Teljesen felmarhatja a padlót: 5 dolog, amit soha ne takaríts ecettel
Kifejezetten káros is lehet az ecet, ha nem figyelsz az arányokra.

takaritas-agy-alatt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ecet általános csodaszer, ha takarításról van szó. Az egyik legkönnyebben használható és elérhető természetes tisztítószer, és ezért sokak kedvenc alternatívája, ha hirtelen szükség van egy kíméletes megoldásra. Csakhogy ecettel sem takarítható minden.

Az ecet takarító hatását savasságának köszönheti, emiatt bánik el jól a zsíros szennyeződésekkel és a vízkőlerakódásokkal, de éppen ez a tulajdonsága az, ami miatt számtalan felületen óvatosan kell használni.

Mit ne takaríts soha ecettel?

A természetes kőfelületek nem szeretik az ecetet, így a gránit-, márvány-, szappankő felszíneken tilos is használni, különben azok sérülhetnek, elveszíthetik a fényüket. Ha gránitból készült a konyhapultod, vagy a járólapod természetes kő, nem szabad ecettel takarítanod, még felmosáshoz hígított formában sem.

kés

A konyhakéseket is érdemes elkerülni az ecettel. A savas dolgok károsíthatják őket. Ugyanakkor, ha egy erősen rozsdás kést szeretnél gatyába rázni, az ecet jó megoldás, mert lemarja a rozsdát, csak arra kell vigyázni, mennyi ideig hagyod a savban. Utána mosd el jól, és törölgesd el rendesen, hogy a sav ne tudjon kárt tenni benne.

A vasalóra sem árt vigyázni, de itt nem a fémet kell félteni. Az ecet könnyen tönkreteheti a készülék mechanikáját, ha a réseken keresztül bejut a belsejébe, ezt pedig tisztogatás közben szinte lehetetlen megakadályozni.

Tojásfoltokra sem az ecet a legjobb választás. Ilyenkor egy érdekes kémiai folyamat játszódik le. A sav reakcióba lép a fehérjével, ami így megszilárdul, és ezt a ragacsos, rágószerű anyagot utána még nehezebb lesz eltüntetni, mint a nyers tojást lett volna.

A cikk az ajánló után folytatódik

A keményfa felületek takarítása közben ugyanígy óvatosnak kell lenni. Ilyenkor hígítatlanul egyáltalán nem szabad felhasználni az ecetet, mert átmarhatja magát a lakkozáson is. Hígítva azonban használható saját belátás szerint. Például olívaolajjal keverve szépen kezeli a lazúrozott, olajozott fafelületeket. De károsíthatja a padlólapokat is, tehát tilos hígítatlan ecettel takarítani a hajópadlót. Kellő arányban vízzel hígítva viszont felmosáshoz használható.

Így lesz portalan a lakás

A megfelelő eszközön és módszeren múlik csak, és könnyen hosszú időn át portalan lehet a lakás. Ha kipróbálod ezeket a trükköket, ritkábban kell majd takarítanod, és makulátlanul tiszta lesz az otthonod.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com.

Ezt is szeretjük