Otthonod legnagyobb áramzabálója! Ezzel a trükkel fogyaszt kevesebbet a hűtőszekrény
Kitalálod, melyik elektromos készülék fogyaszt igazán sokat?

hutoszekreny no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Belegondoltál már, hogy van olyan elektromos eszköz az otthonodban, ami éveken át a nap 24 órájában működik?

A TV-t és a számítógépet jó esetben kikapcsolod, a mosógép sem megy örökké, ám a hűtőszekrénynek muszáj éjjel-nappal üzemelnie.

Így fogyaszt kevesebbet a hűtőszekrényed

A hűtés eleve több energiát igényel, mint a fűtés, ha pedig nem használod szakszerűen a hűtőszekrényt, az hosszútávon több ezer forinttól szabadíthat meg.

Érdemes energiatakarékos változatra beruházni: A+, A++, illetve A+++ jelöléssel találhatóak meg a műszaki áruházakban. Amennyiben nem készülsz mostanában nagyobb beruházásra, akkor is van pár hasznos tipp azzal kapcsolatban, hogyan fogyaszthat kevesebbet a hűtőszekrény.

Miért jegesedik a hűtő?

Az eljegesedés hatására jóval többet fogyaszt majd a hűtőszekrény, hiszen a vastag jégréteg szigetelőként hat. De miért is jegesedik a hűtőszekrény? A hűtőben keletkező jég forrása egyrészt a kinti környezet levegőjének páratartalmából adódik, másrészt a tárolt ételek kipárolgásából.

Ha csökkenteni szeretnéd a jegesedést, egyfelől fontos, hogy ne nyitogasd feleslegesen az ajtót, másfelől zárt edényekben tárold az ételeket. Ha az ajtótömítés megsérül, cseréltesd ki, hiszen ezzel is megnő az energiafogyasztás. Ugyancsak lényeges dolog, hogy az élelmiszerek ne érintkezzenek odabent a hűtőszekrény oldalával, hátuljával, hiszen ezzel még a no frost jelzésű készülékeknél is kialakulhat a jegesedés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Olvaszd le szakszerűen a hűtőt!

A no frost rendszerű hűtőkben az intenzív légáramlás miatt - szakszerű használat mellett - nem rakódik jég a belső részekre. Amennyiben nem ilyen a hűtőszekrény, úgy 3-5 milliméteres jégvastagság esetén le kell olvasztani. Először áramtalanítsd, majd pakolj ki belőle mindent. Vastag jégréteg esetén lehetőleg ne feszegesd, inkább várj türelemmel, míg magától leolvad. Esetleg egy műanyag - fémmel ne próbálkozz, mert komoly károkat okozhatsz - jégkaparó eszköz segítségével lepattinthatsz jégdarabokat, de, ha nehéz munkának bizonyul, inkább bízd az időre.

A kieresztő nyíláshoz helyezz egy edényt, hogy a víz abba csöpögjön, a készüléket pedig töröld át belülről nedves, majd száraz ruhával. Ha penészes részeket találsz, korábbi cikkünkből megtudhatod, milyen egyszerű módszerrel tüntetheted el őket.

Régi háztartási eszközök

Üknagyszüleinknek még nem kellett az áramgondokkal foglalkozniuk, nézd meg, milyen eszközökkel volt tele az ő konyhájuk. Hányat ismersz fel közülük?

Ezt is szeretjük