15 étel, amit tilos lefagyasztani, pedig sokan nem tudják: kiengedés után már nem lesznek finomak

Egyes ételek elveszítik eredeti jellegüket, ha fagyasztóba kerülnek.

melyhuto

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1913-ban dobták piacra Amerikában az első hűtőgépet, de az azóta eltelt száz esztendő ellenére is van még mit tanulnunk a különféle ételek hűtési szabályairól.

Ami a fagyasztást illeti, sokak számára nem egyértelmű, mit szabad lefagyasztani, és mit nem, így gyakran adódnak kellemetlen meglepetések egyes ételek kiolvasztása után.

Nem mindent szabad lefagyasztani

A fagyasztás lényege, hogy a nagyon alacsony hőfokra tett ételben megakadályozzuk az apró mikroorganizmusok elszaporodását, az étel megromlását.

A legtöbb étel remekül bírja a fagyasztást, és szinte semmi sem vehető észre rajta, miután kiolvadt. Ilyenek a még nyers húsfélék és a már kész húsok, a készételek - bár a szószok és főzelékek hajlamosak nedves és pépes részre oszlani, ízük nem lesz rosszabb -, a sütemények, a legtöbb tejtermék, gyümölcs, zöldség és olajos mag. Vannak azonban kivételek is, amelyek kifejezetten rosszul bírják ezt, vagy akár árthatnak is fagyasztás után.

15 étel, amit nem szabad lefagyasztani

Bár a tejtermékek zöme fagyasztható, nem szabad a fagyasztóba tenni a tejfölt, a kefirt és a joghurtot sem, mivel az olvadás után állaguk szemcsés lesz a kicsapódó zsír miatt. A folyékony tejszínt csak akkor jó fagyasztóba tenni, ha nem habnak szántuk, mert olvadás után már nem felverhető. A lágy sajtok, ha fagyasztóba kerülnek, elveszítik eredeti állagukat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ami az édességeket illeti, a csoki fagyasztható, noha kicsapódik a felületén a fehéres kakaóvaj, íze jó marad. A puding azonban nem fagyasztható, állaga tönkremegy, és élvezhetetlenné válik.

A magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök - így az uborka, a paradicsom, a görögdinnye vagy a szőlő - nem bírják jól a fagyasztást, teljesen elveszítik eredeti jellegüket. A spenót ugyancsak, ám ha nem levél formájában, hanem főzeléknek készítjük, le lehet fagyasztani. A krémes állagú avokádó kenhetőségének is annyi lesz, miután kiolvadt: ezt sem érdemes tehát lefagyasztani. Jól fagyaszthatók a bogyós gyümölcsök, mint az eper vagy a szeder, ezeknek csak valamelyest változik az állaga kiolvadás után.

A tojás fagyasztható is és nem is, azaz nem mindegy, hogyan járunk el. Héjastól tilos lefagyasztani, mert a héj megrepedhet a hideg hatására, és kifolyik a tojás leve. A tojást felverve, illetve szétválasztva érdemes lefagyasztani. Bár kissé megváltozik az állaga, ugyanúgy ehető marad.

Tilos és veszélyes viszont visszafagyasztani az egyszer már folyékonyra olvadt fagylaltot, valamint újrafagyasztani az egyszer már kiolvadt nyers húst és kiolvadt készételeket, mert később megárthatnak, ételmérgezést okozhatnak.

Három hónapnál tovább semmi ne maradjon a fagyasztóban, mert minél több idő telik el, annál inkább romlik az ételek minősége. 

Variációk az alufólia felhasználására

Ahogy a fagyasztó, úgy az alufólia is jó barát a konyhában: nyolc dologra is használható!

Ezt is szeretjük