Fáradtság, éjszakai izzadás is jelezheti a penészmérgezést: régi és új lakásokban is megbújhat a gomba

A penészmérgezésnek számos tünete van, melyeket fontos észben tartani, különösen, ha van penész a lakásban.

Penészmérgezés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakásban megjelenő penész sokak számára ismerős. Régi és új építésű, elhanyagoltabb és makulátlanul tisztán tartott lakásokban egyaránt felbukkanhat, ha a penészgombák számára megfelelőek a körülmények.

Jó tudni, hogy nemcsak esztétikai problémáról van szó, hanem olyasmiről, ami az egészséget is veszélyezteti. A penész akár meg is betegítheti az embert: hatására allergia alakulhat ki, sőt mikotoxinokat termelő, azaz mikotoxikus penészfajták jelenléte következtében mérgezés is előfordulhat.

Gyakori penészfajták a lakásban

A penészfoltokat megtelepedő gomba okozza. Kültéren és beltéren egyaránt előfordulhat, mindenhol, ahol számára kedvezőek a körülmények, nyirkos a környezet, és párás a levegő. A világon mintegy 150 ezer féle penész létezik. Beltéren leggyakrabban az Alternaria, az Aspergillus, a Cladosporium és a Penicillium jellemző, de sokaknál fordul elő a Stachybotrys is.

Az Alternaria gyakori, sötét szürkészöld színű penészfajta, mely a háztartások zömében jelen van. Spórái általában az ajtókon, ablakokon át jutnak a lakásba, így a nyílászárók körül jellemző a megjelenése, de a nyirkos falakon, és a virágföldön is megtelepednek. Allergén, és fokozza az asztmások tüneteit is.

A mikotoxikus Aspergillus penészgomba szintén a lakások nyirkos falain, szigetelések mentén és textilfelületeken terjed el. Sokféle színű lehet: a szürke, a barna és a zöld sötét és világos árnyalatai, valamint sárga és fehér. Belélegezhető spórái különösen azok számára jelenthetnek veszélyt, akiknek gyengébb az immunrendszere, tüdőbetegek, vagy valamilyen légzőszervi megbetegedésük van.

A Cladosporium mélyzöld, barnásfekete színű. Nyirkos, ázott falfelületeken, gyakran nedves szőnyegen telepszik meg. Allergiát, asztmatikus tüneteket, szem- és bőrirritációt is okozhat.

A Penicillium kék, zöld és fehér is lehet. Ez a mikotoxikumot termelő penész jelenik meg az ételeken, gyümölcsökön, zöldségeken, de számos más helyen is megjelenhet: a falon, a tapétán, a szőnyegeken és üveggyapotos szigetelésnél is.

A fekete penész, vagyis a Stachybotrys a legrettegettebb, mivel ehhez köthetők a veszélyes penészmérgezések. Mikotoxint tartalmazó spóráit a levegőbe bocsátja. Leggyakrabban fafelületeken vagy nyirkos falakon telepszik meg a lakásban.

A penészmérgezés tünetei

Penészmérgezés a mikotoxikus, méreganyagot termelő penészgombáktól alakulhat ki. A mikotoxinok lassanként rakódnak le a szervezetben. Előbb egyszerűbb, allergiás tünetek, tüsszögés, szemviszketés, orrfolyás jelentkeznek, később viszont komolyabbak hívják fel a figyelmet a bajra.

A penészmérgezés fizikai tünetei a krónikus fáradtság, a gyengeség, az izomfájdalom, a hasító fájdalom, a fejfájás, a bőr érzékenysége, a fényérzékenység, a bepirosodott szemek, a könnyezés, a szapora légzés, a remegés, a köhögés, a hasfájás, az étvágycsökkenés, a fokozott izzadás, főként éjszaka, a zsibbadás, a szédülés és a fémes íz a szájban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A penészmérgezés nem fizikai tünetekkel is járhat. Ilyen a szokatlan hangulatingadozás, a nehézkessé váló beszéd, a koncentráció képességének csökkenése és a memóriazavar.

Mivel a penészmérgezésre számtalan tünet utal, gyakran csak késve ismerik fel, és más betegségekre gyanakodnak. Ezért fontos, hogy az érintett beszámoljon az orvosnak arról, hogy otthonában előfordulnak penészes felületek.

Bár felismerése nem minden esetben egyszerű, a penészmérgezésre létezik orvosság. Fontos, hogy az érintett lakásában a lehető leggyorsabban és maradéktalanul felszámolják a penészt. Ha ez nem sikerül, akkor érdemes elgondolkodni a költözés lehetőségén, amennyiben van rá mód.

A penészallergia tünetei

Okozói a levegőben terjedő penészgombaspórák. Miután az ember belélegezte azokat, szervezete túlzott védekezésbe lendül, és különféle kellemetlen tünetekkel reagál. A penészallergia tüsszögéssel, orrfolyással, felső légúti irritációval, köhögéssel és szemirritációval jár.

A tünetek észlelése esetén fontos orvoshoz fordulni, aki allergiateszt vagy vérvizsgálat segítségével felállíthatja a diagnózist, és további tanácsokkal láthatja el az érintettet. Bár az allergia nem mulasztható, az orvos által felírt gyógyszerekkel enyhíthetők a tünetek. Az otthoni környezet penészmentesítése is fontos feladat, ha valaki szeretne megszabadulni kínzó allergiás tüneteitől.

Megelőzés és penészmentesítés

A legjobb út, mint mindig, ez esetben is a megelőzés. Fontos a rendszeres és alapos szellőztetés, különösen, ha a levegő fürdés, főzés vagy teregetés következtében párás lett. A napi-másnapi mosás helyett jobb összegyűjteni egy-egy nagyobb ruhaadagot, hogy a levegő ne legyen folyamatosan párás.

Mivel a penész észrevétlenül betelepedhet a bútorok mögé, azokat időről időre érdemes elhúzni a faltól fél-egy napra, hogy a fal meg tudjon száradni. Hasonló okból a fali- és padlóra terített szőnyegeket is hasznos kissé megszellőztetni. A padló ne maradjon vizes zuhanyzás után, és ha nincs is a fürdőszobán ablak, egy-egy másik helyiségben érdemes ablakot nyitni, hogy a pára ne rekedjen a lakásban. A csöpögő csapokat, falat áztató vezetékeket a lehető leghamarabb érdemes megcsináltatni, hiszen ezek is fokozzák a levegő nedvességtartalmát, a falak és a felületek nyirkosságát.

Ha már megjelent a penész, akkor üzletekben elérhető szerekkel és házi megoldásokkal is lehet próbálkozni. Takarítás közben érdemes minél távolabb húzódni a penészrétegtől, és maszkot viselni a levegőbe jutó spórák miatt. A fal átfestése nem jó megoldás, mivel a festék hamarosan le fog pattogni.

Ha minden hiába, a visszatérő, makacs penész eltávolítása szakemberekkel is elvégeztethető. Amennyiben allergiás vagy mérgezéses személy él a lakásban, akkor is ez lehet az okosabb megoldás házi praktikák helyett.

Szobanövények penész ellen

A megelőzésben egyes szobanövények is segítségül hívhatók: soroljuk őket.

8 szobanövény penész ellen: távol tartják a gombaspórákat, párátlanítanak

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük