Így járhattok a legjobban az szja-visszatérítéssel: pénzügyi szakértő mondta el, mit érdemes kezdeni vele
Jó, ha előre végiggondolod, mire használod fel az szja-visszatérítésed.

GettyImages-1297826819
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2022. február 15-éig nagyobb összeggel gyarapodik 1,4 millió gyereket nevelő magyar család költségvetése, ugyanis az állam visszafizeti számukra a 2021-es évben befizetett személyi jövedelemadójukat.

Erről értesülvén a legtöbb családban már elgondolkodtak rajta, mire fordítsák a pénzt, de aki igazán tudatos döntést szeretne hozni, annak érdemes figyelembe vennie egy valóban hozzáértő személy tanácsait is: Tamás Áront, a Grantis pénzügyi szakértőjét kérdeztük meg, mit javasol. A szakértő arról is beszélt, ki és mennyi pénzre számíthat.

Az szja-visszatérés részletei

A szakértő elöljáróban elmondta, pontosan kik a jogosultak a visszatérítésre. Válasza szerint szja-visszatérítést kap a 2021-ben befizetett adójából minden olyan gyermekes szülő, aki családi kedvezményre jogosult. A körbe a várandós anyák is beletartoznak, akik az szja-visszatérítést a terhesség 91. napjától kezdve vehetik igénybe.

- A NAV szerint a családi kedvezményre jogosultak közül az kaphat adó-visszatérítést, aki gyermek után szülőként családi pótlékra jogosult, várandós nő közös háztartásban élő házastársa, a családi pótlékra saját jogán jogosult, rokkantsági járadékban részesül. A házastárson kívül az egyedülálló szülők és az élettársak is adó-visszatérítésben részesülhetnek, amennyiben a gyermek után családi pótlékra jogosultak. Azok az elvált szülők, akik gyermekeiket felváltva gondozzák, és emiatt a családi pótlék 50-50 százalékában részesülnek, a teljes adó-visszatérítésre jogosultak.

2022. február 15-ig automatikusan megkapják az szja-visszatérítést azok a családi kedvezményben részesülő szülők, akik alkalmazottként dolgoznak, és 2021-ben szja-t vagy ekhót fizettek. Esetükben a NAV mind a 2021-ben megszerzett jövedelmükre vonatkozó adatoknak, mind a családi pótlékhoz egyébként is szükséges belföldi bankszámlaszámnak vagy postai címnek a birtokában van. Az egyéni vállalkozók (katások), őstermelői tevékenységet végzők és mindenki, aki maga után fizeti be az szja-t, az adóbevallásában kérheti az szja-visszatérítést - fejtette ki Tamás Áron.

Mennyi pénzt jelent az szja-visszatérítés?

Természetesen az első kérdések közt merül fel az is, mennyi pénzről lehet szó pontosan, hiszen csakis úgy tervezhető meg, mire fordítják a családok.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Hagyományos, alkalmazotti adózásnál az összevont adóalapból (szja) vonják le az egyéb kedvezményeket, és a fennmaradó részt utalják vissza a szülőknek. Ekho szerinti adózásnál az ekho kétharmadát, katás adózásnál a kata összegének negyedét kaphatják vissza az erre jogosultak. Az említett feltételeken túl az adó-visszatérítés maximális összege szülőnként 809.000 forint lehet - mondja a szakértő.

Az szja-visszatérítés tudatos kezelése

Miután az szja-visszatérítés egy szülő esetén 809.000, két szülő esetén pedig akár 1.618.000 forint is lehet, fontos, hogy az összeget minél tudatosabban, minél okosabban hasznosítsák a családok.

- Egy család életében ezek komoly összeget jelentenek, de ha nem vigyázunk, hamar kifolyhat a kezeink közül, és nincs rá garancia, hogy az állam minden évben ilyen nagyvonalú lesz. Az adó-visszatérítést félretéve vagy befektetve jobban járhatunk, mint ha elköltjük napi kiadásokra.

Az anyagi biztonság megteremtésének első lépése, hogy vésztartalékot hozzunk létre, amihez baj esetén nyúlni tudunk. Ha félretesszük az szja-visszatérítést vagy annak egy részét egy megtakarítási számlára, az segíthet abban, hogy egy-két hónap jövedelemkiesés esetén se küzdjön a család anyagi nehézségekkel.

Az adó-visszatérítésből vehetünk babakötvény nevű állampapírt, vagy indíthatunk egyéb gyermekcélú megtakarítást, elvégre a gyermekeink miatt kapjuk vissza ezt az adót. A kamatok, hozamok révén lényegében megnövelhetjük az adó-visszatérítés összegét.

Ha ingatlancéljaink vannak, akkor a visszakapott összeg egy lakáshitel vagy a lakásfelújítási támogatás önerejének megteremtésében is segíthet, de meglévő hitel előtörlesztésére is alkalmas lehet, amivel csökkenthetőek a kamatok.

Az szja-visszatérítés összege egy nyugdíjcélú megtakarítás elindításához is ideális lehet (ilyen például az önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, NYESZ). A nyugdíj-megtakarításba fizetett összeg után eddig is járt évente akár 150 ezer forint adójóváírás, ami kombinált esetben évi 280 000 forint is lehet - sorolta a szakértő iránymutató tanácsait.

Tamás Áron arról is beszámolt, hogy a GRANTIS pénzügyi tanácsadó cégy felmérést végzett az ügyfelei körében, hogy ők mire fordítják az szja-visszatérítésüket. Közel ezer ügyfelet kérdeztek meg. A nem reprezentatív online felmérés szerint az ügyfelek közel harmada lakásfelújításra fogja költeni a kapott összeget, közel ötödük azonban folyószámlán tartja majd, vagyis egyelőre nem tervezik elkölteni. Sokak hitel előtörlesztésére, utazásra vagy mindennapi fogyasztásra fordítják a pénzösszeget.

Mire fordítható az otthonfelújítási támogatás?

Az állam 50%-ban, de legfeljebb 3 millió forintig, visszamenőleg állja az ingatlanfelújítási költségeket: sokan nem is sejtenék, mennyi mindenre fordítható a pénz.

Ezt is szeretjük