Filléres, házi ablaktisztító, amitől csíkmentes lesz az ablak - 4 dolog kell hozzá

Egy különleges összetevő a titka a tökéletes, házi készítésű ablaktisztítónak.

ablak-mosas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok minden működhet otthoni ablaktisztítóként, de a szereknek külön-külön megvannak a maguk kellemetlen mellékhatásai. Például az ecet rendesen eltávolítja a port és a víznyomokat, de a ragacsos, makacsabb szennyeződésekkel már nem bánik el. A denaturált szesz ellenben jól tisztít, de nem túl kíméletesen, és erős a szaga. Az összetevők megfelelő arányú kombinációja a szuper házi készítésű üvegtisztító titka.

A házi készítésű tisztítószerek nagy előnye, hogy pontosan tudod, mi van bennük, ráadásul a pénztárcádhoz is kíméletesek, és az ablakod is ugyanolyan tiszta lesz tőlük. Az is fontos szempont, hogy, ha csak egy szórófejes flakont használsz újra meg újra, akkor a rengeteg szemétbe dobott, elhasznált, műanyag tisztítószeres flakon nem növeli az ökológiai lábnyomodat, így a környezetnek is jót teszel vele.

A tökéletes ablaktisztító receptje

Ahhoz, hogy otthon magadnak ablaktisztítót tudj keverni, nem kell más, csak egy üres szórófejes flakon, illetve néhány hozzávaló, ami könnyedén beszerezhető bármelyik boltból.

tisztitas-takaritas-spray

Hozzávalók:

  • 1/2 liter víz
  • 250 ml ecet
  • 250 ml denaturált szesz
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő

Igen, kukoricakeményítő. Hogy az miért segít, tudományosan még nem bizonyította senki, de azok, akik próbálták, esküsznek rá. Valószínűleg a szemcsék finom súrolóhatásához lehet köze. Az elegy elkészítése végtelenül egyszerű. Mindössze bele kell önteni a hozzávalókat a szórófejes flakonba, majd jól össze kell keverni, rázni, és már indulhat is a takarítás.

Használat közben csupán két dologra kell odafigyelni. Rázd fel az üveget, mielőtt spriccelsz, hogy ne üljön le az aljára a kukoricakeményítő, majd addig sikáld az ablakot, amíg nem marad rajta semmi a keverékből, mert, ha nem szeded le rendesen, a keményítő letapadhat az üvegre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyolc hely, amit gyakrabban kellene takarítani

Ha az ablak már tiszta, közvetlenül utána érdemes megtisztogatni az ablakkeretet is, különös tekintettel a tetejére, ahol a legjobban megül a por, ugyanis ez is egyike azoknak a területeknek, melyeket az emberek többsége ritkán takarít. Nézd meg, a lakás mely pontjai tartoznak még ide.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com.

Ezt is szeretjük