Soha többé nem lesz párás a tükör: okos trükköket mutatunk egy egyszerű szappannal

A szappan meglepően sokoldalú tisztítószer, ezer dologra jó a ház körül.

Mire jó a szappan?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben manapság már nem használnak tömbös szappant. A bevásárlóközpontoktól a lakásokig mindenütt folyékony szappant helyeznek a csapok mellé, de azért a fürdőszobaszekrények mélyén szinte minden családban rejtőznek ajándékba kapott vagy régről maradt szappanok, melyeket ezer dologra lehet felhasználni a kézmosáson kívül.

A klasszikus tömbös szappan nemcsak a fürdőszobában hasznos, a lakás számtalan pontján lehet jó segítség.

Szappan a ház körül 

A szappan csúszós, nem véletlen, hogy jól használható nyikorgó ajtók, nehezen járó fiókok meglazítására. Ha nincs otthon olaj a zárhoz, elég, ha a kulcsot beszappanozod, és máris könnyebben forog. Ez ugyanígy igaz az akadó cipzárra is. Egy kis szappan az esetek többségében megoldja a problémát.

szappan2

A szappan jól használható glett helyett is, ha csak egy pici lyukat vagy falhibát szeretnél eltüntetni - például, ha a szög helyét akarod befedni. Persze ez nem végleges megoldás. Festés előtt muszáj újraglettelni, de addig sem kell mindennap látnod a lyukat. Ha a falad színével megegyező szappant választasz, tökéletesen betömi a hibát. 

Ha elfelejtettél maszkolószalagot venni, a szappan segíthet, hogy könnyű legyen megszabadulni a tükörre vagy üvegre fröccsenő festékfoltoktól. Kend be vele a felületet, amit tisztán akarsz tartani, és, ha mégis festékes lesz, a szappannal könnyen lejön majd az egész.

Ha egy tömbszappant akasztasz a bokrokra, vagy reszelsz belőle a földre, úgy az állatok nem fogják megrágcsálni a zöldeket a kertben. Ha pedig a szobanövények szárának alját dörgölöd be finoman egy nedves szappannal, megszabadulhatsz a levéltetvektől, és más kórokozóktól.

Szappan a takarításhoz

A szappan a takarításnál is jó segítség lehet. Segítségével például nem lesz többé párás a tükör a zuhanyzóban. Amikor a felület száraz, dörgöld be szappannal, aztán egy kis vízzel egyengesd el, hogy szép tiszta legyen. Ez a trükk szemüvegeken és napszemüvegeken is működik.

szappan3

Makacs foltok esetében, ha nincs otthon erre alkalmas szered, a szappan is jól alkalmazható. Különösen könnyen bánik el az olajos és a saras foltokkal. Csak be kell dörgölni vele az anyagot mosás előtt.

Folyékony szappant is könnyű készíteni a tömbből, ha egy reszelővel lereszeled, és forró vizet adsz hozzá. Egy 100 grammos szappanhoz nagyjából négy csésze víz kell. Ezután addig keverd, amíg a szappan fel nem oldódik. Mielőtt beleöntenéd az adagolóba, várd meg, hogy kihűljön.

Szappanreszelékből könnyen készíthetsz mosószert is, csak adj hozzá egy kis mosószódát, szódabikarbónát és egy kis bórsavat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szappan varráshoz

A szappan nemcsak a varrógép nehezen járó alkatrészein segíthet. Ugyanúgy alkalmas a szabásminta kirajzolására, mint a szabókréta, így, ha nincsen otthon krétád, vegyél elő egy szép darab szappant, és használd azt. Ha pontos vonalra van szükséged, vágj le belőle egy darabot, és rajzolj a hegyes élével.

Ezeket használták eleink

A mosószóda említése sokakban nosztalgikus emlékeket ébreszthet, hiszen ezt az szert már nem sok háztartásban alkalmazzák. Nem a mosószóda az egyetlen a régi dolgok közül, ami kezd a múlt homályába veszni. Nézd meg ezeket a régi háztartási eszközöket, melyeket még használtak a nagymamáink. Te hányat ismersz fel közülük?

10 eszköz a ház körül, amit a nagymamád még használt: hányat ismersz közülük?

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük