Milyen gyakran kell hűtőt takarítani? A minimális gyakoriság az egészségedért
Tudod, milyen kendővel tisztítsd a hűtőt?

hutoszekreny-takaritas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Érdekes belegondolni, hogy, míg az otthonok többségében a WC takarítására hetente-kéthetente sor kerül, addig a hűtőszekrényt az átlag ennél jóval ritkábban tisztítja.

Pedig annak érdekében, hogy az élelmiszerek megfelelő minőségűek maradjanak, érdemes nagyobb figyelmet szentelni ennek.

Milyen gyakran kell hűtőszekrényt takarítani?

Ha nem akarsz számolni a kellemetlen szagokkal, a penésszel és egyéb meglepetésekkel, évente legalább kétszer ajánlott alaposan kitisztítani a hűtőszekrényedet. Ilyenkor mindent pakolj ki belőle, a lejárt termékeket dobd ki, a többit pedig helyezd hűtőtáskába. A kivehető részeket távolítsd el, hogy a sarkokhoz is hozzáférhess, majd mosd át alaposan a polcokat, a zöldségtároló rekeszt is.

A tömítésekre is fordíts gondot, hiszen ezeken a részeken könnyen megtelepedhet a penész. A lecsöpögő víz felitatásához pedig helyezz egy rossz törölközőt a hűtőszekrény aljához. Rendkívül fontos, hogy a takarítást követően teljesen kiszáradjon a gép, töröld szárazra, mielőtt visszakapcsolod.

Ennél gyakrabban is érdemes azonban tisztítást végezni: havonta egyszer szánj időt egy rutintakarításra, amikor a lejárt szavatosságú élelmiszerektől megszabadulsz, és letörlöd a látható foltokat.

Mivel tisztítsd a hűtőszekrényt?

Bár ma már vásárolhatsz speciális hűtőszekrény-tisztító spray-t, a langyos víz és a semleges hatású mosogatószer is tökéletesen alkalmas arra, hogy áttöröld vele a háztartási gép belső tereit. Ugyancsak megfelel a tisztításhoz a szódabikarbóna vagy ecet és langyos víz kombináció, ám utóbbihoz mindenképpen húzz kesztyűt. Fontos, hogy soha ne használj fémszálas szivacsot vagy tisztítókendőt, hiszen ezzel károsíthatod a gépet. A fagyasztó tisztításakor arra ügyelj, hogy a jég kaparásához csak műanyag lapátot használj, a fémeszközök ugyanis megsérthetik az ellenállásokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hasznos tippek a hűtőszekrény helyes működtetéséhez

  • Soha ne told az edényeket, élelmiszereket teljesen hátra, ne érintkezzenek a hűtőszekrény falával, mert jegesedést okoz.
  • Nem kell maximumra állítani a hűtési kapacitást. Elegendő, ha 5 °C van a hűtőszekrényben. Minden egyes mínusz Celsius 6%-kal növeli a háztartási eszköz energiafogyasztását.
  • Mindig tarts rendet az élelmiszerek között! Érdemes a lejárati idejükhöz közeledő termékeket felülre helyezni a hűtőszekrényben - így kisebb eséllyel feledkezel meg róluk.
  • A kellemetlen szagok elkerülése érdekében tehetsz a hűtőszekrénybe egy kis csésze szódabikarbónát.

Mit érdemes lefagyasztani?

Nemcsak élelmiszerek számára lehet alkalmas hely a fagyasztó. Kellő körültekintés mellett olykor bekerülhet néhány más dolog is.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük