Szabad megenni a kicsit penészes ételeket? Sokan csak levágják a foltos részt

A kicsi penész is számít, bármennyire is sajnálatos: az ételt nem szabad elfogyasztani.

pen

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember rendszerint pazarlásnak érzi, mikor kidob valamilyen ételt, pedig van az a pont, amikor az élelmiszerre semmi egyéb sors nem várhat. Ha penészedni kezd, a legjobb megválni az adott ételtől.

Sokan úgy gondolják, hogy az épnek tűnő részek még mindig ehetők, és egyszerűen levágják a foltos részeket a kenyérről, a sajtról, esetleg egy kanállal eltávolítják a lekvár tetejéről a romlott részt. A penész azonban azokon a területeken is jelen lehet, ahol még nem látható.

Ezért nem jó megenni a penészes ételt

Annak ellenére, hogy a foltos étel egy bizonyos része még jónak, tisztának tűnik, a penész szabad szemmel nem látható gyökerei már lejuthattak, átterjedhettek ezekre a területekre is.

Nem törvényszerű, hogy az ember rosszul lesz, miután véletlenül penészes ételt evett. Természetesen függ a megevett mennyiségtől és a penészedés mértékétől is. Jobb az óvatosság, elkerülendő a belőle fakadó enyhébb kellemetlenségeket vagy a komolyabb következményeket.

A penészes étel elfogyasztásával méreganyag, mikotoxin jut a szervezetbe, mely enyhébb esetben hasfájást, hányást, hasmenést okozhat, de előfordulhatnak komolyabb allergiás reakciók is, melyek nehézlégzéssel, légszomjjal járhatnak, de, viszkető bőrkiütés is megjelenhet. A penészt megszagolni sem érdemes, mivel spórák milliói juthatnak az orr nyálkahártyájára vagy a tüdőbe.

Megelőzés

Előfordul, hogy az ember a tudta nélkül harap penészedő ételbe. Ezt elkerülendő érdemes minden élelmiszernek fokozottan figyelni a szavatosságára. Hasznos, ha az ember a szemén túl az orrára is hagyatkozik. A penészedő ételnek jellegzetes szaga van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Megesik, hogy egy étel úgy kezd penészedni, hogy még nem járt le a szavatossága. Ez rendszerint tárolási hibákból ered. A kenyeret például a jobb szellőzés érdekében érdemes vászonzsákban és kenyértartó dobozban tartani nejlonzacskó helyett. A sajtnak is árt, ha a műanyag fóliában hagyják. Egy szellős sajtdobozban tovább fogyasztható marad. A lekvárral is érdemes gondosan eljárni. Kupakját mindig vissza kell tekerni, és tiszta kanalat használni a fogyasztásakor, mivel egy beleeső morzsától hamar foltosodni kezdhet a teteje. A gyümölcsöket, zöldségeket tanácsos mielőbb elfogyasztani, és minél szellősebben tárolni, mert a megnyomódó, levet eresztő darabok hamarabb megpenészedhetnek.

Kis figyelmességgel, az étel természetének megfelelő tárolással elkerülhető, hogy véletlenül penészes étel kerüljön a tányérra. A láthatóan romlóakat pedig jobb eldobni.

Gyorsan penészedő ételek

Hasznos tudni, melyik étel romlik gyorsabban: a következők hamar penészedhetnek.

Ezt is szeretjük