Hogyan kell falat festeni, hogy olyan legyen, mint a profi szakembereké? Az 5 legfontosabb tudnivaló
Nem lesz csíkos és foltos, ha odafigyelsz az aranyszabályokra.

GettyImages-1253015757
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A falfestés a lakásfelújításnak az a mozzanata, amelyen könnyűszerrel lehet spórolni, hiszen olyan munkáról van szó, amelyet különösebb szaktudás, szakember fogadása nélkül is el lehet végezni. A festéken ugyanakkor ne próbálj megtakarítani, válassz jó minőségű termékeket.

Ahhoz, hogy a saját kezűleg festett fal valóban szép legyen, ne legyen csíkos, foltos, és olyan egyenletesen, makulátlanul fedje a festék, mintha csak egy profi csinálta volna, meg kell ismerni bizonyos aranyszabályokat. Oda kell figyelni az időzítésre, a megfelelő festék megválasztására, a festék saját tulajdonságaira, a munka előkészítésére, végül a felvitel technikájára is.

5 aranyszabály a falfestéshez

Az időzítés az egyik leglényegesebb dolog a falfestésben: esős, nyirkos hónapokban a fal lassan szárad, és akár foltos is maradhat. A festésre a szárazabb, kellemesen meleg idő a legalkalmasabb, tehát a munka a késő tavaszi, nyáreleji hetekben aktuális. A forró nyári időjárás nem megfelelő körülmény, mert a festék hamarabb száradhat, csomósodhat, és a felület nem lesz egyenletes.

A falnak megfelelő festéket az üzletben dolgozó szakértő segítségével, körültekintően kell kiválasztani. Számít a falfelület jellege, és érdemes annak megfelelően dönteni, hogy mely helyiség faláról van szó. Ha a fürdőszoba vagy konyha kifestése a terv, akkor jó szolgálatot tehet a vízálló falfesték, egy szoba falára viszont a hagyományos is megfelelhet. Kisgyerekek mellett akár az egész lakás falára kerülhet mosható falfesték. Amennyiben új építésű lakásról van szó, vagy olyanról, amit még nem festettek át sokszor, az egyréteges termékkel is makulátlanul dolgozhatsz, de egy sokszor áthúzott felületet már érdemes többrétegű festékkel fedni. Ha szert teszel néhány színmintára, akkor ki is próbálhatod, melyik szín hogyan mutat felkenve, száradás után, eltérő fényviszonyok mellett. Ne feledkezz meg a festőhenger, ecset, festéktálca, takarófólia és maszkolószalag beszerzéséről sem.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kiválasztott festék egyéni tulajdonságait még a munka megkezdése előtt meg kell ismerni. A bolti szakértő sokat segíthet a tanácsaival, de minden terméken olvasható egy leírás, amit érdemes alaposan tanulmányozni. A hígítás módja kulcsfontosságú részlet, ahogyan a száradási idő is az. Ha a festéket nem megfelelő arányban hígítod, a fal csíkos lesz, és foltossá válhat. Ez akkor is megtörténhet, ha nem vártál eleget két festékréteg felvitele között.

Az előkészületek során természetesen el kell távolítani - vagy középre húzva lefedni - a bútorokat, takarófóliával fedni a padlót, és maszkolószalaggal fedni azokat a részeket - például kapcsolókat, konnektorokat, alsó falszélek vonalát -, amiket nem szeretnél véletlenül befestékezni. Tökéletesen sima és jó állapotú falfelület esetén szerencsés a helyzeted, ám amennyiben a falfelület itt-ott leverődött, esetleg hólyagos, további előkészítésre is szükség lesz, elkerülendő, hogy festés közben további darabok váljanak le, por vagy faldarabok kerüljenek a festékbe, és az átfestett rész egyenetlen legyen. Mérlegelj, hogy szeretnél-e ezzel próbálkozni, vagy inkább mégis szobafestőre bíznád a munkát. Amennyiben a fal erősen leromlott állapotban van, inkább bízd hozzáértő kezekre a feladat elvégzését.

Abban az esetben, ha magad veselkedsz neki a javítómunkának, azokon a pontokon, ahol a fal hibás, fejtsd körbe a bizonytalanul tartó réteget. Kend le mélyalapozóval, majd gletteld ki, simítsd el, és száradás után csiszold át a felületet. A glettelés eszközeit a festékboltban szerezheted be, és tanácsokat is kaphatsz a használatukra. Ha kész a javítás, a festés megkezdése előtt alapos portalanítás szükséges. Menj át a teljes falfelületen seprűvel, és porszívózz fel. 

Végül a technikáról. A festést tanácsos mélyalapozó festékkel kezdeni, mely egyfelől sima felületet biztosít, másfelől abban segít, hogy a felvitt szín ne legyen foltos. Az alapozót festőhengerrel, lentről felfelé kell felvinni. Miután ez a réteg megszáradt, következhet a szín. A hengerrel mindig függőleges irányban haladj, felvitt sávjaid kissé keresztezzék egymást. Ez abban segít, hogy a festék egyenletes legyen, és a fal ne legyen csíkos. Ha kétrétegű festékkel dolgozol, várd meg, míg az első réteg tökéletesen megszárad, és ezután kezdd el a következőt. Amikor a fal elkészült, félszáraz állapotában, 45 fokos szöget tartva húzgáld le a maszkolószalagot. Végül már csak ki kell várnod, hogy a megújult falfelületed tökéletesen megszáradjon.

Néhány plusz tanács

A munka elvégzésében aranyat érhet egy segítő kéz, így ha csak teheted, dolgozz együtt valaki mással. Létrád legyen stabil, arcodra pedig helyezz védőmaszkot. Gondoskodj a megfelelő szellőztetésről, és ha csak lehet, se gyerek, se kisállat ne legyen jelen a munka során.

Tapéta a fürdőbe

Nemcsak a festett, hanem a tapétázott fal is remek ötlet a lakás megszépítésére: akár a fürdőben is remekül mutatnak a minták.

Ezt is szeretjük