Akár 3 millió forint is visszajárhat a lakásfelújításra fordított pénzből: kinek és hogyan igényelhető a támogatás?
2021. január 1-től vehető igénybe az a lehetőség, melynek keretében visszaigényelhető a lakásfelújításra fordított pénz jelentős része.

GettyImages-966591804
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Otthonteremtési program következő, október 14-én bejelentett eleme azoknak fog segíteni, akik nem költöznek új ingatlanba, de szeretnének szebb és élhetőbb körülmények között lakni.

Novák Katalin sajtótájékoztatón számolt be a 2021. január 1-től igényelhető lehetőségről, melynek keretében a családok már meglévő ingatlanaik felújításához kaphatnak állami segítséget.

Az Otthonfelújítási program részletei

A programot a legalább egy gyermeket nevelő családok számára hirdetik meg. A jelentkezésnek nem feltétele, hogy a család a csok lehetőségével is éljen.

A segítséget különböző mértékű és jellegű felújítási munkálatok költségeinek fedezésére biztosítják: az ingatlan energetikai korszerűsítésére, a konyha, a fürdő vagy a teljes otthon renoválására is kérhető.

A lehetőség jelentősen enyhíti a családi kasszát megterhelő felújítási költségeket. Az elnyerhető összeg voltaképpen visszatérítés. Össze kell gyűjteni a számlákat, melyeket például a renováláshoz szükséges anyagok megvásárlásakor adtak, vagy amelyek a felfogadott munkaerőtől származnak. Ezek bemutatásával a család igazolja, mennyit költöttek ingatlanuk felújítására. Az állam ezután átvállalja az összköltség 50%-át. A maximális visszanyerhető összeg 3 millió forint.

A lehetőség részletszabályainak kidolgozása egyelőre némi türelmet kíván. A tervek szerint a program költségvetése felülről nyitott lesz, a forrásokat az igényekhez igazítják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Két másik fontos döntés az elmúlt napokból

Az elmúlt napokban másik két fontos bejelentés is történt. Az Otthonteremtési program részeként az az új építésű ingatlanok értékesítésének áfatartalmát január 1-től 27%-ról 5%-ra csökkentik. Ez jelentősen csökkentheti a vételárakat: például egy 30 millió plusz áfás ingatlanért 6,5 millióval kevesebbet kell majd fizetni.

A másik, napokban tett fontos bejelentés az volt, hogy a csokosok ezt az 5%-ot is visszaigényelhetik. E két bejelentésről ebben a korábbi összefoglalóban bővebben is lehet tájékozódni.

Gyönyörű panelkonyhák

Egy egyszerű panellakásban is lehet csodás konyhát varázsolni: ezek a képek is bizonyítják, milyen szuper beltér alakítható ki bennük.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük