8 dolog, amire az alufólia nagyszerűen használható: újjávarázsolja a vasaló talpát, és még a rezsi is csökkenthető vele

Nem csak a konyhában segítség. Így használhatod az alufóliát az egész lakásban.

alufolia

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alufólia minden háztartásban megtalálható, és az emberek többsége pontosan tudja, mire használható: fólia alatt jobban puhul az étel, a sütőrácsra fektetve segíti a sütést, és a hűtőben le lehet takarni vele a maradékot. 

Ezeken kívül még rengeteg más haszna is van. Fémes tulajdonságai, tükröződő felszíne és strapabírósága miatt a lakás szinte minden pontján hasznát veheted.

A konyhában

A konyhában sem csak a magától értetődő dolgokra használhatod az alufóliát. Köszönhetően viszonylagos merevségének, ugyanakkor hajlíthatóságának köszönhetően hajtogathatsz belőle például tetszőleges sütiformát. Ez különösen jól jön karácsony közeledtével, ha például karácsonyfa alakú tortát szeretnél készíteni. 

alufolia

Az alufólia akkor is jól jön, ha éppen elfogyott otthon a súrolószivacs. Gyűrj össze a markodban egy nagyobb adagot, és az így készített golyóval majdnem ugyanolyan jól súrolhatsz. Különösen hatékony az olyan nem sérülékeny felületeken, mint a sütőrács vagy a sütő belseje, de teflonedényen és más sérülékeny felületen ne használd.

Aki használ barna cukrot, az tudja, hogy elképesztő könnyen összeáll, és megkeményedik. Az alufólia azonban segít felpuhítani még a legkeményebbre összeállt cukortömböt is. Egyszerűen légmentesen be kell csomagolni a cukrot egy kis alufóliába, majd úgy hagyni egy napot. Másnapra használható lesz újra a cukor.

A nappaliban

Az alufólia nem csak a konyhában jelenthet nagy segítséget, a nappaliban is jól használható. Akár még abban is a segítségedre lehet, hogy csökkenthesd a havi rezsit. Ehhez szükséged lesz egy furnérlemezre és némi alufóliára.

alufolia-futotest

A furnérlemezt burkold be teljesen alufóliával, majd csúsztasd a radiátorok mögé. Az elkészült lap úgy fog működni, mint a hővisszaverő fólia. A radiátorokból a hideg fal felé áramló meleget visszatükrözi a lakásba, és így sokkal könnyebben felmelegszik majd a szoba, és kevesebb hő veszik kárba.

Hasonló okokból könnyíti meg a vasalást is az alufólia. Tükröződő felszíne jól veri vissza a meleget, így ha beburkolod vele a vasalódeszkát, gyorsabban, egyenletesebben melegszik majd fel annak felszíne, és segít, hogy szebb, gyűrődésmentesebb legyen a ruha, amelyet rajta vasalsz.

Az alufólia a vasalót is tisztán tartja, annak a talpán ugyanis könnyen felhalmozódnak különböző, ruhából származó anyagok. Ahhoz, hogy ezeket eltüntethesd, egyszerűen csak ki kell vasalnod egy fóliát. A fém gyűrődései finoman lesúrolják majd a szennyeződéseket. Az ideális hatáshoz érdemes magas hőfokot használni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fürdőben

Az alufólia a szárítógépben is jó segítség lehet, ugyanis megszünteti a statikus elektromosságot a ruha szálai között. Gyűrj labdává egy nagyobb darab alufóliát, és egyszerűen csak dobd a ruhák közé. 

Szokatlan tisztítószerek

Nem az alufólia az egyetlen a lakásban, amely sikerrel használható számos változatos módon. Takarítás közben is meglepő szerek siethetnek az ember segítségérre. A kávéfolt kiszedésének például rengeteg meglepően egyszerű módja van.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük