetet adhatsz le a bíróságon.

Ingatlanvásárlás befektetésként

Ha van rá anyagi lehetőség, sokan gondolkodnak el befektetésnek szánt ingatlan vásárlásán. Vajon megéri ilyet venni, és ha igen, milyet érdemes választani?

Megéri-e befektetésként lakást venni, és milyet érdemes választani erre a célra? Az ingatlanszakértő válaszolt

Az ember nem mindig beköltözés céljából vesz ingatlant: megéri lakásba fektetni a pénzt, ha jól csinálja.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük