10 milliót is kérhetsz tetőbeépítési támogatásként: 4 dolog, amit előre mérlegelni kell, ha igénybe vennéd

A tetőtér-beépítésre fordítható összeg három gyermek esetén 10 millió forint.

GettyImages-1152561002
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Használt vagy új építésű ingatlan vásárlására fordítható, vissza nem térítendő támogatás, csok (családi otthonteremtési kedvezmény), kedvezményes lakáshitel, tanyákhoz és bizonyos kistelepüléseken igényelhető falusi csok, korszerűsítés-, illetve építkezésköltségek áfájának visszaigénylési lehetősége, babaváró hitel, bizonyos mértékű jelzáloghitel-elengedés - már 2020-ban is számos lehetőség állt azok rendelkezésére, akik szerettek volna némi segítséget igénybe venni jövőjük megalapozásához.

2021 januártól újabb lehetőségekkel bővült a sor. Az Otthonteremtési program egyik új eleme a már tetőtér-beépítésre is felvehető csok. Azoknak a fiataloknak találták ki, akik nem költöznének el a szülői házból, hanem annak a tetőterét építenék be, létrehozva egy többgenerációs otthont. Az elképzelések megvalósítására a teljes csokösszeg, azaz egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek esetén 2 millió 600 ezer, három gyermek esetén pedig 10 millió forint is kapható. Ezt a lehetőséget egyébként gyermeket nevelő egyedülállók és gyermeket vállaló házaspárok is igényelhetik. A részletekről és feltételekről itt lehet tájékozódni. »

4 dolog, amit előre tudni kell

Bár az ajánlat nagyon kecsegtető, és bizonyosan sokak szeme felcsillan a lehetőség láttán-hallatán, vannak tudnivalók, amikkel már jó előre tisztában kell lenni, mielőtt valaki beadná az igénylést a támogatásra.

Szerkezeti kérdések

Mielőtt valaki a tetőtér beépítése mellett döntene, érdemes megvizsgálni bizonyos szerkezeti adottságokat. Egyfelől lényeges, hogy milyen a tető dőlésszöge, másfelől pedig a ház szerkezetét is ellenőrizni kell. Az előbbi azért fontos, mert minél kisebb a tető hajlásszöge, annál kevesebb lesz a nettó alapterület, vagyis minél meredekebb a tető, annál jobb.

A ház szerkezetét szintén meg kell vizsgáltatni. Fel kell méretni, hogy annak az alapja és falai elég jó állapotúak-e, és megfelelően erősek-e ahhoz, hogy bírják a tetőtér-beépítésből eredő pluszsúlyt. Amennyiben nem, akkor előbb ezeket kell felkészíteni, és csak azután kezdődhet a tetőtér kialakítása.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szigetelésről

Jó tudni, hogy a tetőtér-beépítéshez a szigetelés ellenőrzése és tökéletesítése is fontos. A beépítetlen padlástérbe ugyanis valószínűleg nem készítettek lakhatósághoz szükséges szigetelést. Egy jobb szigeteléssel sokkal jobb energiahatékonyságot lehet elérni.

Ami a bútorokat illeti

Miután a tetőteret szokásostól eltérő formájú falak, szögek és falmagasságok jellemzik, érdemes már előre számolni azzal, hogy egy nagyobb gardróbszekrény, magas polcok vagy egy hagyományos felépítésű konyhabútor aligha fér majd el a falak mentén vagy a falakon. A tetőtéri lakásba valószínűleg egyedi bútorok készítésére lesz szükség, ami jókora összeggel dobja meg majd a költségeket. 

Engedély is kell hozzá

Lehet, hogy első ránézésre a tetőtér alkalmas a beépítésre, de ez nem pusztán döntés kérdése. A beépítéshez engedélyt kell szerezni. Első körben szakértők vizsgálják meg, hogy milyen az ingatlan állapota. Ezután le kell adni egy kiviteli tervet, illetve szükséges egy építési engedélyt is szerezni. A munkálatok végeztetéséhez műszaki vezetőt is fogadni kell, és azokról naplót is vezetni szükséges.

Mire fordítható a felújítási támogatás?

Az otthonfelújítási támogatás ugyancsak nagy népszerűségnek örvend, ám sokan nem is sejtenék, mennyi mindenre fordítható. A következő cikkben 25 ilyen dolgot sorolunk.

Ezt is szeretjük