Nem is gondolnád, mire jó a macskaalom: 10 egyszerű megoldás olajos foltok tisztítására
Akár étel, akár kenőolaj okozta, ezekkel a minden otthonban megtalálható eszközökkel könnyen eltávolíthatóvá válik az olajfolt.

takaritas-ideges
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az olajos szennyeződések, legyen szó lepotyogott pizzadarabokról, olajfoltról az autó alatt vagy zsíros kézzel megfogott szakácskönyvekről, rengeteg fejtörést okoznak, nemcsak a gyakorló háziasszonyoknak, de mindenkinek.

Öröm az ürömben, hogy ezen problémák mindegyikére van megoldás, ráadásul olyan megoldás, amihez nem kell bankot robbantani, sőt, az esetek többségében még ki sem kell mozdulni a házból, hiszen a takarításhoz minden eszközt megtalálsz a kamrapolcon. Némelyik egyszerű, otthoni eszköz egészen biztosan eszedbe sem jutott volna, némelyik kicsit egyértelműbb lehet azoknak, akik gyakran takarítanak természetes szerekkel, de az biztos, hogy mindegyik hatékony, olcsó, valamint tökéletesen megbízható.

Babahintőpor

A babahintőpor a legjobb megoldás, ha sütés közben olaj csöppen a ruhádra. Fogj egy vattapamacsot, és ütögess az anyagba hintőport. Jól dolgozd bele, majd söpörd le a fölösleget. Ezt ismételd, amíg el nem tűnik a folt.

kreta

Kréta

Ha van otthon egy darabka kréta elfekvőben - akár a gyerek játékai között, akár a varródobozban -, az is segíthet megszabadulni az olajos foltoktól. Dörzsöld be vele a terítőt vagy a ruhát, majd egy kefével söpörd le a felesleget. Ha makacs a folt, mosás előtt is krétázd be az anyagot. Hasonlóan szabadulhatsz meg az inggallért elcsúfító, szürke karikától: mosás előtt jöhet a kréta, ez fel fogja oldani az olajat, ami bent tartja a szennyeződést.

Szódabikarbóna

Ez a minden háztartásban megtalálható csodaszer az olajos foltokon is tökéletes hatékonysággal alkalmazható. Először nedvesítsd be az anyagot, bútort vagy terítőt, melyen folt esett, majd vastagon fedd be szódabikarbónával. Hagyd kicsit állni, majd egy nedves szivaccsal dörzsöld le a fölösleget. Ez a trükk a mosogatógépben is tökéletesen működik. Ha egy kis szódabikarbónát adsz az edénymosó folyadékhoz, az lebontja a makacsabb olajos szennyeződéseket.

Szódavíz

Nemcsak a mosást teheti rémálommá az olaj, hanem a mosogatást is, de a szódavíz jó módszert jelenthet az olajos edények, serpenyők tisztítására. Persze, csak akkor, ha nem várod meg, hogy megszáradjon a szennyeződés. Ha még melegen szódavizet öntesz az edénybe, az olaj nem fog a tál széléhez tapadni, így később gyerekjáték lesz elmosogatni. 

Újság

Ha egy nagyobb olajfoltot szeretnél eltüntetni a konyhapadlóról vagy a kocsid alól, egy újság segíthet. Borítsd be vele a foltot, több réteget is tegyél rá, hogy vastagon befedje, majd a papírt öntsd le annyi vízzel, hogy teljesen megszívja magát. Ezután tegyél rá valami nehezet. Amikor az újság teljesen megszárad, vedd fel a földről, az olajfolt is feljön majd vele.

macskaalom

Macskaalom

Ugyancsak jó módszer a nagyobb olajfoltoktól való megszabadulásra a macskaalom. Először itasd fel az olaj javát újságpapírral, hogy ne maradjon semmi folyékony a földön. Azután boríts rá bőven macskaalmot, és hagyd állni 24 órán át. Végül söprűvel vagy porszívóval szedheted fel, utána csak a makulátlanul tiszta és garantáltan olajmentes padló marad.

Só és sósborszesz 

Ha valamilyen olajos étel, pizza vagy chips pottyant a kanapéra, arra is van megoldás. Keverj össze egy rész sót négy rész sósborszesszel, majd dörgöld az anyagot jó erősen szálirányban, ez segít kiszedni a goromba foltot.

ragasztó

Ragasztó

Minden olajos folt közül a legbosszantóbb az, amit papíron ejtesz, hiszen ezt lehetetlen kiszedni. De a szakácskönyvedet, kedvenc regényedet megmentheted, ha átlátszó ragtapasszal ragasztod le a lap mindkét oldalát. Így nem terjed tovább a folt, bár az olajos ujjlenyomatodat így is megőrzöd az örökkévalóságnak.

Ecet

Az ecet vagy társa, az almaecet tökéletes általános tisztítószer egy-egy arányban hígítva vízzel. A legjobb benne pedig az, hogy az olajos szennyeződésekkel is könnyedén elbánik, így bérelt helye van a konyhában. Organikus, egyszerű és hatékony megoldás ez, ha a pult vagy a tűzhely lesz olajos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Borotvahab

Az egyik legmeglepőbb elem a listán a borotvahab. A szódabikarbónát vagy az ecetet már így is sokan használják takarításhoz, na de a borotvahabot? Pedig, ha beledolgozod az olajos foltba, megmentheted vele a szőnyeget vagy a bútort. Hagyd megszáradni a szöveten, majd egy nedves ronggyal töröld le, és vele együtt a foltot is.

Tíz tipp, amit érdemes megfogadni

Az olajos foltok könnyen eltömítik a lefolyókat is, de, ha követed ezeket a tanácsokat, tudni fogod, mikor kell vízvezeték-szerelőt hívni ahelyett, hogy kontár módon házilag próbálnád megoldani a bajt.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com.

Ezt is szeretjük