Ne öntsd ki a kihűlt teát! Természetes házi szerek, melyektől csillogni fog a fürdőszobád

Így takaríthatod ki a fürdőt a csempétől a zuhanyzóig vegyszermentesen.

takaritas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fürdőszobát gyakran kell takarítani, és a lakás legtöbb helyiségével ellentétben itt nem elég csak összekapkodni a földön fekvő játékokat és az asztalon felejtett újságokat, hiszen a kád, a mosdó és a WC tisztasága, pontosabban annak hiánya az egészséget is veszélyeztetheti.

Mivel annyi tisztítandó területe van - csempe, padló, zuhanyzó és mosdókagyló, toalett és csapok -, az ember itt használja a legtöbb vegyszert a takarításhoz, köztük néha maró hatásúakat is. Ami azért kellemetlen, mert a fürdőben rengetegszer érintkezik a bőr a különböző felületekkel. Szerencsére sok természetes szer is létezik, ami teljesen biztonságosan használható a takarításhoz.

Ecet a fürdőszobában

Az ecet vagy az almaecet az egyik legjobb általános tisztítószer. 1:1 arányban vízzel hígítva minden felület tisztítható vele. Az illata ugyan kicsit erős, de hamar elillan, nem kell megijedni tőle. A legjobb megoldás a csempemosásra, hiszen oldja a vízkövet, a felmosóvízhez adva pedig fertőtleníti a padlót.

zuhanyfej

Az ecet az eltömődött zuhanyfejjel is elbánik. Önts rá egy kicsit, majd fedd be egy nejlonzacskóval, és hagyd állni éjszakára. Ugyanígy szabadulhatsz meg a csaptelepet elcsúfító vízkőfoltoktól is. Ha karikát hagyott a WC-ben a víz, arra is az ecet a megoldás. Egy-két óra, és kefével egyszerűen lesikálhatod a foltot.

Ecetből szuper tükörtisztítót készíthetsz. Ha elkevered 1:1 arányban vízzel, majd szórófejes flakonba töltöd, úgy használhatod, mint a boltban kapható ablaktisztítókat, és tökéletesen csíkmentesre szárad majd utána a tükröd. 

fekete tea

Tea a fürdőszobában

A tea csersavtartalmának és remek illatának köszönhetően szintén jó segítség lehet a fürdőben. Főzz le egy erős adagot, majd azzal dörgöld át a fürdőszobabútorokat. Gyönyörű csillogást ad minden fafelületnek. A tea a WC-ben is használható. Dobj bele két filtert a kagylóba, és hagyd ott egy-két órán át, majd vedd ki, és kefével dörgöld végig a csészét, hogy ne hagyjon foltot. Minden kellemetlen szagot megszüntet.

Takarítás szódabikarbónával

A legmakacsabb foltokhoz és dugulásokhoz még mindig ott van a szódabikarbóna. A WC-be öntve eltünteti az elszíneződéseket. Hagyd állni fél órát, majd öblítsd le, és azonnal látni fogod az eredményt. A szódabikarbóna az eltömődött lefolyókon is segít. Szórd a dugulás helyére, majd engedj rá vizet. Ha ennél is keményebb megoldásra van szükséged, önthetsz hozzá ecetet is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kóla a WC-hez?

Az utolsó otthoni megoldás nem igazán természetes, de rengetegen esküsznek rá. Állítólag a kóla az egyik legjobb szer, ami eltünteti a WC elszíneződéseit. Csak néhány órán, esetleg egy éjszakán át állni kell hagyni a kagylóban, utána kefével egy kicsit meg kell dörgölni a csésze falát, és öblítés után olyan lesz a felület, mint új korában.

Tíz tipp a vízvezeték-szerelőtől

Ahogy azt a cikk elején már említettük, ha vegyszert használsz, az károsíthatja a csővezetékeket, de számtalan más hiba akad, amit a fürdőben elkövetve komoly gondokat okozhatsz. Mutatjuk, mikor érdemes kihívni a vízvezeték-szerelőt, és milyen tanácsai vannak, hogy megkíméld a pénztárcádat.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük