4 étel, ami gyorsabban penészedik, mint a többi: figyelj rá jobban
Van, amikor hasznos a penész az ételen, de van, amikor kimondottan káros.

nagykep?cikkid=168597&kep=penesz-lead
Ez is érdekelhet

Családi üdülőparadicsom, ahol a kicsik és a nagyok is jól érzik magukat (x)

Hogyan hasznosul pontosan a kalcium? Ez a vitamin elengedhetetlen hozzá (x)

Sztárokkal teli luxushajó indul Szegeden: igazi álomvilágba csöppenhetsz (x)

Ez a mézes csoki újrafogalmazza a csokoládét: édesség helyett próbáld ki ezt! (x)

Megújul a városligeti Gyermeknap: új helyszínek és programok várnak (x)

Így töltsd fel a nyári energiakészleteket! (x)

Hamarosan újra DM gyermeknap a Vasúttörténeti Parkban: Ezt a bulit nem érdemes kihagyni! (x)

beauty and style

Gyönyörű nő lett a Vágy és vezeklés egykori sztárja: Saoirse Ronan igazi ír szépség »

Így fess tökéletes piros ajkakat: a híres angol sminkmester megmutatja »

Ez történik, ha nem mosod rendszeresen a sminkecseteket: fertőzést is okozhatnak »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A penész az ételeken nem minden esetben káros. Van, ahol kimondottan hozzátartozik az étel aromájához, nemes állagának kialakulásához. Ilyenek az érett sajtok vagy a nemespenésszel erjesztett szalámik és italok. A tárolási hibák vagy az ennivaló megromlása miatt kialakult penészgombaflóra azonban veszélyes az emberi szervezet számára, ez nem nemes A gombák által kibocsátott mérgező anyagok, vagyis mikotoxinok komoly allergiás reakciókat válthatnak ki.

Egyes keményebb állagú és héjú élelmiszerekbe a gombafonalak nehezebben hatolnak be, így a penészes foltok eltávolítása után ezek fogyasztásra alkalmasak. Ilyenek például a kemény kolbászok és a kemény sajtok. A puha állagú, lágy szárú vagy szivacsos belsejű élelmiszerek azonban az átlagosnál is gyorsabban penészednek, ezért ezekre jobban oda kell figyelned. Mutatjuk, mi tartozik ide leginkább, nézd meg a képeket!

Ezek az ételek penészesen is fogyaszthatóak

A nemespenésszel erjesztett vagy érlelt ennivalók ízét a penészgomba adja meg. Ezek nem veszélyesek az egészségre, nyugodtan fogyaszthatod őket.

Ezt is szeretjük