Falradír és fugafesték: 8 alig ismert, filléres dolog, amivel felújíthatod a lakást

Ezeket a filléres lakásfelújító kellékeket nem nehéz használni, és egykettőre szebbé varázsolják a lakást.

GettyImages-1220176930

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akármennyire is vigyáz az ember az otthonára, az idő vasfogának kíméletlen harapása előbb-utóbb mindenütt megmutatkozik: a korábban hófehér fal foltos lesz, a fürdőszobai fuga beszürkül, a parketta fakóvá válik, és még sorolhatnánk, mi minden megy tönkre.

Nagyszabású felújításra azonban nincs mindig lehetőség, hiszen az anyagilag nagyon megterhelő, ráadásul rengeteg vesződséggel is jár. Szerencsére vannak olyan megfizethető, mégis csodatévő házi megoldások, amelyek segítségével megújulhat a lakás.

Felújítás filléres, egyszerű megoldásokkal

A pénztárcakímélő felújítás nemcsak a költségvetést kíméli, de nem is lesz bonyolult. Bárki boldogulhat a barkácsüzletekben és webáruházakban beszerezhető, könnyen alkalmazható eszközökkel. A műveletek nem igényelnek komoly szakmai tudást, csupán egy-egy mozzanathoz szükséges némi kézügyesség. Körbenézve jogos büszkeség önti majd el az embert, hogy saját kezűleg szépítette meg otthonát.

8 olcsó kellék felújításhoz

Falradír - már 300 forinttól kapható.

A fal idővel csúnyán elkoszolódhat, különösen azokon a részeken, ahol véletlenül hozzá-hozzáért az ember. Ilyen felület a villanykapcsolók környéke, a WC-papír-guriga tartója körüli falrész vagy a konnektorok melletti területek. Ahol kisgyerekek is élnek, vagy állatot, kutyát, macskát is tartanak, a fal többi része is gyorsabban foltossá válhat. Ha a festés még nem esedékes, jó szolgálatot tehet a drogériákban kapható falradír - vagy másik nevén varázsszivacs. A speciális, fehér szivacsot csak be kell vizezni, alaposan kinyomni belőle a nedvességet, végül gyengéden áttörölni vele a foltokat. Ezt a megoldást inkább halvány színű falakra javasoljuk. Fontos, hogy ha a többi része már szürke, akkor a megtisztított rész világosabb lesz. Korábbi cikkünkben megnézheted, hogy működik: kipróbáltuk.

Parkettatömítő  - általában 1000-2000 forint körül kapható.

A fa parkettafelületek alkotóelemei a kiszáradás következtében folyamatosan alakulnak, zsugorodnak, ezért rések jelennek meg közöttük. Az éktelenkedő, ronda réseket egyszerű eltüntetni. Ehhez parkettatömítő - más néven parkettafugázó - pasztára lesz szükség, melyet általában fecskendőszerű, adagolófejjel ellátott flakonban árusítanak. Egyszerűen a résekbe kell nyomni, majd nedves szilikonspatulával lesimítani. Ilyen pasztából többféle szín is kapható. A parkettához illő paszta szinte észrevehetetlen lesz a felületen.

Parkettafényező, folyékony védőbevonat - körülbelül 4 ezer forint/liter áron elérhető.

A régi parketta nemcsak hézagos, de kopottas is lehet. Ha valaki felszedés előtt még szeretne adni néhány évet a padlónak, akkor fénylő védőréteggel teheti szebbé a azt. A folyékony védőbevonatot szivaccsal, szálirányban, majd merőlegesen kell felvinni a tiszta és száraz, pormentes felületre, majd hagyni, hogy alaposan megszáradjon. A parketta ismét ragyogó lesz, a védő funkciónak köszönhetően pedig egy ideig nem kopik tovább.

1

Fugafelújító festékpaszta és fugajavító toll - a paszta általában 3-4 ezer forint körül, a toll 1-2 ezer forint körül kapható.

