Mi az ideális hőmérséklet a hűtőben? A fagyasztónak sem mindegy, hányas fokozaton áll
Lassabban romlanak meg az ételek, ha jó hőmérsékletre állítod a hűtőt.

huto-homerseklet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha ideális hőmérsékleten tartod a hűtőt, könnyebb megakadályozni, hogy túl hamar megromoljanak a benne tárolt ételek, sőt, azt is, hogy az ételeken keresztül fertőző betegségek üssék fel a fejüket. De vajon mennyi is az az ideális hőmérséklet? 

Azzal kapcsolatban, hogy mennyi az ideális hűtőhőmérséklet, erősen megoszlanak a vélemények, de egyvalamiben minden forrás egyetért, a hűtőt 5 Celsius-fok alatt kell tartani.

Ideális hőmérséklet a hűtőben

A legtöbb, élelmiszerekben tenyésző baktérium lényegesen lassabban szaporodik 5 fok alatt, ezért a hűtő ideális hőmérsékletét általában 2 és 4 fok között szokták meghatározni. Az amerikai élelmiszerfelügyelet például az 5 fok feletti zónát már veszélyzónának tartja. Ezen a hőmérsékleten az étel mindössze két órát tölthet el romlásveszély nélkül. A fagyasztó ideális hőmérséklete -18 fok körül van.

huto-tej

Azt is meg kell jegyezni, hogy a termométeren beállított hőmérséklet átlaghőmérséklet. A hűtő bizonyos pontjai lehetnek ennél melegebbek, illetve hidegebbek is. A leghidegebb a hűtő hátuljában és aljában van. Előbbi helyen a hűtőberendezés közelsége miatt, utóbbin pedig azért, mert a meleg levegő felfelé száll. Ezzel szemben az ajtóban akár 15 fok is lehet a gyakori nyitogatás miatt, ide csak olyasmit szabad tenni, aminek nem árt a meleg.

Az sem mindegy, mennyire van tele a hűtőd. Az üres polcok rosszul tartják a hideget, viszont, ha túlzottan telerakod a hűtőt, és nem tud járni az ételek között a levegő, az melegítő hatással lehet. A fagyasztót sem szabad üresen működtetni. Ha nincs benne semmi, kevésbé hűt, így érdemes legalább egy üveg vizet betenni azokra a polcokra, ahol más nincsen.

A hűtő akkor tartja a legjobban a hőmérsékletét, ha nem nyitod ki gyakran az ajtaját. Minél rövidebb ideig engedj csak be meleget az ételekre. Ha pakolod ki a szatyrokat bevásárlás után, arra is figyelj, hogy nagyjából egyenletesen oszlasd el az ételeket a polcokon, így ugyanis jól jár majd köztük a levegő. Érdemes beszerezni egy hőmérőt is, hogy ellenőrizni tudd, megfelelően működik-e a termosztátod, így biztosíthatod, hogy az ételek a lehető legtovább frissek maradjanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit rakhatsz a fagyasztóba?

A fagyasztó nemcsak ételek tárolására alkalmas, a hideg közreműködik abban is, hogy az anyagok megszilárduljanak, és a baktériumok elpusztuljanak, így rengeteg háztáji trükkben lehet a segítségedre. Mutatjuk, mi mindenhez lehet hasznos a fagyasztó.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük