Így a legkártékonyabb a mikró: ha ezt tapasztalod, ideje lecserélni
Ezt ellenőrizd, hogy biztonságosan használhasd a mikródat.

mikro
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan tartanak a mikrohullámú sütő használatától, mert attól félnek, hogy rossz hatással lehet az egészségükre, pedig a kutatások arra mutatnak, hogy erre minimális esély van. A mikrohullámú sütő használata lehet kártékony, de csak akkor, ha meghibásodik vagy sérült a készülék. 

A mikrohullám elektromágneses sugárzás, amely gyorsan melegíti fel az ételeket, méghozzá úgy, hogy hatására a molekulák vibrálni kezdenek, és termikus energia halmozódik fel. Az ételek egyes összetevői ugyan a melegítés hatására lebomolhatnak, azonban egy 2009-es kutatás rámutat, hogy a mikrózás során semmivel sem veszik oda több értékes tápanyag, mint például a sütőben sütés során.

Mikor káros a mikró?

A mikróban felmelegített étel tehát nem lesz káros az egészségre, ugyanakkor az egyáltalán nem mindegy, mit használ az ember a melegítésre, ugyanis sok műanyag doboz tartalmazhat a hormonháztartást megzavaró anyagokat, és ezek a melegítés hatására bejuthatnak az ételbe. Ezért érdemes az ételeket mindig kiszedni tányérba, mielőtt a mikróba kerülnek.

Akkor is érdemes lehet új készülék után nézni, ha a mikrohullámú sütő ajtaja nem csukódik rendesen, vagy egy kicsit akad, ilyenkor ugyanis a résen keresztül kiszökhet a sugárzás. A jó szigetelés elengedhetetlen, így ha bármilyen repedést, illeszkedési zavart vagy rossz mechanikát tapasztalsz, érdemes szerelőhöz fordulni, vagy új készüléket beszerezni.

Ugyanígy megérett a cserére a mikró, ha furcsa pattogást hallasz belülről - persze ilyenkor először ellenőrizni kell, hogy nem a tányér akad-e, vagy az étel melegedett-e túl, azonban ha egyik sem, a rendellenes hangok belső hibára utalhatnak. Hasonló módon az is hiba jelenlétére utal, ha az étel csak nagyon lassan melegszik át a készülékben, ilyenkor jobb szerelőhöz fordulni.

A magától leálló mikró problémáját könnyű félvállról venni, hiszen az ember azt feltételezi, hogy csak az időzítőben romlott el valami, azonban ez is utalhat komolyabb gondra, például jelezheti az áramváltó hibáját. Érdemes szakemberhez vinni a készüléket, ha ezt tapasztalod.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legkomolyabb problémát az jelezheti, ha a mikróban szikrákat, esetleg fellobbanó tüzet látsz. Ilyenkor - miután megvártad, hogy a tűz elaludjon, és áramtalanítottad a készüléket - ellenőrizni kell, nem maradt-e az ételben fémkanál vagy bármi más, ami a szikrákat okozza. Ha rendeltetésszerűen használtad a mikrót, és mégis ezt a problémát észleled, akkor valószínűleg a mikró elektromos alkatrészei hibásodtak meg, és egészen biztos, hogy a készülék cserére szorul. 

Mikró szagtalanítása

Néha a túl sokáig bennfelejtett étel vagy a kilöttyenő folyadékok kellemetlen szagot hagynak maguk után a mikrohullámú készülékben. Az alábbi otthoni praktikák azonban könnyen megszabadítanak a büdöstől. 

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük