5 étel, amit sosem szabadna mikróban újramelegíteni - Sokan mégis csinálják
Akár ételmérgezést is okozhatnak, ezért jobb annyit főzni belőlük, amennyi egyszerre elfogy.

etel-mikro
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétségtelen, hogy a mikrohullámú sütő nagyon megkönnyíti az ember életét, hiszen a leggyorsabb megoldás a melegítésre. Bár a legegyszerűbb a komplett fogást egy tányéron bedobni pár percre, néhány ételt mégis jobb frissen elfogyasztani, vagy nagyon körültekintően tárolni.

Az újramelegítés ugyanis nemcsak az étel élvezeti értékén ront, de komoly kockázata van az egészségre nézve, különösen, ha a lehűtésre és a tárolásra nem fordít kellő figyelmet az ember - mondta el Brigitte Zeitlin táplálkozásszakértő az Insider magazinnak. A helytelenül tárolt ételeken ugyanis mit sem segít a mikrós hőkezelés: így pedig akár emésztési zavarokat, sőt, mérgezéses tüneteket is okozhatnak.

Rizs

Rizsből nagyon nehéz pontosan kiszámítani az ebédhez vagy vacsorához szükséges mennyiséget, szobahőmérsékleten viszont gyorsan romlik, a baktériumok szinte azonnal elkezdenek szaporodni benne, és a mikrós melegítés sem öli meg őket. A legnagyobb problémát az ételmérgezést okozó Bacillus cereus okozza. Ami nem fogy el a rizsből, azt még mindig jobb azonnal lehűteni.

rizs

Burgonya

A burgonyából is gyakran többet főz vagy süt az ember annál, mint ami egy étkezés alatt elfogy. Ennél is nagyon kell figyelni a tárolásra: szobahőmérsékleten a rizshez hasonlóan nagyon gyorsan baktériumteleppé válhat, és ezen már a mikróban melegítés sem segít, ezért étkezés után mihamarabb hűtőbe kell rakni. A nyers krumplit ezzel ellentétben viszont sosem szabad hűtőben tartani.

Csirkehús

A hűtve tárolt csirkehús egyszer biztonságosan újramelegíthető, de a mikrohullámú sütővel ennek tudatában sem árt vigyázni, különösen, ha az nem egyenletesen melegíti fel az ételt. Ellenkező esetben a húson baktériumok maradhatnak. Az egyenletes, alapos átsütésre már az elkészítéskor is nagyon kell figyelni, a kész sült csirkét pedig jobb hideg salátába tenni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gomba

A gombát még inkább ajánlott egy étkezés alatt elfogyasztható mennyiségben főzni, újramelegítés után ugyanis könnyen erős gyomorpanaszokat okozhat. Tovább növeli itt is az ételmérgezés kockázatát, ha huzamosabb ideig szobahőmérsékleten marad, ekkor ugyanis gyorsan szaporodni kezdenek benne a baktériumok.

Olajos ételek

Az olaj túlhevítése során karcinogén hatású bomlástermékek képződhetnek, ezért már a készítésnél vigyázni kell a hőmérsékletre, nem szabad füstölésig melegíteni, a használat után pedig nem biztonságos újra sütni benne. A mikrohullámú sütőben melegített élelmiszerekkel hasonló a helyzet: a magas hőmérsékleten tovább nő bennük az egészségre káros vegyületek aránya.

Héjjal együtt egészségesebbek

Gyakran kukába dobják a héjukat, pedig tele vannak vitaminnal. Ha sikerül biót szerezni, mostantól használd fel ezt is!

Ezt is szeretjük