Mi történik, ha penészes ételt eszel? Ez játszódik le a szervezetedben!

Nemcsak az íze kellemetlen, de korántsem veszélytelen megenni valamit, ami penészes.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg vannak olyan élelmiszerek, például egyes speciális sajtok, melyek elkészítési folyamata során kiemelt szerepet kap a penész, ez nemespenész, mely korántsem ugyanaz, mint az élelmiszereken idővel megjelenő szőrös kis telepeket alkotó, zöldes színű gomba.

Amellett, hogy a penészes étel már önmagában is elég régi lehet ahhoz, hogy élvezeti értékéből és tápanyagtartalmából jelentős mértékben veszítsen, maga a penész is komoly veszélyeket rejthet magában abban az esetben, ha valaki elfogyasztja.

Miért veszélyes a penész?

A penészes étel íze is meglehetősen kellemetlen, emellett azonban a penész méreganyagokat, úgynevezett mikotoxinokat tartalmazhat, melyek a szervezetbe kerülve már rövidebb távon is kiválthatnak például allergiás reakciókat.

Fokozhatják az asztmás tüneteket, okozhatnak émelygést, hányingert, hányást, de akár bőrpanaszokat és légzési nehézséget is, hosszabb távon pedig, vagyis, ha valaki rendszeresen fogyaszt ilyen ételeket, az immunrendszert is károsíthatják. A májra és a vesére nézve is negatív hatással vannak, sőt, léteznek olyan vélemények is, melyek szerint akár rákos megbetegedésekhez is vezethetnek.

Milyen ételekkel kell vigyázni?

Általánosságban el lehet mondani, hogy a penész megjelenése esetén nem célszerű elfogyasztani az adott ételt, sőt, már akkor se, ha a gombákat még nem látni, azonban a jellegzetes szag már árulkodik róluk, ugyanis láthatatlanul is beszőhették az adott élelmiszert. Ugyanezen okból nem érdemes azzal sem próbálkozni, hogy az érintett részt levágod, a gomba ugyanis a láthatóságtól függetlenül is eljuthatott az étel más részeibe.

A legtöbb penészes ételt ki kell dobni, ez alól kivételt csak a legkeményebb sajtok képeznek, ezekről ugyanis le lehet vágni, vagy például egy rúd szalámi, mely elég kemény ahhoz, hogy ha a kismértékben megjelent penészt néhány centi ráhagyással eltávolítod, a többi része fogyasztható marad.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük