Az sem mindegy, pontosan kinek a nevére szól a számla: 3 buktató a felújítási támogatással, amire sokan nem számítanak
A számlákra különösen oda kell figyelni azoknak, akik lakásfelújítási támogatást igényeltek.

GettyImages-980300158
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2021. január 1-től, az Otthonteremtési program újabb elemeként lépett életbe a Lakásfelújítási támogatás, amely azoknak a legalább egy gyermeket nevelő családoknak segít, akik nem szeretnék elhagyni eddigi ingatlanukat, hanem a meglévőt szeretnék kellemesebbé, élhetőbbé, modernebbé tenni. A lehetőség a felújítási költségek 50%-ának visszafizetését biztosítja maximum 3 millió forintig.

A lakásfelújítási támogatás egy nagyszerű lehetőség arra, hogy kevesebb pénzből, mégis látványos felújítási munkálatokat végeztethessenek el a családok. Azt már sokan tudják, hogy a felkért szakemberek nem lehetnek az igénylő rokonai, sem élettársa, de nem ez az egyetlen dolog, amit velük kapcsolatban tudni érdemes. A megbízottak részére kiállított számlák kapcsán is vannak olyan kitételek, amelyekből sajnos, ha későn szerez róluk tudomást az ember, buktató válik.

3 buktató a számlákkal, amit előre tudni kell

Kinek a nevére szóljon a számla? - A számlákat csak akkor fogják elfogadni, ha pontosan annak a személynek vagy személyeknek a nevére szól, aki vagy akik igényelték a támogatást. Amennyiben valaki egyedül él, akkor az ő nevére kell kiállítani az összes számát. Ha azonos lakóhelyen élő házastársak vagy élettársak közösen igényelték meg a lakásfelújítási támogatást, akkor a szakemberekkel kötött szerződésnek és a számláknak is legalább az egyikük nevére kell szólnia.

A költségek arányossága - A felújításhoz nemcsak emberek szükségesek, de anyagok is, és ezekről egyaránt be kell mutatni a számlákat az igényléshez. A felhasznált festék, csempe, parketta vagy egyebek mennyisége azonban nem lehet túlsúlyban a munkadíjakhoz képest, sem fordítva. Az igényelt összegnek 50-50%-ban kell vonatkoznia a munkadíjakra illetve az anyagköltségre. Ha tehát az igénylő a maximális 3 milliós támogatást szeretné kérni, akkor 1,5 milliós anyagköltségről és 1,5 milliós szakembereknek fizetett díjról szükséges számlát biztosítania.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mennyi idő telhet el az utolsó számla kiállítása után? - Tudvalevő, hogy a támogatást nem előre adja az állam, hanem utólag, de csak abban az esetben jár a pénz, amennyiben a felújító hiánytalanul összegyűjtötte a számlákat munkálatról, és azokkal igazolni tudja, hogy a renoválás megtörtént. Az utolsó munkálatok után maximum 60 nap telhet el addig, míg valaki benyújtja a támogatásra irányuló kérelmét. Ha a legutoljára kapott számla kiállítási dátumához viszonyítva már több mint 60 nap eltelt, akkor a támogatást sajnos már nem lehet igényelni.

25 dolog, amire jó a támogatás

Ha valaki nem tudná, pontosan mire fordítható a lakásfelújítási támogatás, érdemes elolvasnia a következő cikket: 25 lehetséges felhasználását soroljuk.

Ezt is szeretjük