Milyen gyakran kell hűtőt takarítani? A minimális gyakoriság az egészségedért

Tudod, milyen kendővel tisztítsd a hűtőt?

hutoszekreny-takaritas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Érdekes belegondolni, hogy, míg az otthonok többségében a WC takarítására hetente-kéthetente sor kerül, addig a hűtőszekrényt az átlag ennél jóval ritkábban tisztítja.

Pedig annak érdekében, hogy az élelmiszerek megfelelő minőségűek maradjanak, érdemes nagyobb figyelmet szentelni ennek.

Milyen gyakran kell hűtőszekrényt takarítani?

Ha nem akarsz számolni a kellemetlen szagokkal, a penésszel és egyéb meglepetésekkel, évente legalább kétszer ajánlott alaposan kitisztítani a hűtőszekrényedet. Ilyenkor mindent pakolj ki belőle, a lejárt termékeket dobd ki, a többit pedig helyezd hűtőtáskába. A kivehető részeket távolítsd el, hogy a sarkokhoz is hozzáférhess, majd mosd át alaposan a polcokat, a zöldségtároló rekeszt is.

A tömítésekre is fordíts gondot, hiszen ezeken a részeken könnyen megtelepedhet a penész. A lecsöpögő víz felitatásához pedig helyezz egy rossz törölközőt a hűtőszekrény aljához. Rendkívül fontos, hogy a takarítást követően teljesen kiszáradjon a gép, töröld szárazra, mielőtt visszakapcsolod.

Ennél gyakrabban is érdemes azonban tisztítást végezni: havonta egyszer szánj időt egy rutintakarításra, amikor a lejárt szavatosságú élelmiszerektől megszabadulsz, és letörlöd a látható foltokat.

Mivel tisztítsd a hűtőszekrényt?

Bár ma már vásárolhatsz speciális hűtőszekrény-tisztító spray-t, a langyos víz és a semleges hatású mosogatószer is tökéletesen alkalmas arra, hogy áttöröld vele a háztartási gép belső tereit. Ugyancsak megfelel a tisztításhoz a szódabikarbóna vagy ecet és langyos víz kombináció, ám utóbbihoz mindenképpen húzz kesztyűt. Fontos, hogy soha ne használj fémszálas szivacsot vagy tisztítókendőt, hiszen ezzel károsíthatod a gépet. A fagyasztó tisztításakor arra ügyelj, hogy a jég kaparásához csak műanyag lapátot használj, a fémeszközök ugyanis megsérthetik az ellenállásokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hasznos tippek a hűtőszekrény helyes működtetéséhez

  • Soha ne told az edényeket, élelmiszereket teljesen hátra, ne érintkezzenek a hűtőszekrény falával, mert jegesedést okoz.
  • Nem kell maximumra állítani a hűtési kapacitást. Elegendő, ha 5 °C van a hűtőszekrényben. Minden egyes mínusz Celsius 6%-kal növeli a háztartási eszköz energiafogyasztását.
  • Mindig tarts rendet az élelmiszerek között! Érdemes a lejárati idejükhöz közeledő termékeket felülre helyezni a hűtőszekrényben - így kisebb eséllyel feledkezel meg róluk.
  • A kellemetlen szagok elkerülése érdekében tehetsz a hűtőszekrénybe egy kis csésze szódabikarbónát.

Mit érdemes lefagyasztani?

Nemcsak élelmiszerek számára lehet alkalmas hely a fagyasztó. Kellő körültekintés mellett olykor bekerülhet néhány más dolog is.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük