5 háztartási trükk alkohollal: bivalyerős tisztítószer és légfrissítő is készülhet belőle
Takarításhoz univerzális szer szer az alkohol. Rengeteg dologra használhatod.

tisztitas-takaritas-spray
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fertőtlenítő, antibakteriális hatásának köszönhetően a gyógyszertári alkohol a takarítás egyik leghatékonyabb szere lehet. A lakás szinte bármely pontján hasznos, gyorsan szárad, semleges szagának köszönhetően pedig univerzálisan felhasználható.

Két okból mégis elővigyázatosságot igényel: erős gőze miatt csak jól szellőző helyen javasolt takarítani vele, továbbá gyúlékony, ezért a hőforrásoktól távol kell tartani. A sütő vagy a kenyérpirító tisztításához inkább használj egyszerű ecetet vagy mosogatószert!

Fertőtlenítőszer a lakásban

Fertőtlenítő hatását érdemes kihasználni a háztartásban. Keverj össze egy deciliter vizet egy deciliter tiszta alkohollal vagy denaturált szesszel, töltsd bele egy szórófejes flakonba, és fújd be vele a baktériumok kedvenc helyeit, vagy márts a folyadékba egy rongyot, és ezzel töröld át a piszkos sarkokat, tárgyakat. Megöli a baktériumokat, és a foltokat is gyorsan eltünteti.

Tükör és csempe tisztítása

A fürdőszoba foltos csempéjét vagy a tükröt is megtisztíthatod egy rész víz és egy rész alkohol elegyével. Fújd rá a felületre, és dörzsöld át egy tiszta ruhával. A módszer a legragacsosabb hajlakkfoltokat is leszedi a tükörről, és csíkmentes csillogást biztosít. Ablakmosásnál az alkoholt egyszerű vodkával is helyettesítheted.

Alkoholos légfrissítő

A boltban kapható légfrissítők telis-tele vannak kemikáliákkal, ezért többet ártanak, mint használnak a lakásban. Sokkal biztonságosabb és egészségesebb illatosítót készíthetsz egy deciliter víz, egy deciliter tiszta szesz és 15-20 csepp illóolaj vegyítésével. Töltsd egy szórófejes flakonba, és adagold tetszés szerint. Akár levendulát, cédrust, narancsot, vaníliát vagy borsmentát is választhatsz, kellemes végeredményt kapsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szupererős kézfertőtlenítő

A kézfertőtlenítő krém minden utazásnál jó szolgálatot tesz, ezért nyáron is érdemes beszerezni belőle egy-egy kis tubussal. A boltinál sokkal inkább bőrbarát és kedved szerint variálható megoldás, ha pár perc alatt magad készíted el. Ehhez hat evőkanál aloe vera gélhez adj két evőkanál alkoholt, egy evőkanál E-vitamin-olajat, 15-20 csepp teafaolajat, valamint tetszés szerint más illóolajat. Jó választás a menta, a zsálya, a rozmaring és a citromfű is. Keverd és rázd össze alaposan, majd adagold kis tubusba! 

Fertőtlenítő mosogatószivacshoz

A mosogatószivacsokat javasolt minél gyakrabban cserélni, különben elszaporodnak rajuk a baktériumok. Kicsit megnyújthatod az élettartamot, ha a szivacsot használat után vízzel kevert tiszta szeszbe mártod, és 10 percet hagyod is benne állni. Ezután öblítsd ki alaposan, és hagyd teljesen kiszáradni. Ennek köszönhetően biztos lehetsz benne, hogy sokkal tovább friss és tiszta marad.

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük