Kiszabadítja a mérgező anyagokat a teflonserpenyőből: nem csak megkarcolni nem szabad
A teflonserpenyő roppant praktikus főző- és sütőedény, de vigyázni kell a használatával.
A tapadásmentesség óriási előny a konyhában, főleg, ha jóízű sütés-főzésről van szó. Ebben segítségére van mindenkinek a teflonbevonatú serpenyő.
Ezzel az edénnyel azonban vigyázni kell. A teflonban ugyanis perfluoroktán-származék van, mellyel az EU irányelvei szerint is, de elsősorban a saját érdekünkben óvatosan kell bánni.
A teflon előnyei és hátrányai
A teflonbevonat gátolja az étel letapadását, de taszítja a szennyeződést és a vizet. Ennek a speciális felületnek a gyártásához azonban perfluoroktánsavat használnak. Ez rákkeltő is lehet több megbízható orvosi fórum, többek között az American Cancer Society tanulmánya szerint.
A kísérletek olyan további egészségkárosító hatásokat is kimutattak, mint például az elhízás vagy a pajzsmirigy-betegségek. Komoly probléma, hogy a perfluoroktánsav nem bomlik le, hanem felhalmozódik a testben. Mindez persze csak abban az esetben igaz, ha nem a rendeltetésének megfelelően használja valaki a teflonedényt, és komoly mennyiség jut a PFOA-vegyületből a szervezetébe.
Ne hevítsd túlságosan, és ne kapargasd!
Nem szabad túlhevíteni az edényeket, vagyis tartósan 230 fok fölött tartani. A hő hatására ugyanis felszabadulhat a perfluoroktanát - PFOA -, és bekerülhet a szervezetbe. 250 fokos felforrósításnál olyan mérgező gázok szabadulhatnak ki, melyek allergiás tüneteket is okozhatnak.
Nem ajánlott a teflonedény alját kapargatni főzésnél vagy mosogatásnál, mert a leváló darabok az ételt szennyezik, és a sűrűn karcolt felszín miatt a túlhevítés is hamarabb bekövetkezik, hiszen nincs meg az ép teflonbevonat. Természetesen vannak olyan jó minőségű termékek, melyeket extrém körülmények között tesztelnek, és minimális bomlásterméket bocsátanak ki.
Sok kis lakásban a konyha szintén kicsi mérete a probléma. Ezek a megoldások azonban nagyon jól funkcionálnak.
10 aprócska konyha, ami valami egészen mesés: kihozták belőlük a legtöbbet
Nézegess képeket!
ElolvasomÁrt a hosszadalmas használat is
A teflonedényeket két év után javasolt lecserélni, mert a károsanyag-kibocsátásuk ennyi idő után megnőhet. A megkarcolt és lepattogzott edényt nem érdemes tovább használni, de a hevítésnek nagyobb a kockázata, mint a mechanikailag sérült teflonnak. A veszélyesnek minősített felforrósítás egyébként jóval magasabb az átlagos főzési hőfoknál, tehát normál sütési metódusnál nem fenyeget semmilyen veszély.
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Vasmacska cirkóniával ezüst nyaklánc6 490 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc különlges cirkónia dísszel12 900 Ft
-
Sötétkék cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Cirkónia tündöklés ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Cirkónia kristályos és fehér opálos minimalista ezüst fülbevaló11 900 Ft
-
Apró cirkónia kristályokkal díszített buzogány formájú elegáns ezüst fülbevaló12 900 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Kék opálos csepp alakú ezüst fülbevaló cirkóniával11 900 Ft
-
Cirkónia kristályos minimalista ovális ezüst fülbevaló19 990 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített fülbevaló14 990 Ft
-
Zöld cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia körrel díszítve11 900 Ft
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc színes cirkóniával díszítve17 900 Ft
Kockázatmentes alternatívaként egyre többen használnak öntöttvasból vagy acélból készült konyhai edényeket. A vasból készült serpenyő már az őskor óta megbízhatóan működik, az ilyen jellegű edények hőforrástól függetlenül és bármilyen tűzhelyen kiválóan funkcionálnak. A vasacél wokban pedig energiatakarékosan, káros kémiai vegyületek kibocsátása nélkül lehet ízletesen főzni, párolni és sütni.
OLVASD EL EZT IS!
- takarítás
- házimunka