Illatos, tiszta mikró: nem kell hozzá semmi extrém, otthoni szerekkel is csillogó lesz
Nem kell zsíroldó, se kaparó. Egyszerűen és gyorsan kitakaríthatod a mikrót otthon.

mikro-kinyit
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába takarítja az ember rendszeresen, a mikró falán könnyen megül a kicsapódó zsír és olaj, így még a legóvatosabb háziasszonynak is meggyűlik vele időnként a baja. Azonban létezik pár gyors és egyszerű módszer, amivel ezek a foltok könnyedén feloldhatóak és eltávolítóak. Nem kell hozzá se zsíroldó, se kaparó.

A megoldás a hűtőszekrényben vagy a konyhában található, és mindössze egyetlen mikrózható tálra, valamint egy kis vízre van hozzá szükség, hogy a szennyeződéseket hatékonyan eltüntethesd. A gőzöléses módszerek működnek a legjobban, ezek ugyanis feloldják a zsírfoltokat, így azok könnyen eltávolíthatóvá válnak.

Csak ecet és víz kell hozzá

Keverd el az ecetet a vízzel 1:1 arányban egy mikrohullámú sütőbe helyezhető tálban. 1 deci mindkét folyadékból elég lesz, de ha intenzívebb tisztítást igényel a mikró, duplázd a mennyiséget.

ecet

Tegyél a keverékbe egy fogpiszkálót is a biztonság kedvéért. Bizonyos tálaknak ugyanis túl sima a fala ahhoz, hogy forrás közben buborék képződhessen rajta, ezért akár fel is robbanhat, amikor forralás után megmozdítod. Ez meglehetősen ritka ugyan, de fő a biztonság. A fogpiszkáló azért segít, mert így forrás közben a buborékok a fán keletkezhetnek.

Nagyjából 10 percig melegítsd a tálat attól függően milyen piszkos a mikród. Ha lejárt az idő, egy-két percig hagyd még benn az ecetes vizet, hadd járja át a készüléket a gőz. Ha óvatosan kivetted a tálat, jöhet a takarítás. Valószínűleg elég lesz egy papírtörlővel vagy ronggyal áttörölni a mikró falát és ajtaját, de ha makacs folttal találkozol, fogj egy szivacsot, mártsd bele az ecetes vízbe, és dörgöld azzal a koszt.

A citrom is segít

Ha nincs otthon ecet, citrommal is nagyon hasonló hatást lehet elérni. Ehhez egy-másfél deci vízbe kell belecsavarni egy citrom levét, majd bele lehet dobni a vízbe a citromot magát is. A keveréket három percig kell hevíteni forráspontig, majd legalább 5 percig bennhagyni a mikróban. Ezután a szennyeződés magától feloldódik, és az előzőekben leírt módon lehet megszabadulni tőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

Takarítás ételekkel

Nemcsak az ecet és a citrom, a hűtőben számtalan egyéb étel is remekül használható takarításra. Némelyik kiszedi a foltokat a ruhából, mások kifényesítik az ékszereket, de olyan is van, amelyik felmarja a vért padlóról. Legközelebb, ha kifogy otthon valamelyik tisztítószer, nézz be a hűtőbe is.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com

Ezt is szeretjük