Káros a mikrohullámú sütő, vagy sem? Ezt kell tudni az elektromágneses sugárzásról
Egyre kevesebb háztartásban lehet találkozni mikrohullámú sütővel, mert sokan félnek a káros hatásaitól.

mikrohullámú sütő nyitó otthon
Ez is érdekelhet

Karácsonyi élmények másként - Csak képzeld el, hogy kialszik minden fény (x)

Punkromantika az Újszínházban - Fenegyerekek a vasfüggöny mögött (x)

Ébredés a kómából (x)

Az anyatejes táplálás is hozzájárulhat a kisgyermekkorban kialakuló tejfehérje-allergia megelőzéséhez (x)

Minek örülünk a legjobban? (x)

beauty and style

Csökkenti a gyulladást és a hegesedést is megakadályozza: ez a cink szerepe a bőrápolásban »

Ezek a szezon legszebb piros rúzsai: mattól a fényesig »

Katie Holmes striákkal is gyönyörű: a 40 éves színésznő nagyon jó formában van »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A mikrohullámú sütők Magyarországon a '90-es évek elején, '80-as évek végén kezdtek el terjedni. Ahogy az újdonság varázsa mellett az ára is csökkent a terméknek, úgy lett szépen lassan szinte minden háztartás alapdarabja. 

Nem csoda, hiszen a mikrohullámú sütők egyik legnagyobb előnye, hogy percek alatt meg lehet melegíteni segítségükkel az ételeket. Azonban épp ez a gyorsaság az, ami miatt sokan belegondoltak a működése mögött rejlő esetleges káros hatásokba.

Mikrohullámú sütő működése

A háztartási gép elektromágneses sugarak segítségével generál rezgéseket a sütőbe helyezett étel vízmolekulái között. Lényegében a súrlódási erő következtében felmelegedik az étel.

1969-ben Németországban egy nő pizzát melegít az új konyhai csodagépben.
1969-ben Németországban egy nő pizzát melegít az új konyhai csodagépben.
Fotó: ullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

A sugár nem ionizált elektromágneses sugár, éppen emiatt szigorúan tilos törött rácsú, illetve ajtajú mikrót használni, mert könnyen kigyulladhat a gép. A rács és az ajtó arra szolgál, hogy működés közben elzárja a mikrohullámokat. Ezenkívül a fémtárgyak és alufólia használatát is mellőzni kell a használata közben - kivéve a speciális, mikroba való fémtárgyakat.

A mikrohullámú sütő hatása

Hogyha nem sérült a védőrács, és az ember a józan ész határán belül használj a gépet, gyakorlatilag semmi baj nem történhet. A Healthline szakemberei azt javasolják, hogy lehetőleg működés közben senki ne tapassza az arcát az ajtajára, illetve mindenki próbáljon legalább 30 centiméter távolságot tartani tőle. Ezek az elektromágneses sugarak ugyanis képesek szövetkárosodásokat okozni, bár ha a gép ajtaja teljesen ép, erre nincs túl sok esély - azért nem árt óvatosan bánni vele.

mikrohullámú használata
Fotó: monkeybusinessimages / Getty Images Hungary

A legelterjedtebb félelem, hogy az elektromágneses sugárzás rákot okozhat, pedig ezeknek a nem ionizált sugaraknak köszönhetően működnek többek között a mobiltelefonok is. A mai világban a modern embert rengeteg sugárzás éri. Kutatások arra a következtetésre jutottak , hogy a mikrohullámú sugárzásnak nincsen egyértelmű kapcsolata a bőrrák kialakulásával.

A mikrohullámok hatása az ételekre

Sokan gondolják, hogy a mikrohullámú sütőkben felmelegített ételeknek a molekuláris szerkezetét teljesen megváltoztatják, amitől az összes jótékony hatásuk, vitamintartalmuk elvész. Nemrég azonban kiderült, hogy épp ellenkezőleg - a mikróban melegített ételek pont a gyorsaság miatt sokkal jobban megőrzik a vitamintartalmukat, mint a sütőben vagy a gáztűzhelyen készültek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mikrohullámok az ételekben található vízmolekulákat kezdik el rezgetni, így ha valaki azt szeretné, hogy még ennél is kevesebb vitamint veszítsenek az ételek - többek között a C-vitamin érzékeny nagyon a hőre - érdemes egy fél pohár vízzel együtt betenni melegedni az ételt. Így nem szárad ki, és még egy kicsit párolódik is, főleg zöldségeknél jó módszer.

A szívroham is megelőzhető lehet! 10 hihetetlen egészségügyi innováció

A The Medical Futurist tíz tökéletes példát emelt ki az innovációk közül, melyeket a világ legnagyobb technológiai eseményén mutattak be. Ezeket láthatod a képeken.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük