Január 1-jétől életbe léptek az új támogatások: 3 millió kérhető lakásfelújításra, de még számos lehetőség indul

2021 januártól számos ponton bővül az otthonteremtési program.

haz-penz
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azok a fiatal párok, illetve családok, akik a közeljövőben szeretnének lakást vásárolni vagy építkezni, bizonyára eddig is figyelemmel követték az állam nyújtotta otthonteremtési lehetőségeket, melyek sora 2021 januárjától továbbiakkal bővül.

Ezentúl is megmarad a használt vagy új építésű ingatlan vásárlására fordítható, vissza nem térítendő támogatás, a csok (családi ottonteremtési kedvezmény). Lesz még a kedvezményes lakáshitel, vagyis a csok-hitel. Továbbra is létezik a tanyákhoz és bizonyos kistelepüléseken igényelhető falusi csok. Elérhető marad a korszerűsítés-, illetve építkezésköltségek áfájának visszaigénylési lehetősége. Ugyanúgy igényelhető az igen népszerű, 5 évre kamatmentes, gyermekenként 3-3 évre felfüggeszthető, harmadik gyermek születésekor pedig nullázódó babaváró hitel. Végül a tartozást gyermekenként 1, 4, majd újabb 1-1 millióval csökkentő jelzáloghitel-elengedés is elérhető lesz. Januártól viszont további lehetőségek léptek életbe az otthonteremtési programban, amelyeket érdemes megismerni és a feltételek teljesülése esetén igénybe venni a gördülékenyebb otthonteremtés érdekében. A következőkben sorra vesszük, mely opciókkal bővült az állami támogatások sora idén januártól.

Lakásfelújítási támogatás

A lakásfelújítási támogatást a legalább egy gyermeket nevelő családok vehetik igénybe. Keretében az állam azoknak nyújt segítséget, akik nem most vásárolnának ingatlant, vagy építkeznének, hanem már meglévő otthonukban maradnának, és szeretnék azt korszerűsíteni, felújítani. Az állam az alapanyagokra és a munkálatokra fordított pénzösszeg felét utólagosan vállalja át, maximum 3 millió forintig, a számlák meglétével.

Tetőtér-beépítési támogatás

Nemcsak a felújítás lehetősége áll fenn azok számára, akik régi ingatlanban maradnának, hanem a tetőtér-beépítés lehetősége is. Amennyiben a szülői ház ezen része lakás gyanánt beépíthető, a családot alapítani készülők vagy már gyermekes szülők felvehetik rá a csok teljes összegét. Ezzel a háromgyerekesek akár 10 millióból is gazdálkodhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Áfacsökkenés az új építésű lakásokra

Azok is örülhetnek, akik új lakást szeretnének vásárolni, ugyanis az otthonteremtési támogatással 27%-ról 5%-ra csökken a 2022-ig épülő lakások áfája. Ezzel jelentősen csökken a vételáruk. Szerencsés, hogy az elsődlegesen az építőipari fellendülést szolgáló áfacsökkenés általánosan érvényes, tehát nem kötik sem a gyermekek számához, sem a családi állapothoz. Azt azonban jó tudni, hogy azok, akik 2021 január 1. után csokkal vásárolnak ingatlant, még ezt az 5 százalékot is visszaigényelhetik a lakásvásárlás után.

Illetékmentesség a csokosoknak

Az említett 5 százalék visszaigénylési lehetőségen túl is van, ami a csokosok javát szolgálja: 2021 januárjától illetékmentessé is válik a megvásárolt ingatlanuk, legyen bár használt vagy új építésű.

Az otthonteremtési támogatások tehát sok, a családot alapítók, illetve családosok számára rendkívül kedvező lehetőséggel bővültek január 1-től: aki szeretne tájékozódni a részletekről és a további feltételekről, ide kattintva megteheti. 

Fürdőszobák előtte-utána

A következő fotókon inspiráló átalakításokról mutatunk előtte-utána képeket.

Minden lerobbant fürdőben ott rejlik az oázis: ők előhozták, nézd meg, milyen lett

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük