Szabad megenni a kicsit penészes ételeket? Sokan csak levágják a foltos részt
A kicsi penész is számít, bármennyire is sajnálatos: az ételt nem szabad elfogyasztani.

pen
Ez is érdekelhet

Országos Iskolakert-fejlesztési Program: úton egy környezettudatos generáció felé (x)

Bónusz napok a dm-ben: szuper ajánlattal vár kedvenc drogériád (x)

beauty and style

Csodát tesz a száraz, petyhüdt bőrrel: kívül-belül megszépít a dió »

Elképesztően menő ruhák függönyből és régi pulcsikból – Hihetetlen, milyen jól néznek ki »

6 észbontóan nőies frizura, amit Catherine Deneuve tett felejthetetlenné: szexi hajviseletei újra divatosak »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az ember rendszerint pazarlásnak érzi, mikor kidob valamilyen ételt, pedig van az a pont, amikor az élelmiszerre semmi egyéb sors nem várhat. Ha penészedni kezd, a legjobb megválni az adott ételtől.

Sokan úgy gondolják, hogy az épnek tűnő részek még mindig ehetők, és egyszerűen levágják a foltos részeket a kenyérről, a sajtról, esetleg egy kanállal eltávolítják a lekvár tetejéről a romlott részt. A penész azonban azokon a területeken is jelen lehet, ahol még nem látható.

Ezért nem jó megenni a penészes ételt

Annak ellenére, hogy a foltos étel egy bizonyos része még jónak, tisztának tűnik, a penész szabad szemmel nem látható gyökerei már lejuthattak, átterjedhettek ezekre a területekre is.

Nem törvényszerű, hogy az ember rosszul lesz, miután véletlenül penészes ételt evett. Természetesen függ a megevett mennyiségtől és a penészedés mértékétől is. Jobb az óvatosság, elkerülendő a belőle fakadó enyhébb kellemetlenségeket vagy a komolyabb következményeket.

A penészes étel elfogyasztásával méreganyag, mikotoxin jut a szervezetbe, mely enyhébb esetben hasfájást, hányást, hasmenést okozhat, de előfordulhatnak komolyabb allergiás reakciók is, melyek nehézlégzéssel, légszomjjal járhatnak, de, viszkető bőrkiütés is megjelenhet. A penészt megszagolni sem érdemes, mivel spórák milliói juthatnak az orr nyálkahártyájára vagy a tüdőbe.

Megelőzés

Előfordul, hogy az ember a tudta nélkül harap penészedő ételbe. Ezt elkerülendő érdemes minden élelmiszernek fokozottan figyelni a szavatosságára. Hasznos, ha az ember a szemén túl az orrára is hagyatkozik. A penészedő ételnek jellegzetes szaga van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megesik, hogy egy étel úgy kezd penészedni, hogy még nem járt le a szavatossága. Ez rendszerint tárolási hibákból ered. A kenyeret például a jobb szellőzés érdekében érdemes vászonzsákban és kenyértartó dobozban tartani nejlonzacskó helyett. A sajtnak is árt, ha a műanyag fóliában hagyják. Egy szellős sajtdobozban tovább fogyasztható marad. A lekvárral is érdemes gondosan eljárni. Kupakját mindig vissza kell tekerni, és tiszta kanalat használni a fogyasztásakor, mivel egy beleeső morzsától hamar foltosodni kezdhet a teteje. A gyümölcsöket, zöldségeket tanácsos mielőbb elfogyasztani, és minél szellősebben tárolni, mert a megnyomódó, levet eresztő darabok hamarabb megpenészedhetnek.

Kis figyelmességgel, az étel természetének megfelelő tárolással elkerülhető, hogy véletlenül penészes étel kerüljön a tányérra. A láthatóan romlóakat pedig jobb eldobni.

Gyorsan penészedő ételek

Hasznos tudni, melyik étel romlik gyorsabban: a következők hamar penészedhetnek.

Ezt is szeretjük