7 dolog, amire soha ne használd a mosogatószert: balul sülhet el

Sokrétűen alkalmazható, ám a hatása nem mindig bámulatos.

mosogatoszer

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ragyogó tányérok, tiszta, vízkőmentes poharak: egy jó mosogatószer, bizony, aranyat ér a háznál, főleg, ha az ember megtalálja azt a típust, ami megfelelően oldja a zsírt, nem szárítja a bőrt, és az ára is kedvező.

Ugyanakkor hiába a sokoldalúsága, bizonyos felületeken vétek mosogatószert használni, mert tisztító helyett sokkal inkább romboló hatású. Az alábbiakban felsorolunk hét helyet, ahová még véletlenül se kerüljön belőle!

Az arcodra és a testedre

Előfordulhat, hogy nincs kéznél szappan, és mosogatószerrel kell kezet mosnod, de az arcod és a tested még vészhelyzetben is jó, ha tiltólistás. Bőrgyógyászok szerint ugyanis a mosogatószer gyengíti a bőr védekezőképességét azáltal, hogy a jótékony baktériumokat is szó szerint lesöpri róla.

Az autódra

A Telegraphon írnak egy érdekes kutatásról, melyben az autótulajdonosok járműtisztítási szokásait vizsgálták: a megkérdezettek 41%-a mosogatószert használ speciális autósampon helyett. A szakemberek szerint ezzel viszont több kárt okoznak, mint azzal, ha egyáltalán nem mosnák le a járgányt. A mosogatószer ugyanis csúnyán tönkreteheti az autó fényezését.

A mosógépben

Szintén kézenfekvő megoldásnak tűnhet, ha éppen kifogytál a mosószerből, mégis érdemes a mosogatószert inkább a mosogatónál hagyni, mert a túlzott habzás tönkreteheti a gépet, ráadásul a ruhák sem lesznek tőle olyan tiszták, mint a mosószertől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A mosogatógépben

Hasonló szituáció felmerülhet mosogatásánál is, de, ha nem szeretnél rögtönzött habpartit a konyhában, ne önts folyékony mosogatószert a mosogatógépbe! Hiszen nem véletlenül tervezték fékezett habzásúra a mosogatógép-tablettát, ami ezáltal hatékonyabb, a program végén pedig maradéktalanul leöblíthető.

Üvegfelületre

Ha el is fogyott az ablaktisztító folyadék, akkor is inkább tiszta vízzel mosd le az ablakot vagy a tükröt, mert a mosogatószertől csúnyán csíkos lehet.

Öntöttvas edényekre

Tapasztaltál már olyat, hogy, miután szivaccsal és folyékony mosogatószerrel elmostad az öntöttvasból készült konyhai eszközt, olajos maradt a felülete? Az ilyen edényeket sokkal hatékonyabban és gyorsabban tisztítja az alábbi módszer: szórj a felületre pár evőkanál konyhasót, és adj hozzá ugyanennyi étolajat. Töröld át az edényt papírtörlővel, míg a só fekete színű nem lesz. Végül tiszta vízzel öblítsd ki, és hagyd megszáradni.

Ne keverd össze klórral vagy fehérítővel!

A legtöbben nem ismerik pontosan a tisztítószerek összetételét, ezért nem tanácsos mosogatószerrel - és egyáltalán semmivel - keverni a fehérítőt és a klórt. A művelet során ugyanis veszélyes gázok szabadulhatnak fel, ami belélegezve akár halálos is lehet.

Nem gondoltuk, hogy egy vágódeszka szép is lehet - Nézegetni is jó ezt a darabot

Első ránézésre az ember nem is gondolná, hogy ezek a művészi alkotások valójában igazi, használható vágódeszkák, pedig a fára készült festmények nemcsak csodaszép ékei lehetnek a konyhának, de tökéletesen megfelelnek a feladatuknak is.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük