Friss ízű marad a zöldség és a gyümölcs, ha így fagyasztod: amitől sokáig elállnak

Így fagyaszd le a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy megőrizzék az ízüket.

fagyasztott-zoldseg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan szívesen tennék el a nyári zöldségeket és gyümölcsöket, hogy még télen is élvezhessék az ízüket, azonban mégsem kísérleteznek vele, mert a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök könnyen elveszítik friss zamatukat, ha rosszul bánnak velük.

Megvan azonban a trükkje annak, hogyan lehet gond nélkül lefagyasztani őket. A bolti mélyhűtött zöldségek zacskója sokszor elárulja a titkot, amely nem más, mint a blansírozás.

Így fagyaszd le a zöldségeket

Az első és legfontosabb dolog, amikor zöldséget fagyasztasz, hogy jól válogasd ki a szemeket. Érdemes kis savtartalmú zöldségeket választani, mert ezek őrzik meg a legjobban az ízüket. Ne kerüljön a fagyasztóba éretlen vagy hibás darab, ezek ugyanis minden elővigyázatosság mellett is gyorsabb romláshoz vagy gyomorrontáshoz vezethetnek. Az is lényeges, hogy jól tisztítsd meg a fagyasztani kívánt szemeket.

fagyasztott-zoldseg-cover

Ezután jöhet a hőkezelés. Készíts elő egy jéghideg vízzel teli tálat, és tegyél fel forrni egy vízzel töltött lábost. A lábosba tehetsz sót is, ha szeretnél, így az átjárhatja a zöldségeket, és kiemelheti az ízeket, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a sótól gyorsabban romlik az étel a fagyasztóban, és kevésbé lesz ropogós kiengedés után.

A zöldséget elég egy-két percre forró vízbe meríteni, az viszont fontos, hogy a víz valóban bugyogjon, ne vedd le takarékra. Ennyi elegendő, hogy a vékonyabb zöldségek puhuljanak egy kicsit. A vastagabb zöldségeket, mint amilyen a brokkoli vagy a karfiol, egy késsel ellenőrizheted. Ha akadálytalanul át tudod őket szúrni, jók, ha a kést nehéz belőlük kihúzni, még főniük kell. Azonban nem szabad teljesen megpuhulniuk, maradjanak kemények.

Ha a zöldségeket jónak ítéled, szűrd le őket, és minél gyorsabban dobd a jéghideg vizes edénybe, ez azonnal elvágja a főzés folyamatát, nem puhulnak tovább. Addig hagyd őket a hideg vízben, amíg le nem hűlnek, azután tedd őket papírtörlőre, és szárítsd meg teljesen. A lehető legkevesebb folyadék maradjon a felszínükön. Végül helyezd őket légmentesen záró dobozba vagy zacskóba - ha tudod, vákuumozd is ki a fölösleges levegőt. Az a lényeg, hogy a nedvesség belül, a levegő pedig kívül maradjon, így sokáig eltarthatóak lesznek.

fagyasztott-gyumolcs

Így fagyaszd a gyümölcsöket

A gyümölcsök fagyasztása kicsit bonyolultabb, ugyanakkor sokkal egyszerűbb kérdés. Ezeket a puha, lédús finomságokat nem kell előfőzni. A bogyós gyümölcsök - mint amilyen például az áfonya vagy a ribizli - egy alapos mosás és szárogatás után mehetnek is a légmentesen záródó tárolóba, de a darabosabb gyümölcsöket megmerítheted egy percre cukros vízben, hogy jobban megőrizzék a színüket.

Mivel a gyümölcsök könnyen összetapadnak, ezért érdemes lehet a szárítás után először egy széles tálcán kiterítve betenni őket a fagyasztóba, és csak azután rendezni őket zacskóba vagy dobozba, hogy már megdermedtek.

A könnyen barnuló, savas gyümölcsök esetében - mint amilyen például az alma - a C-vitamin segíthet. Szerezz be porállagú aszkorbinsavat a patikában, oldj fel fél teáskanált 3 evőkanál vízben, és ezzel permetezd be a felszeletelt almákat, mielőtt lefagyasztod őket. Merítheted a gyümölcsöt savas fürdőbe is, ehhez egy liter vízhez önts egy evőkanál citromlevet. A szeleteket merítsd meg a vízben, majd szárítás után fagyaszd le őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mire használható még a fagyasztó?

A fagyasztóban nem csak az ételek életét lehet meghosszabbítani, számtalan más módon is kihasználható a hideg baktériumölő tulajdonsága. Mutatjuk, milyen trükkökkel használhatod ki legjobban a fagyasztót.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük