Megéri-e befektetésként lakást venni, és milyet érdemes választani erre a célra? Az ingatlanszakértő válaszolt

Az ember nem mindig beköltözés céljából vesz ingatlant: megéri lakásba fektetni a pénzt, ha jól csinálja.

Ingatlan vásárlás befektetésként
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha ingatlanvásárlásról van szó, a legtöbb esetben lakáscélra keresgélnek a vevők, ám olyan is előfordul, hogy valaki befektetés szándékával tenne szert egy lakásra.

A pénz ingatlanba fektetése okos elgondolás, de csak akkor váltja be a vevő reményeit, ha ő megfontoltan és néhány kulcsszempontot figyelembe véve választotta ki az illető lakást. Arról, hogy pontosan mire érdemes figyelni, Török Dávidot,az Otthon Centrum ingatlanszakértőjét kérdeztük meg.

Miért érdemes ingatlanba fektetni?

Elöljáróban arra kértük a szakértőt, hogy foglalja össze, milyen előnyökkel jár, ha valaki befektetésként vásárol ingatlant.

„Az ingatlanok értéke hosszú távon folyamatosan növekszik, ami mellett folyamatos bevételi forrás is lehet. A vevő bármikor dönthet úgy, hogy értékesíti vagy hasznosítja az ingatlant. Senki másnak nincs beleszólása vagy hatalma a tulajdona felett. Egy jó adottságú ingatlannál bármilyen piaci körülmény is legyen, a valós értéke alatt gyorsan pénzzé tehető, mert alacsony a kockázat. Az ingatlanárak nem tudnak egyik napról a másikra drasztikusan megváltozni, csak egészen extrém esetben, mint például a tőzsdén. Felfelé és lefelé is fokozatosan csökken vagy nő” - foglalja össze a szakértő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lakáscél kontra befektetés: mi a különbség?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy egyáltalán mi a különbség aközött, hogy egy ingatlant beköltözés vagy befektetés céljával vásárol meg valaki. Pedig a szakértő szerint hatalmas a differencia.

„A legtöbben nem tudják a két szempontot szétválasztani egymástól, és ez nagy hiba. A vevők jelentős része olyan szemmel vásárol, hogy ő beköltözne-e az adott ingatlanba, vagy sem. Viszont valójában sosem fog oda beköltözni. Attól, hogy az egész lakás akkora, mint az ő nappalija, vagy mert nem tetszik neki a burkolat, még tökéletes befektetés lehet az adott ingatlan a számára. 

Például, amennyiben kiadásra keres valaki ingatlant, akkor az elhelyezkedésnek kell a legfőbb szempontnak lennie, mert az emberek kényelmesek. Legyen közel a tömegközlekedés, a bevásárlási lehetőségek, gyorsan el lehessen jutni bárhova” - magyarázza Török Dávid.

Milyen lakást érdemes befektetésként megvenni?

Az ingatlanszakértő szerint tehát nem a saját magunk számára ideális lakást érdemes felkutatni a piacon. De akkor vajon milyen tulajdonságok lehetnek mérvadóak?

A szakértő szerint sokféle módszer van arra, milyen szempontok alapján érdemes befektetési célú lakást választani. Ha például egy Budapest belvárosában vásárolt ingatlanról van szó, akkor szerinte a következő tulajdonságokra érdemes odafigyelni.

„Nappali + 1 hálós lakásban gondolkodnék. Ez könnyen hasznosítható, ebben van a legnagyobb értéknövekedési potenciál, ezeket a legkönnyebb eladni később. Fontos a normális elrendezés, az élhető helyiségek. Lehetőleg olyan állapotú legyen, hogy azonnal vagy minimális ráfordítással lakhatóvá váljon, és legyen normális állapotú maga a ház is.

Ahol közvetlenül a lakás alatt van a pince, azokat az ingatlanokat azonnal kizárnám, mert a régi bérházaknál rengeteg gondot okoz a vizesedés. Szinte csak idő kérdése, és meg fog jelenni a probléma. Ráadásul ezek a lakások általában sötétek, és később nehezen értékesíthetők.

Fontos, hogy a lakás ne nézzen forgalmas útra. Ha a belső udvarra néz, akkor pedig minél magasabb emeleten legyen a megfelelő fényviszonyok miatt. Lehetőleg ne lehessen elmenni az ablak előtt” - sorolta gyakorlati tanácsait Török Dávid.

Egy ingatlanszakértő nagyon sokat segíthet abban, hogy a vevő rátaláljon az ideális ingatlanra, amibe érdemes befektetni. Jó, ha a vevő az első pillanattól fogva elárulja, mik a céljai a lakással, hiszen a szakértő így segíthet leghatékonyabban a legmegfelelőbbet megtalálni.

„Nem mindegy, hogy tovább akar értékesíteni, parkoltatni akarja a pénzét, ki akarja adni, milyen hozamelvárása van, milyen időtávban gondolkodik, milyen megtérüléssel számol, stb. Rendkívül fontos, hogy értékesítőként megértsem az ügyfeleim céljait és elvárásait. Nem létezik egyetlen jó befektetési stratégia. Mindenkinek a saját élethelyzetéhez, anyagi lehetőségeihez és céljaihoz megfelelő stratégiát kell megtalálnia” - mondja a szakértő.

Hol lehet elrontani a befektetést?

Jó tudni, hogy ingatlant vásárolni befektetésként nem kockázatmentes dolog, és megeshet, hogy az üzlet nem hozza meg a kívánt eredményeket. Miután ennek kézzelfogható okai lehetnek, az ember már előre számolhat velük, így akár meg is előzheti a bajt.


„Valójában az ingatlanbefektetéssel csak úgy lehet melléfogni, ha nem a megfelelő elvárásokkal, stratégiával és piacismerettel vágtunk bele. Éppen ezért fontos a megfelelő szakemberekkel együtt dolgozni.

Az elmúlt 7 évben nem lehetett rosszul időzíteni, mert gyakorlatilag folyamatosan emelkedtek az árak. 2019 szeptemberétől 2020 nyaráig volt egy enyhe visszaesés, , de az ország legtöbb területén azóta tovább emelkedtek az árak. Aki a 2008-as válság előtt vásárolt ingatlant és nem adott el, mert volt lehetősége kivárni, azok jelenleg jelentősen magasabb áron tudnák eladni az ingatlanukat, mint amennyiért vásárolták az akkori piaci csúcsponton.”

39567915 10c734bbd4988112efc81572de73718b wm

Török Dávid

Sikeres és keresett ingatlankereskedő, az Otthon Centrum szakértője, aki több szakmai elismerés mellett 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban elnyerte Az Év Ingatlan-tanácsadója címet is.

A jó alku

Az ember nem is gondolná, milyen sokat nyerhet egy jó alkutechnikával: Török Dávid korábbi cikkünkben erről beszélt.

Egy jó alku akár 10%-os árcsökkenést is jelenthet: az ingatlanszakértőt kérdeztük, milyen a sikeres taktika

A jó alku titkáról és a gyakori hibákról beszélt Török Dávid ingatlanszakértő.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük