Kiszabadítja a mérgező anyagokat a teflonserpenyőből: nem csak megkarcolni nem szabad

A teflonserpenyő roppant praktikus főző- és sütőedény, de vigyázni kell a használatával.

Teflon ártalmai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tapadásmentesség óriási előny a konyhában, főleg, ha jóízű sütés-főzésről van szó. Ebben segítségére van mindenkinek a teflonbevonatú serpenyő.

Ezzel az edénnyel azonban vigyázni kell. A teflonban ugyanis perfluoroktán-származék van, mellyel az EU irányelvei szerint is, de elsősorban a saját érdekünkben óvatosan kell bánni.

A teflon előnyei és hátrányai

A teflonbevonat gátolja az étel letapadását, de taszítja a szennyeződést és a vizet. Ennek a speciális felületnek a gyártásához azonban perfluoroktánsavat használnak. Ez rákkeltő is lehet több megbízható orvosi fórum, többek között az American Cancer Society tanulmánya szerint. 

A kísérletek olyan további egészségkárosító hatásokat is kimutattak, mint például az elhízás vagy a pajzsmirigy-betegségek. Komoly probléma, hogy a perfluoroktánsav nem bomlik le, hanem felhalmozódik a testben. Mindez persze csak abban az esetben igaz, ha nem a rendeltetésének megfelelően használja valaki a teflonedényt, és komoly mennyiség jut a PFOA-vegyületből a szervezetébe. 

Ne hevítsd túlságosan, és ne kapargasd!

Nem szabad túlhevíteni az edényeket, vagyis tartósan 230 fok fölött tartani. A hő hatására ugyanis felszabadulhat a perfluoroktanát - PFOA -, és bekerülhet a szervezetbe. 250 fokos felforrósításnál olyan mérgező gázok szabadulhatnak ki, melyek allergiás tüneteket is okozhatnak.

Nem ajánlott a teflonedény alját kapargatni főzésnél vagy mosogatásnál, mert a leváló darabok az ételt szennyezik, és a sűrűn karcolt felszín miatt a túlhevítés is hamarabb bekövetkezik, hiszen nincs meg az ép teflonbevonat. Természetesen vannak olyan jó minőségű termékek, melyeket extrém körülmények között tesztelnek, és minimális bomlásterméket bocsátanak ki.  

Sok kis lakásban a konyha szintén kicsi mérete a probléma. Ezek a megoldások azonban nagyon jól funkcionálnak. 

10 aprócska konyha, ami valami egészen mesés: kihozták belőlük a legtöbbet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Árt a hosszadalmas használat is

A teflonedényeket két év után javasolt lecserélni, mert a károsanyag-kibocsátásuk ennyi idő után megnőhet. A megkarcolt és lepattogzott edényt nem érdemes tovább használni, de a hevítésnek nagyobb a kockázata, mint a mechanikailag sérült teflonnak. A veszélyesnek minősített felforrósítás egyébként jóval magasabb az átlagos főzési hőfoknál, tehát normál sütési metódusnál nem fenyeget semmilyen veszély.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kockázatmentes alternatívaként egyre többen használnak öntöttvasból vagy acélból készült konyhai edényeket. A vasból készült serpenyő már az őskor óta megbízhatóan működik, az ilyen jellegű edények hőforrástól függetlenül és bármilyen tűzhelyen kiválóan funkcionálnak. A vasacél wokban pedig energiatakarékosan, káros kémiai vegyületek kibocsátása nélkül lehet ízletesen főzni, párolni és sütni. 

Ezt is szeretjük