7 dolog, amire soha ne használd a mosogatószert: balul sülhet el
Sokrétűen alkalmazható, ám a hatása nem mindig bámulatos.

mosogatoszer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ragyogó tányérok, tiszta, vízkőmentes poharak: egy jó mosogatószer, bizony, aranyat ér a háznál, főleg, ha az ember megtalálja azt a típust, ami megfelelően oldja a zsírt, nem szárítja a bőrt, és az ára is kedvező.

Ugyanakkor hiába a sokoldalúsága, bizonyos felületeken vétek mosogatószert használni, mert tisztító helyett sokkal inkább romboló hatású. Az alábbiakban felsorolunk hét helyet, ahová még véletlenül se kerüljön belőle!

Az arcodra és a testedre

Előfordulhat, hogy nincs kéznél szappan, és mosogatószerrel kell kezet mosnod, de az arcod és a tested még vészhelyzetben is jó, ha tiltólistás. Bőrgyógyászok szerint ugyanis a mosogatószer gyengíti a bőr védekezőképességét azáltal, hogy a jótékony baktériumokat is szó szerint lesöpri róla.

Az autódra

A Telegraphon írnak egy érdekes kutatásról, melyben az autótulajdonosok járműtisztítási szokásait vizsgálták: a megkérdezettek 41%-a mosogatószert használ speciális autósampon helyett. A szakemberek szerint ezzel viszont több kárt okoznak, mint azzal, ha egyáltalán nem mosnák le a járgányt. A mosogatószer ugyanis csúnyán tönkreteheti az autó fényezését.

A mosógépben

Szintén kézenfekvő megoldásnak tűnhet, ha éppen kifogytál a mosószerből, mégis érdemes a mosogatószert inkább a mosogatónál hagyni, mert a túlzott habzás tönkreteheti a gépet, ráadásul a ruhák sem lesznek tőle olyan tiszták, mint a mosószertől.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mosogatógépben

Hasonló szituáció felmerülhet mosogatásánál is, de, ha nem szeretnél rögtönzött habpartit a konyhában, ne önts folyékony mosogatószert a mosogatógépbe! Hiszen nem véletlenül tervezték fékezett habzásúra a mosogatógép-tablettát, ami ezáltal hatékonyabb, a program végén pedig maradéktalanul leöblíthető.

Üvegfelületre

Ha el is fogyott az ablaktisztító folyadék, akkor is inkább tiszta vízzel mosd le az ablakot vagy a tükröt, mert a mosogatószertől csúnyán csíkos lehet.

Öntöttvas edényekre

Tapasztaltál már olyat, hogy, miután szivaccsal és folyékony mosogatószerrel elmostad az öntöttvasból készült konyhai eszközt, olajos maradt a felülete? Az ilyen edényeket sokkal hatékonyabban és gyorsabban tisztítja az alábbi módszer: szórj a felületre pár evőkanál konyhasót, és adj hozzá ugyanennyi étolajat. Töröld át az edényt papírtörlővel, míg a só fekete színű nem lesz. Végül tiszta vízzel öblítsd ki, és hagyd megszáradni.

Ne keverd össze klórral vagy fehérítővel!

A legtöbben nem ismerik pontosan a tisztítószerek összetételét, ezért nem tanácsos mosogatószerrel - és egyáltalán semmivel - keverni a fehérítőt és a klórt. A művelet során ugyanis veszélyes gázok szabadulhatnak fel, ami belélegezve akár halálos is lehet.

Nem gondoltuk, hogy egy vágódeszka szép is lehet - Nézegetni is jó ezt a darabot

Első ránézésre az ember nem is gondolná, hogy ezek a művészi alkotások valójában igazi, használható vágódeszkák, pedig a fára készült festmények nemcsak csodaszép ékei lehetnek a konyhának, de tökéletesen megfelelnek a feladatuknak is.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük