Egyszerre több jelzáloghitelre is lehet kérni a tartozás elengedését: ki és hogyan igényelheti?

A lehetőséggel számos család szabadulhat meg jelzáloghitelétől.

GettyImages-1289836951
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Családvédelmi Akcióterv részeként a családok igényelhetik a jelzáloghitelük egy részének elengedését. Bár sokan nem tudják, de ez a lehetőség akár egyszerre több jelzáloghitelre is érvényesíthető.

Érintettként először is érdemes megismerni az alapfeltételeket, kik, mire vonatkozóan, és hogyan kérhetik tartozásuk csökkentését. A jogosultságnak több fontos kritériuma is van, melyeknek teljesülnie kell ahhoz, hogy az adósok a lehetőséget igénybe vehessék.

Kik kérhetik a jelzálog-elengedést?

A házaspárok, illetve élettársak közösen kérhetik a támogatást. Az elengedést 2019. július 1-től azok a családok kérhetik, akik a második vagy további gyermekeiket nevelik, illetve vállalják.

Az igénylés további kritériumai a büntetlen előélet (illetve a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezményektől való mentesítés) és a köztartozás-mentesség.

Mire vonatkozik a jelzáloghitel-elengedés, és mennyi pénzt jelent?

A lehetőség azoknak a jelzáloghiteleknek a csökkentésére szól, amelyek lakáscélúak. A támogatás csak már meglévő hitelre kérhető és csok, valamint falusi csok hitelre, valamint babaváró hitelre is vonatkozik. Amennyiben a hitel 2017-et megelőzően lett felvéve, akkor is kérhető az elengedés, amennyiben az szabad felhasználású volt. Személyi kölcsönre nem vehető igénybe a lehetőség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elengedés összege 2018. január 1. után született 2. gyermek után 1 millió forint, 3. és további gyermekek után legfeljebb 1 millió forint. Amennyiben a harmadik vagy további gyermek 2019. július 1. után született, az elengedés összege 4 millió forint. Jó tudni, hogy amennyiben a 3. vagy további gyermek után a család még nem kérte a 4 milliós támogatást, csak legfeljebb az 1 milliósat, úgy az elengedés a soron következő gyermek után jár.

2020. december 29-től akár több meglévő jelzáloghitelre is kérhető az elengedés. Ha az egyik hitel alacsonyabb, mint amennyi a kedvezmény, akkor azt az adósságot visszafizethetik az adósok, az elengedés maradék részével pedig egy másik jelzáloghitel csökkenthető.

Az igénylés módja

2020. június 15-től a születéstől számított 60 nap áll rendelkezésre, hogy a család benyújtsa az igénylést. A jelzáloghitel-elengedésre vonatkozó kérelmet a járási hivatalnál, illetve a kormányablaknál kell beadni, utóbbi továbbítja a járási hivatal felé a kérelmet, amennyiben úgy találja, hogy a jogosultságot igazoló dokumentumok hiánytalanul megvannak. Ezeknek már az igénylés beadásánál kéznél kell lennie.

Amennyiben a kérelmet pozitívan bírálják el, a határozat utáni 4 napon belül a támogatási összeg előtörlesztésként, egy összegben érkezik meg a támogatott személy hitelszámlájára. Az előtörlesztésért a bank nem számolhat fel díjakat. Ezt követően a banknak 10 napon belül újra kell számolnia az adós további hiteltörlesztő részleteit, és tájékoztatni róla a támogatott személyt.

Az Otthonteremtési program lehetőségei

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy milyen otthonteremtési támogatások vehetők igénybe.

Ezt is szeretjük