Büdösen szárad meg a ruha, mit tehetek? Így szedd ki az állott szagot mosás után
Mi okozza, és hogyan tüntesd el a kellemetlen szagot mosás után?

teregetes1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mosás után a ruhának isteni illata kellene, hogy legyen, de nem mindig ez a helyzet. Néha felüti a fejét a kellemetlen, poshadt szag, és még csak az sem biztos, hogy tudod az okát. Pedig lehet, hogy a mosógépben található a válasz.

A frissen mosott ruha számtalan okból elveszítheti kellemes illatát. Például, ha dohányzol a lakásban, vagy a konyha közelében teregetsz. Az is előfordulhat, hogy a szabadban szeretted volna megszárítani a holmit, de szmogos környéken élsz, vagy a szomszéd éppen ezt a pillanatot választotta arra, hogy kerti partit rendezzen. Ha egyik sem játszik közre, úgy a szag oka valószínűleg maga a víz.

Mitől büdös a ruha?

A legtöbb esetben a ruháknak attól lehet állott szaguk, hogy az anyagban rekedt a víz. A nedvesség nem tud távozni, és így kialakul egyfajta poshadt, kellemetlen szag. Extrém esetben a ruha akár meg is penészedhet, szürke foltok jelentkezhetnek a felszínén, ilyenkor nagyon fontos, hogy már nem elég csak a szagot eltüntetni.

teregetes24

Ennek a jelenségnek legtöbbször egyszerűen az az oka, hogy sokáig maradt a mosógépben a mosás. Mindenkivel megesett már, hogy közbejött valami, és csak este került a szárítóra a ruha. Már ennyi vízben állás is elég lehet, hogy megbüdösödjön az anyag. A szag attól is megjelenhet, hogy még nem volt teljesen száraz a holmi, amikor beszedted, és eltetted a szekrénybe.

Ritkább esetben maga a mosógép is okozhatja a kellemetlen bűzt. A sötét, nedves területeken ugyanis könnyen üti fel a fejét a penész, és, ha ritkán tisztítod a dobot, ez hatással lehet a ruháidra is. Az sem mindegy, hogy mennyi mosószert használsz, ha ugyanis túl sokat, a vegyszer nem tud távozni az anyagból, és ez is kiválthatja a szagot.

Mit lehet tenni, hogy megszüntesd?

Ha nincs időd újramosni a ruhát, de van otthon egy kis vodkád, citromleved vagy sütőporod, az is megoldást jelenthet, ugyanis mindhárom szer természetes szagtalanító hatással bír. Szerezz egy szórófejes üveget, jól mosd ki, és töltsd bele a vodkát vagy a citromlevet. Ezt azután permetezd a ruhára, és pillanatokon belül el fogja tüntetni az enyhébb szagokat. Ezután egy kis parfümmel új illatot adhatsz az anyagnak.

permet-spray

A sütőpor, mivel por állagú, egy kicsit máshogy működik. Ehhez egy tálra lesz szükséged, és egy fogkefére. A tálba borított port a kefével masszírozd az anyagba, és hasonló hatást érhetsz el, mint a vodkával és a citromlével. Sajnos ez a módszer csak fehér ruhákon működik. Fontos még megjegyezni azt is, hogy mind csak átmeneti megoldást jelent, amikor hirtelen segítségre van szükséged, hosszú távra sokkal jobb, ha a megelőzést vagy az újramosást választod.

A megelőzés annyit tesz, hogy érdemes időnként kitisztítani a mosógépet, illetve odafigyelni arra, hogy csak akkor tegyél be mosást, amikor tudod, hogy lesz időd kiteregetni. Sose hagyd a ruhákat túl sokáig a gépben. Mielőtt pedig beszednéd őket, győződj meg róla, hogy minden mindenhol száraz. A legproblémásabb részek azok, ahol a legvastagabb az anyag: a zsebek környéke, a derékrész, a pólók nyaka és ujja.

Ha már megtörtént a baj, néha elég, ha a ruhákat újraöblíted, de komolyabb esetben egy új mosásra is szükség lehet. Tegyél egy kis ecetet a mosógép dobjába, hogy biztosan megszűnjön minden kellemetlen szag, az ecet ugyanis szintén természetes szagtalanító. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha penész jeleit látod a ruhán, a legmagasabb hőfokra állítsd a mosógépet, hogy kipusztítsa a spórákat. Ezután, ha lehet, a szabadban szárítsd a mosást, hogy az anyag minél több levegőhöz jusson.

Így szabadulj meg a penésztől a fürdőszobában!

Nemcsak a mosógépben jelentkezhet a penész. A rosszul szellőztetett fürdőszobák sarkaiban is gyakran felüti a fejét, de könnyű tőle megszabadulni. Képeken mutatjuk, mitévő legyél.

Ezt is szeretjük