Bár a csempefelületek a konyhában és a fürdőben is elengedhetetlenek, még a legszebb lapok is csúnya, öreg hatást keltenek, ha a köztük lévő fugacsíkok elszürkülnek. Két remek megoldás is szóba jöhet a helyreállításra: bevethető a fugafestékpaszta, melyet megtisztított, száraz felületre kell felvinni, majd a felesleget nedves szivaccsal letörölni. Ebből sokféle színű kapható, ahogyan azt korábbi cikkünkben is bemutattuk.

Egy másik, gyors megoldás a fugafehérítő toll. Használatához minimális kézügyesség és némi türelem szükséges: csak végig kell menni a csíkokon, és újra ragyogóan fehérek lesznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csempefestés kétféle módon - önmagában alkalmazható csempefesték 7 ezer forint/liter körül szerezhető be, alapozó 2 ezer/liter és zománcfesték 5-10 ezer forint/liter áron kapható.

Aki megunta a régi csempéjét, de még nem szeretne újat rakatni helyette, esetleg költözésben gondolkodik, és ideiglenes megoldásra vágyik, némi festékkel egykettőre újjá varázsolhatja az öregecske lapokat. Többféle megoldás létezik. Praktikus az alapozót és fedőfestéket is magában foglaló csempefesték, melyből 2 réteget kell felvinni (ilyen az OBI csempefestéke is).

Másik megoldás a speciális alapozó majd zománcfesték használata. A lakásfelújító-bloggerek általában a Harzo vagy Trikkula Otex alapozótermékeket ajánlják, de a fentebb említett csempefesték is alkalmazható akként. Az alapozóréteg tapadóhidat képez, mely lehetővé teszi, hogy a csempén maradjon a zománcfesték.

A festett csempe nedvességálló, de ha mindennaposan nedvesség éri a felületet, akkor a tartósság kedvéért egy vízzáró réteggel - például a Harzo két komponensű vizes lakkjával - is érdemes fedni a felületet.

A munka megkezdése előtt elengedhetetlen a csempefelület tökéletes zsírtalanítása és vízkőmentesítése. Az alapozót és a festéket hengerrel érdemes felvinni, de a fuga mélyebb részei ecsettel egyszerűbben elérhetők. A rétegek száradási ideje termékenként változó.

A festett csempefelület viszonylag érzékeny, könnyen leütődhet, fokozott óvatosságot igényel. Takarítása maximum enyhe mosogatószeres, majd tiszta, puha, vizes ruhával, gyors szárazra törléssel ajánlatos, erős vegyszerekkel semmiképp.

2

Csempematrica - ára változó, pár ezer forinttól elérhető.

Ha a csempefelület még jó állapotú, de már unalmas, matricákkal új ruhába öltöztethető. A fóliás megoldást megtisztított, száraz lapokra kell felvinni. A mintáknak köszönhetően izgalmas és színes lesz a falfelület.

Öntapadós csempe - 2-3 ezer forint/ív áron elérhető, egy ív több csempelapot tartalmaz.

Furfangos találmány az öntapadós csempe is, melyet szintetikus anyagból, matricaszerűen ragadó hátlappal gyártanak. Ez akár meglévő csempefelületre is felvihető, és a későbbiekben könnyen eltávolítható. Tiszta, száraz felületre tapad jól. Méretre vágható. Az eredmény a megszólalásig hasonlít a valódi csempékkel kirakott felületekhez. Korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk róla.

ajanlo-fűtés-ok

Radiátorfesték - 4 ezer forint/liter körül kapható.

A kopott, leütődött fűtőtestek nagyon elrontják a helyiségek összképét, ezért a saját kezűleg végzett lakásfelújításból ezek se maradjanak ki. A radiátorok gyorsan és egyszerűen átfesthetők speciális, hőálló zománcfestékkel. Ezekből többféle színű és fényű kapható, így a felújított fűtőtest a szoba hangulatához illeszkedhet.

Tapéta a fürdőbe

Bár elsőre furcsának hangozhat, nagyon jól mutat: a következő nagyobb felújításkor érdemes elgondolkodni rajta.

Ezt is szeretjük