Teljesen felmarhatja a padlót: 5 dolog, amit soha ne takaríts ecettel

Kifejezetten káros is lehet az ecet, ha nem figyelsz az arányokra.

Nem takarítható ecettel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ecet általános csodaszer, ha takarításról van szó. Az egyik legkönnyebben használható és elérhető természetes tisztítószer, és ezért sokak kedvenc alternatívája, ha hirtelen szükség van egy kíméletes megoldásra. Csakhogy ecettel sem takarítható minden.

Az ecet takarító hatását savasságának köszönheti, emiatt bánik el jól a zsíros szennyeződésekkel és a vízkőlerakódásokkal, de éppen ez a tulajdonsága az, ami miatt számtalan felületen óvatosan kell használni.

Mit ne takaríts soha ecettel?

A természetes kőfelületek nem szeretik az ecetet, így a gránit-, márvány-, szappankő felszíneken tilos is használni, különben azok sérülhetnek, elveszíthetik a fényüket. Ha gránitból készült a konyhapultod, vagy a járólapod természetes kő, nem szabad ecettel takarítanod, még felmosáshoz hígított formában sem.

kés

A konyhakéseket is érdemes elkerülni az ecettel. A savas dolgok károsíthatják őket. Ugyanakkor, ha egy erősen rozsdás kést szeretnél gatyába rázni, az ecet jó megoldás, mert lemarja a rozsdát, csak arra kell vigyázni, mennyi ideig hagyod a savban. Utána mosd el jól, és törölgesd el rendesen, hogy a sav ne tudjon kárt tenni benne.

A vasalóra sem árt vigyázni, de itt nem a fémet kell félteni. Az ecet könnyen tönkreteheti a készülék mechanikáját, ha a réseken keresztül bejut a belsejébe, ezt pedig tisztogatás közben szinte lehetetlen megakadályozni.

Tojásfoltokra sem az ecet a legjobb választás. Ilyenkor egy érdekes kémiai folyamat játszódik le. A sav reakcióba lép a fehérjével, ami így megszilárdul, és ezt a ragacsos, rágószerű anyagot utána még nehezebb lesz eltüntetni, mint a nyers tojást lett volna.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A keményfa felületek takarítása közben ugyanígy óvatosnak kell lenni. Ilyenkor hígítatlanul egyáltalán nem szabad felhasználni az ecetet, mert átmarhatja magát a lakkozáson is. Hígítva azonban használható saját belátás szerint. Például olívaolajjal keverve szépen kezeli a lazúrozott, olajozott fafelületeket. De károsíthatja a padlólapokat is, tehát tilos hígítatlan ecettel takarítani a hajópadlót. Kellő arányban vízzel hígítva viszont felmosáshoz használható.

Így lesz portalan a lakás

A megfelelő eszközön és módszeren múlik csak, és könnyen hosszú időn át portalan lehet a lakás. Ha kipróbálod ezeket a trükköket, ritkábban kell majd takarítanod, és makulátlanul tiszta lesz az otthonod.

8 tanács a tökéletesen portalan lakáshoz: így tüntetheted el hosszú időre a port

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com.

Ezt is szeretjük