Szabad megenni a kicsit penészes ételeket? Sokan csak levágják a foltos részt
A kicsi penész is számít, bármennyire is sajnálatos: az ételt nem szabad elfogyasztani.

pen
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember rendszerint pazarlásnak érzi, mikor kidob valamilyen ételt, pedig van az a pont, amikor az élelmiszerre semmi egyéb sors nem várhat. Ha penészedni kezd, a legjobb megválni az adott ételtől.

Sokan úgy gondolják, hogy az épnek tűnő részek még mindig ehetők, és egyszerűen levágják a foltos részeket a kenyérről, a sajtról, esetleg egy kanállal eltávolítják a lekvár tetejéről a romlott részt. A penész azonban azokon a területeken is jelen lehet, ahol még nem látható.

Ezért nem jó megenni a penészes ételt

Annak ellenére, hogy a foltos étel egy bizonyos része még jónak, tisztának tűnik, a penész szabad szemmel nem látható gyökerei már lejuthattak, átterjedhettek ezekre a területekre is.

Nem törvényszerű, hogy az ember rosszul lesz, miután véletlenül penészes ételt evett. Természetesen függ a megevett mennyiségtől és a penészedés mértékétől is. Jobb az óvatosság, elkerülendő a belőle fakadó enyhébb kellemetlenségeket vagy a komolyabb következményeket.

A penészes étel elfogyasztásával méreganyag, mikotoxin jut a szervezetbe, mely enyhébb esetben hasfájást, hányást, hasmenést okozhat, de előfordulhatnak komolyabb allergiás reakciók is, melyek nehézlégzéssel, légszomjjal járhatnak, de, viszkető bőrkiütés is megjelenhet. A penészt megszagolni sem érdemes, mivel spórák milliói juthatnak az orr nyálkahártyájára vagy a tüdőbe.

Megelőzés

Előfordul, hogy az ember a tudta nélkül harap penészedő ételbe. Ezt elkerülendő érdemes minden élelmiszernek fokozottan figyelni a szavatosságára. Hasznos, ha az ember a szemén túl az orrára is hagyatkozik. A penészedő ételnek jellegzetes szaga van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megesik, hogy egy étel úgy kezd penészedni, hogy még nem járt le a szavatossága. Ez rendszerint tárolási hibákból ered. A kenyeret például a jobb szellőzés érdekében érdemes vászonzsákban és kenyértartó dobozban tartani nejlonzacskó helyett. A sajtnak is árt, ha a műanyag fóliában hagyják. Egy szellős sajtdobozban tovább fogyasztható marad. A lekvárral is érdemes gondosan eljárni. Kupakját mindig vissza kell tekerni, és tiszta kanalat használni a fogyasztásakor, mivel egy beleeső morzsától hamar foltosodni kezdhet a teteje. A gyümölcsöket, zöldségeket tanácsos mielőbb elfogyasztani, és minél szellősebben tárolni, mert a megnyomódó, levet eresztő darabok hamarabb megpenészedhetnek.

Kis figyelmességgel, az étel természetének megfelelő tárolással elkerülhető, hogy véletlenül penészes étel kerüljön a tányérra. A láthatóan romlóakat pedig jobb eldobni.

Gyorsan penészedő ételek

Hasznos tudni, melyik étel romlik gyorsabban: a következők hamar penészedhetnek.

Ezt is szeretjük